tápoldatozás

Csaba Kiss Szaktanácsadó

Tisztelt Tigyi Szabolcs!

Ön jól látja, a nem víz oldható műtrágyákból készített "tápoldat" is alkalmas lehet tápanyag utánpótlásra, amennyiben azt nem tápoldató berendezéssel juttatja ki, hanem mondjuk pl: locsolóval.
A tápoldatozó berendezésekkel való kijuttatásra az ilyen oldat nem alkalmas, pontosan a nem víz oldható részek megléte miatt, amiket bármilyen alaposan is próbálna kiszűrni, először a szűröket tömítenék el, majd pedig a tápoldatozó gép egyéb alkatrészeiben ülnének ki, képeznének lepedéket, nem is beszélve a kapilláris csövekről...
A teljesen víz oldható műtrágyák ugyan drágábbak-előállítási költségük miatt-de még mindig jobban megéri ezeket használni, mint egy nem erre kifejlesztett műtrágya használata után a tápoldatozó gépet takarítani-jobb esetben, rosszabb esetben pedig a többmilliós gép alkatrészeit cserélni drága pénzért...
A nem teljesen víz oldható műtrágyákból készített tápoldatot mindenki csakis a saját felelősségére juttathatja ki, ehhez sem a műtrágya gyártója, sem a tápoldatozó gépek gyártója, sem pedig szaktanácsadók nem fogják a nevüket adni.
Remélem tudtam segíteni!

#41675
Szabolcs Tigyi

Jó napot!
Én is hasonlót szerettem volna kérdezni mint az előttem lévő kérdező. Olvastam a válaszát, és ezzel kapcsoltban kérdezhetek még?
Azt válaszolta hogy nem lehet feloldani, és hogy erre viaszolható kell. Természetesen így van, mert az maradéktalanul feloldódik.
Viszont azt gondolom hogy ezt is fel lehet oldani, hiszen ha nem lehetne akkor nem oldódna bele kijuttatás után a talajba. Vagy tévedek?
Valamint akkor miért írja a termék adatlapja hogy: "Nagy hatékonyságúak, gyorsan megkezdődő oldódásuk miatt fejtrágyaként
is kiválóak." Tehát ez a mondat alapján oldódik. Illetve tovább olvasva az adatlapot számomra az derül ki hogy 90%-ban oldódó, és csak 10%-ban tartalmaz hordozó anyagot:
"A tápelemek 90% feletti feltáródása teljes hatékonyságot nyújt, így nem terheljük a környezetet a növények számára nem felvehető vivőanyagokkal." Ez alapján én arra jutottam hogy lehet oldani de 10% ban lesz fel nem oldható tápanyagokat már nem tartalmazó hordozóközeg. De attól még azzal az oldattal lehet folyékony tápoldatozni, vagy rosszul gondolom? Kérem segítsen szaktudásával. Üdv: Szabi

#41655
Péter Kanyó Szaktanácsadó

Nem, a terméket nem lehet feloldani, erre a célra a vízoldható műtrágyák használhatóak.

#41636
István Bakti

csepegtetve használható,tápoldatozásra?

#41622