Nolina betegség

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L. Géza!
Véleményem szerint az mellett, hogy szárazságtűrő növény, nagyon száraz számára a levegő! A száraz meleg levegő tünetei, a levél végek száradása. Magas a fény igénye, de nem való a tűző napra. Télen neki is szüksége van a pihenésre, így hűvösebb (minimum 100 C), helyen kell tartani.

#48941
Géza Lámer

Katalin!

Ezek a szabad ég alatt vannak. Negyed ekkorák voltak, mikor megvettem őket. Árnyék nincs. Április és május hónapokban rakom ki őket és rakom egy-egy alkalommal kaktuszoknak való tápldatos vízbe. 1 kupak, egy liter vízhez. Ezen kívül én, locsolni, csak nagyon-nagyon ritkán szoktam. Ma hoztam be őket. Eddig az egyik kezem ujjain meg lehetne számolni, hogy hányszor locsoltam.
Olyan kavics van az ültető edények alján.
Egyszer voltak átültetve. Az edény mélysége ugyanaz maradt, csak az átmérője változott.
És ott van a probléma is. Szépen látszik.
Ön szerint?

#48882
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L. Géza!
Mindenképpen fotókat kérek! Éles, jól nagyítható felvételeket a tünetekről, valamint a növények habitusáról! Írjon le mindent a tartásukkal kapcsolatban, tápanyag utánpótlás, stb.

#48849
Géza Lámer

Tisztelt gazdabolt.hu

2015 óta vannak nolinák. Kerítés oszlopokon tartom, és az isten locsolja őket.
Most vettem észre, hogy a leghosszabb levelek végei barna színűek lettek és elszáradtak..
A mai napig nem tapasztaltaam ezt.
Mi lelhette őket?!

Nagyon várom a válaszát!

Géza

#48786
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Czakó Norbertné!
Ez nem Nolina. A Nolinának vékony fűszerű levelei vannak. Az ön növényének elsősorban tápanyag hiánya van.

#37892
Norbertné Czakó

Kedves Szakértő!
Olyan kérdésem lenne hogy a szobanövényem levelein és szárán apró lyukak vannak! A levelei barnulnak. Mitől lehet ez?

#37857
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Zázrovity Enikő!
Az apró fehér színű állatok a túlöntözés következményeként jelentek meg! Megfulladtak a gyökerek és most rothadnak. Az állatok pedig a korhadékkal táplálkoznak, magában a növényben nem tesznek kárt!
A levél kártételt rágó szájszervűek követték el! Amik lehetnek például bogarak. De szükségem lenne egy fotóra, hogy mi okozza valójában. Nem mindegy a védekezés miatt!

#36747
Zázrovity Enikő

Tisztelt szakértő,
Segitségét kérném abban, hogy mi a teendő abban az esetben, ha nolina szobanövényem földjén apró, fehér szinű élősködőket találtam. Pontositva, a földfelszin alatt találtunk kártevőket, melyek egésszen apróak, alig láthatóak, a levélzeten pedig "rágás" nyomokat találunk (lukacsos, hiányos levélzet), de magán a leveleken nem találtuk a kártevőket. A leveleken porhanyós, zöld "nyomokat" látunk, ami valószinűleg a kártevő ürüléke. A levelek végei elszáradtak. Kérem tekintse meg a csatolt képet, reméljük segitségére lesz. Válaszát és segitségét előre is köszönöm,
Tisztelettel, Enikő

#36733
Kiss Mónika

Kedves hozzászólók!
Olvasgattam a nolina tulajdonosok problémáit. Nekem is van 2 ilyen növényem. Nagyon szépek. Különösen figyelni kell,hogy kevés vizet kapjon. Én egy hónapban csak egyszer adok nekik inni,akkor is alátétet teszek alájuk és amennyit felszívnak a vízből kb egy fél óra eltelte alatt ,csak annyit kapnak. Ha permetezzük leveleit ,csak óvatosan ,mert megrekedhet a víz a levelek tövénél,és lehullajthatja leveleit.Sajnos én már jártam így .Remélem segítettem ,ha valakinek van hasonló problémája. :)

#28613
Pap Edina

Nem fázott meg a növény, amikor hazavitte?

#26037
kranyak katinka

Kedves Szakerto!
Vettem egy kb. 1 m-es Nolinat,az uzletbe teljesen egeszsegesnek tunt,de itthon elkezdtek barnulni a levelvegei,ugy a friss hajtasainak,mint az idosebbeknek,az osszes levelnek,az aolso kicsi levelek teljesen barnak.Engem nagyon zavart a barna levelveg es lecsipentettem azokat,es meg csippentem tovabb is mert barnul tovabb.Nincs tul ontozve ,20 fok koruli a homerseklet a helysegben.
Rmelem megtalaljuk az okat.
Tisztelettel,Katinka

#25954
Vétek Gábor

Kedves Marton Krisztina!

A növény helyes tartásával kapcsolatban kérem, olvassa el Pap Edina kolléganőm alábbi tanácsát! A fehér anyagot vizsgálja meg közelebbről: Ha lomhán mozgó, hatlábú, kissé lapított testű, néhány mm-es rovarokat lát, melyek porszerű, viaszos váladékkal fedettek, továbbá ha a növény itt ragacsos is, akkor ezek vándor pajzstetvek lesznek. Ebben az esetben első lépésként szappanos vizes szivaccsal alaposan, tisztogassa le a növényt. Így a rovarok többsége, a viaszos váladék és a ragacsos ürülék nagy része máris eltávolítható. Ezután kezelje le a dísznövényt Actara 25 WG-vel (kizárólag szabad térben!). Ez a készítmény beöntözéses módszerrel is kijuttatható: a növénynél szokásos öntözővíz mennyiségéhez adagoljon a szerből, de előtte kalkuláljon, hogy a csomagoláson feltüntetett dózist ne lépje túl. Kb. két kezeléssel (mármint a teljes, leírt programmal) a kártevő jó hatékonysággal visszaszorítható, akár teljesen is mentesíthető a növény. Ha a későbbiekben esetleg újra megjelenne a rovar, ismételje meg a javasolt kezeléseket. Ha nem hasonlít a rovar a fent leírthoz, akkor kérem, pontosítás végett jelezzen vissza. Ügyeljen a Nolina igényeinek megfelelő tartásra!

#17067
marton krisztina

Tisztelt szakértő!
ugy másfél hónapja vettem 1nolinát egészségesnek tűnt átültettem ,mert nagyon körbeszőtte a gyökér a cserepet azóta is csak 2szer locsoltam meg.Pár napja néhány levél teljesen bebarnult elszáradt,és a levélhajtások tövében hófehér műhóra emlékeztető valami ,nem tudom mi jelent meg..Meg tudná mondani mi a teendő?
képet sajnos nem tudok feltenni.
Válaszát nagyon köszönöm!

#16976
Pap Edina

A Nolina nagyon kevés vizet igényel, szinte úgy kell tartani, mint a kaktuszt. A földje is kaktuszföld legyen (kapható ilyen keverék készen). Az átültetés hatására minden növény kissé megáll a fejlődésben, lehet, hogy 1-2 levél is lehullik. Fontos, hogy ne öntözze túl, fényes helyen legyen, és kevés tápoldatot (havi 1X) is csak akkor adjon, amikor már hajt. A frissen átültetett növényt ne tápoldatozza.

#13577
G. Csongor

Üdvözlöm!

Nem olyan régen van egy nolinám. Úgy éreztem itt az ideje egy átültetésnek, mert földje eléggé semmilyennek és egészségtelennek tűnt. Ahogy kivettem a növényt a cserépből, láttam, hogy gyökérzete egészséges, az egész cserepet betöltő, viszont valami problémát észrevettem. A földben lévő szárának egy-két részén puha a törzse. Könnyedén benyomható, olyan, mintha levegős, üreges lenne. A növény látszólag (amatőr szemnek) teljesen egészségesnek tűnik. Ez valami kezdődő betegség? Megállítható valahogy? Vagy ez természetes? Még annyi kérdésem lenne, hogy természetesen akaratlanul is veszít egy-két hajszálgyökeret a növény átültetéskor. Ezek mennyire okoznak neki gondot? Ki fog hajtani rendesen újra? Valószínűleg túlaggódom a dolgot, de féltem őt. Köszönöm előre is válaszát! G. Cs.

#13545
Pap Edina

Meg kell próbálni. Légyeg, hogy ne öntözze túl, szinte tápanyag nem is kell neki, de napfényes helyen legyen. Télen lassabb a fejlődés, de tavasszal megindulhat, Nyáron ki lehet tenni a szabadba.

#13240
Tóth Tamás

Tisztelt Szakértő!

2008 novemberében egy szabadtéri piacon vásároltam egy 40-80 cm nolinát, a két fás szár egy gumóból ered. Miután hazavittem kb rá egy hétre elkeztdek száradni és leesni csomóban a levelei. Ez év januárjában a törzsvégek felüről számítva kb 10-10 cm hosszúságban puhák, száraz jellegűek lettek. Sajnos már csak a két törzs van meg a növényből, zöld része nincs. A száraz végeket levágtam, nagy meglepetésemre duzzadt a nedvességtől, talán egésszégesnek tűnik. Még akkor kivettem a cserépből, e gyökérzete szép és dús, felfrissítettem a földet, f.homok és friss virágföld keverékével. Én arra gyanakszom hogy megfázhatott..
Nem tudom hogy jól cselekedtem-e hogy visszavágtam, nem fog elszáradni? Mivel kell lekezelni a vágott sebeket? Van némi esély arra hogy tavasszal újra kihajtson?
Nagyon szeretném megmenteni, szeretem ezt a növényt.. Válaszukat előre is köszönöm..

#13200
Pap Edina

Kedves Tamás!
Kollégánk január 5-ig szabadságon van. Az után felveszi önnel a kapcsolatot.

#12763
Kiss Tamás

Kedves Vétek Gábor!

Éltem a lehetőséggel és vittem a megadott címre a károsított nolinából a kártevővel együtt. Betettem a minta mellé a korábban a növény mellett lévő yuccaból amiről a kártevők származhatnak.
Előre is köszönöm a segítségét.

üdvözlettel Tamás

#12750
Vétek Gábor

Kedves Kiss Tamás!

A kép nagyon életlen, ez alapján nem lehet azonosítani a károsítót.
Kérem, küldjön élesebb, közeli képeket, vagy - ez még jobb lenne, ha lehetséges - hozzon károsított növénymintát (a kártevővel együtt) nevemre a Budapesti Corvinus Egyetem Rovartani Tanszékére (1118 Bp. Villányi út 29-43. 'A' épület II. em.).

#12630