talajfertőtlenités

Jakucs László

Köszönön a tanácsot. Próbálkozom.
Ha eredmény lesz jelentkezem.
Küldök egy képet.
Sajnos addig vártam, még az egyik elszórta a spóráit. A nagyok már le lettek "szüretelve" kb. kétszer ekkorák voltak.

thumb
#2609
Pap Edina

Kedves Lászó! Érdekes a jelenség...személy szerint még nem találkoztam olyannal, hogy 12 centi magas gomba nőtt volna a cserépföldön. Lehetséges, hogy letermett gombakomposztot is kevertek a földkeverékbe, illetve valamilyen korhadó szerves anyag (kéregmaradvány) van a talajban. A gombát szedje le (de ne egye meg!!!), és próbálja szárazon tartani a cserépföldet, ne legyen nedves a teteje. A benjamina kibírja, ha egy kicsit szárazabban van tartva. Ha végképp nem tud megszabadulni tőle, akkor valamilyen gombaölő szerrel (Fundazol 50 WP 0,2%-os oldatával) locsolja be a növényt. Tájékoztasson a fejleményekről, és egy képnek is örülnénk!

#2584
Jakucs lászó

Megnőtt!
12 cm magas
8 cm átmérőjű

#2576
Vétek Gábor

Növényápolással foglalkozó kollégánk válaszáig szíves türlmét kérjük!

#2572
elektroparty@t-email.hu

Kinőttek a gombák. Még csak 2 cm.

#2559
Jakucs László

3 éve tartunk egy közel 2 m magas ficus benjaminat. Pár hónapja nagy meglepetésre 8-10 cm-es kalapos gomba nőtt ki a földéből.
A virágkertészetben, ahol vásároltuk nem tudtak tanácsot adni. Kicseréltük a földjét, de a napokban ismét gombafonalak jelentek meg,
kis csomókkal, melyek biztosan megnőnek majd. A gyökerek között biztosan maradt.
Milyen módon lehetne a gomba szaporodását megállítani?
A ficus egyébként jól érzi magát.

#2556
Pap Edina

Kedves Teleki Úr!
A tünetek egymástól független jelenségek. A cserépföld felszínén megjelenő fehér, penészszerű pöttyök a kemény öntözővízből kicsapódó sókból adódnak. Ezt tavasszal átültetésnél lehet orvosolni földcserével, de elegendő a talaj felső rétegének frissítése is. Javaslom továbbá, hogy a továbbiakban növényeit lágyított (forralt és szobahőmérsékletűre hűtött vízzel öntözze.
Az apró repkedő állatkák nagy valószínűséggel tőzeglegyek, amelyek korhadékon élnek, és az esetek többségében nem okoznak kárt az élő növényen. Ha túl sok van belőlük, akkor kellemetlenek, ezért védekezésként Dimilin 50 WP készítmény 0,1%-os töménységű oldatát javasolom beöntözni a növények cserepébe.
A sárgulás természetes a téli pihenő időszakban. Írja meg milyen növényről/növényekről van szó, hogy a teleltetéshez is tudjunk tanácsot adni.

#896
Pap Edina

Kedves Amy!
A kijuttatott vízmennyiség a csepegtető elem típusától függ adott víznyomás (általában 1-1,5 bar) mellett . Ezt a vásárlásnál megmondják. A kijuttatott vízmennyiség azonban a hőmérséklet változásával változhat, melegebb időben a csepegtetőtestek nyílása nő. A cső vízforrástól távolabbi végén normál esetben csökken a nyomás, így a kijuttatott vízmennyiség is, ezért érdemes nyomáskompenzált csepegtetőtestekkel szerelt csövet vásárolni. Egy csepegtető test által adott időegység alatt benedvesített terület nagysága és mélysége a test teljesítményétől és a talaj kötöttségétől függ, így az ültetési távolság tudatában ezt a két szempontot figyelembe véve kell megválasztani a tipust.

#897
amy

t.edina! csepegteto ontozesnel hogy kell kiszamolni a kiontozott vizmennyiseget? koszonom amy

#892
Teleki György

Mi lehet az oka annak, hogy télen a szobában
teleltetett növények cserépföldjeének a teteje
foltokban fehér, penészes és öntözéskor apró \"kis állatkák\" ugrálnak föl belőle, a növény ugyanakkor sárgul?

#891