talajfertőtlenítés

Vétek Gábor

Igen, lehet, de nem szükséges, ugyanis a hatástartama több hónapos, a hatóanyag fokozatosan táródik fel.

#1090
Kormos Barbara

Köszönöm a válszát.
Szeretném megtudni, hogy - ha a Basudin így hat, ahogy írta - akkor ezek szerint nem csak tavasszal lehet a földre, földbe kiszórni, hanem többször is lehet az év során alkalmazni?

#1087
Vétek Gábor

Kedves Kormos Barbara!

A Basudin 5 G alkalmas talajkezelésre, amennyiben talajlakó kártevők pusztítják növényeit (pl. pajor, drótférgek). A kártétel (rágásnyom) különösen a répa esetében lehet szembetűnő. Mivel kora tavasszal ezek az állatok még mélyen vannak a talajban, most még nem érdemes elvégezni a kezelést, várjon, míg kissé melegebb lesz. A granulátumot kiszórás után sekélyen kell csak bedolgozni. A nedvesség hatására gázosodni fog, és ez pusztítja majd el a lárvákat.
Emellett gondoljon azonban arra a lehetőségre is, hogy nem kizárt, hogy növényei az úgynevezett talajuntság miatt sínylődnek. Ez a jelenség akkor lép fel, ha ugyanazt a növényfajt több éven keresztül termesztik egyazon helyen. Éppen ezért javaslom, hogy csináljon egy kis vetésforgót, azaz ültessen időnként más növényeket is, de ha valamihez ragaszkodik, az se legyen ugyanazon a helyen 2 évnél tovább!

#1069
kormos barbara

T. Szakértő!

Egy kis kertem van kb. 10x10m, aminek a felébe eper, a másik felében zöldség van. Sajnos elég fertőzött már a talaj, ami főleg a zöldségeken (hagyma, sárgarépa, paradicsom) látszik. Ősszel kiszedtem az epret, hogy tavasszal az egész területet fertőtlenítsem, de újra ezeket szeretném ültetni. A kérdésem az, hogy a talajt mivel fertőtlenítsem (jó-e a basudin) és hogy hogyan. Mélyen kell beforgatni a talajba, vagy csak a tetején elkapálni, vagy gereblxézni. Előre is köszönöm válaszát.

Barbara

#1060