Aloe

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Erika!
Milyen gyakorisággal és mivel öntözi? Hogyan ápolja?

#44783
Erika Madarasi

Kedves Katalin!
Ma észre vettem hogy az aloém alsó levele lekonyult,és tövénél nagyon puha és nedves,de csak az egyik.Letéptem,mint ha kirohadt volna.Mitől lehet ez?Válaszát előre is köszönöm!

#44676
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. T. Nikolett!
A párára szüksége van. A költözés megviseli mindegyik növényt, többségük el is pusztul. Minél idősebb egy növény annál kevésbé bír alkalmazkodni az új környezethez.
Biztonság kedvéért a többi növényt távolítsa el a környezetéből. A fotó alapján ezen a növényen már nem lehet segíteni.
Soha ne öntözzön közvetlen csapvízzel.
Köszönöm és viszont kívánom! Szép karácsonyt!

#44646
Nikolett Tarnai-Tóth

Kedves Katalin!
Egyik napról a másikra a lassan 10 éves aloém ledobta a leveleit. Reggel azt vettem észre hogy a szárából enyhén nedvesedik estére meg már folyt belőle és leestek a levei. Csak egy pár darab maradt rajta és egy nagy vörös lyuk a közepén. Félek hogy nem betegség-e mivel egy masik kisebb aloe mar hasonló módón tönkre ment viszont van még 3 másik amit már nem szeretnék elveszíteni.
Idén új lakásba költöztünk, 100 éves épület de a nyílászárók újak. Lehet a pára tartalom a baj? Vagy más oka lehet?
Segítségét előre is köszönöm és boldog karacsonyt kivanok!
Tarnai-Tóth Nikolett

#44644
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Tünde!
Javaslatom, hogy közvetlen csapvízzel ne öntözze. Nem tudom, milyen gépi párásítója van, de folyamatosan szüksége van a párára. Az nem megoldás, hogy csak ideig, óráig van pára a lakásban. Folyamatosan (mindig), szüksége van a párára.
Speciális tápoldatra van szüksége. Nem elég neki a napi 2 óra napfény.

#43489
Tunde Benedek

Probaltam letorolni de nem jott le semmi a levelekrol. A noveny nem az ablak elott van, az, ami a foton szerepel a foldon van, ablak alatt, 1 meterre az erkelyajtotol es ezt a reszt kb 2 orat eri a nap. A levego a lakasban szaraz, ezert geppel parasitok es neha letorlom a leveleket vizes torlovel.Ami a tapoldatot illeti, altalanos tapoldatot hasznalok, olyant, amelyben a Na van nagyobb mennyisegben es 1/honap tapoldatozom. Ontozni csapvizzel szoktam akkor, mikor a levelei kezdenek puhak lenni. Amugy nagyon jol fejlodik, szeles, husos levelei vannak es hozza folyamatosan az uj hajtasokat is. Ez a problema kb marcius vegen kezdodott. Koszonom szepen!

#43241
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Benedek Tünde!
Én sok apró fehér pöttyöt is látok, kérem, próbálja ezeket letörölni. Írja meg, hogy mennyire lehetséges.
Mivel öntözi? Szerintem a 2 hetente öntözés sok, 3-4 hetente szoktam az én növényeimet. Mivel tápoldatozza? Közvetlen ablak előtt van? A párát, hogy oldja meg?

#43228
Tunde Benedek

Meg csatolok egy fotot.

#43158
Tunde Benedek

Jo napot! Kedves szaktanacsado a segitseget szeretnem kerni az aloe veraimmal kapcsolatban. Apro, fekete, le nem kaparhato pottyok jelennek meg rajta es a levelek vegei lezdenek elszaradni. Mitol lehet? Direkt napfenyt nem kap de vilagos helyen van. Ontozni hetente/ 2hetente szoktam. Mindket cserepben a nagy noveny mellett van 5-6 kb 20 cmes kicsi noveny. Koszonom szepen

#43157