élősködők

Szuszu

Először is köszönöm szépen a kimerítő választ!
Másodszor az a baj, hogy a lakás valóban nagyon száraz levegőjű, főleg télen, valószinűleg ez lehet az oka annak is, hogy az újonnan beszerzett növények is "kiszáradnak", hiába az öntözés. Dolgozom a párásítás megvalósításán.

#5870
Pap Edina

Nagy valószínűséggel a tőzeglégyről van szó, ami a növényt nem támadja meg, a talaj korhadékain él. Kárt a földre lógó levelű növényeken, pl páfrányokon okozhat. Ennek ellenére lakásban kellemetlen a megjelenése. Védekezésként Dimilin 50 WP készítmény 0,1%-os töménységű oldatát javasolom beöntözni a növények cserepébe, két három alkalommal, egyhetes időközönként ismételve.

#5621
Vétek Gábor

Kedves Szuszu!

Az ön növényei rendkívül súlyosan fertőzöttek takácsatkával! A "legpókhálósabb" növényeket azonnal távolítsa el a többi szobanövény környezetéből, mert ez a kártevő szinte semmilyen növényt nem kímél! A fertőzött, de ha teheti, a még egészségesnek látszó növényeket is jó alaposan, áztatásszerűen zuhanyozza le. Ezt később is rendszeresen ismételje meg. Szobanövények atkák ellen kémiai úton alig védhetők, különösen ebben a stádiumban. Amit még megtehet, az az, hogy zuhanyozás után kiviszi szabad térre (pl. kert) a növényeket, és lepermetezi őket Bio-Sect Spray-vel. Ez ugyan nem speciális atkaölő, de némi védelmet ad egy ideig, ha az előzetes tisztítást jól végezte. Fontos, hogy a helyiség, ahol a növényeket tartja, ne legyen túl száraz és meleg! Érdemes rendszeresen a növényeket vízzel lepermetezni (a zuhanyozáson kívül), vagy más is módon párásítani a légteret.

#5859
Szuszu

Kép 2.

#5846
Szuszu

Jó napot kívánok!
Segítséget kérek Önöktől, mert a szobanövényeimen felfedeztem egy számomra ismeretlen élősködőt. Először a datolyapálmán, majd a nemrég kapott orchideán is megjelentek. Pici, milliméternél kisebb, sárgásbarna állatkák nyüzsögnek a pókhálószerű fonatban. A könnyebb azonosíthatóság végett mellékelek két fotót.
Természetesen a kérdésem az, hogy hogyan szabaduljak meg ezektől?
Válaszukat előre is köszönöm:
Szuszu

#5845
Bachmann Kati

Szeretnék érdeklődni, hogy szobanövényeim földje tele van pici fehér bogarakkal, és egy idő után muslica lesz belőle. A lakásban mindenhol vannak ettől muslicák. Milyen irtószert javasolnak?

#5614