Kártevő

Vétek Gábor

Kedves Marika!

Ez esetben öntözze be a fertőzött növényeket - előzetes letisztítás után - Actara 25 WG oldatával 2(-3) alkalommal kb. 7-10 napos időközönként. A készítmény a gyökéren keresztül felszívódik a nem túlságosan fásodott szárú dísznövényekben, és elpusztítja a hajtásokon szívogató rovarokat (jelen esetben feltehetően viaszos pajzstetveket).

#5967
Sz. Marika

Köszönöm válaszát, rákerestem és valószínűleg a Pseudococcus támadta meg kicsiny növénykémet. Várom tanácsát, hogyan szabadulhatnék meg tőlük végleg!
Köszönöm!

#5935
Vétek Gábor

Kedves Marika!

Kérem, írja be a google képkeresőjébe a Pseudococcus szót, és ha ön szerint ez az a kártevő, ami a növényein megjelent, akkor jelezze, hogy tanácsot tudjunk adni a kezelésre.

#5806
sz. Marika

Tisztelt Cím!
Kártevők garázdálkodása miatt fordulok Önökhöz! A problémám főként az, hogy nem tudom igazán, mivel/ "kivel" is állok szemben: hiába kerestem az élősködő képét különféle szobanövény könyvekben a kártevők fényképei között, eddig nem találtam.
A kártevő az egész növényt meglepi szép lassan, fehér, "tömzsi" alkatú, a legkisebb, amit szemmel látok, 0,5 mm-nyi, amit már csak akkor veszek észre, mikor a nagyobbak (1 mm) már jelen vannak, ha hagyom őket, akkor 2 mm-esre is megnőnek, lomha mozgás, de azért el tudnak mászni, (nem repülnek, nem ugrálnak) nem válogatnak: a levelek mindkét oldalán megülnek, vagy a levélszárakon, növény törzsén... Általában 2-3 állatka ücsörög együtt, de egyedül is megtalálhatók a leveleken. Viszont az egész növényt "belakják", majdhogynem minden levélen vagy száron van 1-2. Mostmég. Tapasztalatom, ha nem bántom őket, teljesen ellepik a növényt...
2 éve közel egy évig küzködtem ellenük egy korallvirágon, de hiába mostam le, hiába fújtam kártevők elleni permettel rendszeresen (a virágboltos tanácsára), a növényke csak dobálta az elszáradt leveleit, a kártevők meg csak erősödtek, és egyre többen lettek... Aztán volt olyan, hogy teljesen tőnél levágtam a növényt, kidobtam, újrahajtott és újra jöttek a kártevők - gondolom, a földjéből. Nos, a vége az lett, hogy bármennyire is fájt, feladtam, kidobtam a növénykét, mert féltem, a többit megfertőzi. Ennek egy éve. Úgy vettem észre, nem fertőzte meg a többieket, de ma felfedeztem újra ezeket az állatkákat a lakás egy másik szobájában egy másik fajta növényen, amit nyáron kaptam. Egyenlőre még nem látszik a növényen magán, hogy sárgulna, de a kártevők már megtelepedtek 1-2 levelén...

Kérdésem, mik lehetnek ezek a kis makacs állatok, hogyan irthatnám ki őket, és hogyan védekezzek ellenük?
Van valami köze ehhez annak, hogy mindkét növényem ablakban volt, szellőztetéskor érte őket a friss levegő?
Milyen vegyszerrel küzdhetnék ellenük?

Válaszukat előre is köszönöm!

Sz. M.

#5770