Mit válasszak szobába, hogyan gondozzam?

snomi

Volna egy kérdésem. A nyáron hoztam Tunéziából ezt a pálmát, de sajnos egy hónap alatt kiszáradt. Teljesen elszáradt ezért visszavágtam egészena tövéig, hogy hátha újból kihajt. DE sajnos semmi változás?? Azt kérdezem, hogy van-e még remény hogy most 2 hónap után esetleg kihajtson, vagy esteleg tavasszal??? Mit kell tennem, hogy valami megmozduljon benne??

thumb
#2819
Pap Edina

Szobai hajtatásra a tavaszi hagymások közül véleményem szerint a jácint a legideálisabb, ám ehhez úgynevezett preparált (hidegkezelt) virághagymát kell venni, ami nyáron körülményes, mert a csomagküldő szolgálatok is csak ősszel szokták felvenni kínálatukba, téli virágoztatáshoz. Drágább mulatság, de járhatóbb út az amarillisz, másnéven lovagcsillag, aminek a hagymája általában egész évben beszerezhető. Virágoztatása jól programozható, bár ezt is inkább karácsonyra, újévre szokták hajtatni szobában. Az amarilliszhagymát semleges földkeverékbe (B típusú) ültessék el, a hagyma átmérőjénél csupán 1-2 centiméterrel nagyobb agyag cserépbe úgy, hogy a hagyma felős egyharmada kilátsszon a földból. Virágzotatás előtt 3 hónappal már meg kell kezdeni az öntözést, tápoldatozást. Napfényes ablakpárkányon, 18-20 fok körüli hőmérsékleten tartsák a növényt. elvirágzás után fokozatosan csökkenteni kell a vízadagot, és hagyni, hogy a levelek leszáradjanak. 8-10 hét pihentetés után alaposan be kell öntözni, majd sötét meleg helyre vinni, a legjobb a hagymára papírsüveget helyezni. Többet ne öntözzék addig, amíg a papírsüveg alatt a duzzadt helyes, levelekkel vörülvett rügy meg nem jelenik. Ekkor világos helyre kell vinni a növényt, és az előzőekben leírt módon kell kezelni. A hagymák az évek során vastagodnak, ezért 2 évente célszerű új cserépbe ültetni őket. Sok boldogságot!

thumb
#960
Pintér Anna

Kicsit körülményesen kezdem: 2005.júl.30-án lesz az esküvőnk. Köszönetajándékként -egy kis tüllbe kötve és a tányérok mellé téve- virághagymákat szeretnénk adni a násznépnek (olvastuk, hogy mandulát, virághagymát is szoktak a batyuba tenni és ezt nagyon kedvesnek tartottuk). Abban szeretnék tanácsot kérni, milyen virághagymát válasszunk. A hagymát értelemszerűen legkorábban augusztus elején fogják elültetni, szóval úgy gondolom, jobb lenne szobában is kihajtó-virágzót választani (nincs is mindenkinek kertje), ami kecses, szép növény, de nem nagyon kényes, hiszen nekünk az volna a jó, ha minél többüknél sikerülne az ültetés, és virágozna is nekik a növény. Kérem ajánljanak nekem valamit. Én néztem tulipánokat, jácintot, de nem tudom, kibújnának-e, virágoznának-e nyár végén-ősszel, szobában. Ezen kívül, ha lehetséges, kérem írják meg fővonalakban, hogyan kell az ajánlott hagymás növényt gondozni, hiszen mindenki minket fog kérdezgetni ez ügyben. Szeretnénk, ha szép meglepetést tudnánk szerezni, kérem, segítsenek megtenni az első lépéseket! Köszönöm!!

#941