pajzstetű a kaktuszaimon

Dósa Piroska

Kedves Gábor,köszönöm a segítséget, a probléma az Ön javaslatával, illetve Fito Insect közös segítségével úgy tűnik megoldódott, újabb kaktuszokon nem fedeztem fel, illetve ahol voltak, már nincsenek.
További jó munkát. Dp.

#1151
Vétek Gábor

Kedves Dósa Piroska!

Mivel a beöntözést kerülni kell, lehetőségeink leszűkülnek.
Amit tenni lehet: A, A fertőzött növényeket ültesse át - amennyiben lehetséges -, de mielőtt újból becserepezné őket, tisztogassa le alaposan a gyökereket. Valószínű ugyanis, hogy a kaktusz-gyökérpajzstetű támadta meg növényeit. Ez egy fehér, viaszos pajzstetű faj, mely főleg a gyökereken él.
B, Ha viszont a gyökereken nem talál pajzstetveket, akkor valamely rokon (de nem gyökérlakó!) viaszos pajzstetű faj károsít, amely ellen pedig használhatja (de nem lakásban!) a Vektafid A/E készítményt permetezésre, amely egy aerosol (zárt térben védőfelszereléssel: kesztyű, védőruha, szemüveg, légzésvédő)
Annak eldöntésében, hogy egyáltalán viaszos pajzstetűről vagy más pajzstetű fajról van-e szó, segít, ha honlapunkon ellátogat a Galéria / Növényvédelem / Szobanövények általános kártevői oldalra! A fent említett szer egyébként általánosan használható a pajzstetvek ellen dísznövénykultúrákban.

#1028
Dósa Piroska

sziasztok.
Évek óta télikertben teleltetem a kaktuszaimat-kb 400 db, kisebb-nagyobb- 10 fok van, most találkoztam először az általam pajzstetűnek gondolt dögökkel. Leginkább a ferocactusok alsó részén jelentek meg.A beöntözéses módszer nem nagyon képzelhető el, mert ilyenkor még nem szabad őket meglocsolni, a kaktusztövisek miatt a fogkefés lekapargatás is csak részben működik. Mi lehet a megoldás?
köszi.

#1019