Beteg a kaktuszom

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Eszter!
A párosító berendezés nem tud olyan párás körülményeket biztosítani, mint amilyent külön- külön igényel egy- egy növény. Ne vágjon bele egyelőre. Hagyja, hogy szépen leszáradjon a beteg rész.

#42391
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Eszter!
Nagyon melegen telelteti a növényeit! A kaktuszt 5-10 0C között kell teleltetni. Valamint száraz és napfényes helyen. Tápoldatozni, speciális tápoldattal és csak tavasztól.

#42390
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Emese!
Napégésre emlékeztetőek a tünetek. Hány órától éri pontosan a nap?

#42389
Eszter Vidák

A szoba páratartalmát pedig párásító berendezéssel szoktam szabályozni (a párásító a szoba távolabbi sarkában van), így a páratartalom megfelelő mennyiségű szokott lenni, nem száraz a levegő.
Érdeklődnék, hogy a beteg részt el lehet/kell-e távolítani. Félek, hogy az egészségesnek tűnő új hajtás a tetején nem élné túl a "műtétet", de másképp nem tudnám levágni a beteg részt, csak azzal együtt.

#42359
Eszter Vidák

Kedves Katalin!

A kaktuszt télen egyáltalán nem, a többi hónapban állni hagyott csapvízzel öntözöm (nyáron havi 2x, egyébként havi 1x). A szobában, ahol van, átlagosan 20 fok van télen-nyáron. Sok napfény éri, de nem közvetlenül. Azzal a vízzel öntözöm, amivel a többi szobanövényemet szoktam, és minden második alkalommal rakok a vízbe szobanövényeknek való jó minőségű tápoldatot. Ezen a kaktuszon kívül még 4 másik van, amelyek közül az egyik hasonló kinézetűnek a törzsén szintén vannak sárgás világosbarna színű foltok, de a többi teljesen jól van.

#42358
Emese Bodi

Kedves Szakértő! A kaktuszom pár nagyobb levélén barnás foltok jelenték meg. A növény eddig ablakpárkányon volt,ahová csak délután süt a nap.A leveli is mintha puhábbak lennének. Túlöntözzem vagy valami más probléma van?Távolítsam el a beteg részt? Válaszát előre is köszönöm.

#42332
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Eszter!
A sebek kaput nyitnak a kórokozóknak. Milyen közegben tartja?
Mivel öntözi? Milyen klímán neveli, stb …

#42322
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Eszter!
A fotók alapján ez nem gomba. Ez inkább túlöntözésből létrejövő pusztulás.
Érdekelne, hogyan és milyen körülmények között neveli a növényét.

#42321
Eszter Vidák

Annyit még szeretnék hozzáfűzni, hogy régóta rajta vannak ezek az elszíneződések, és a tetején lévő új hajtás ezek ellenére jelent meg. Elképzelhető, hogy "csak" sérülés okozta elszáradásról van szó? Egyszer eldőlt és akkor megsérült a teteje. Ha igen, akkor le szabad vágni a tetején lévő elszáradt részt?

#42287
Eszter Vidák

Kedves Tanácsadó! Csatolom a kaktuszom tetejéről is a képet.

#42286
Eszter Vidák

Kedves Tanácsadó!

Érdeklődnék, Ön szerint van-e okom aggódni, a kaktuszon látható elváltozások betegségre utalnak-e. A törzsének alsó részén fehéres színű foltok jelentek meg, a tetején pedig szürkés színű (penészes?) elváltozás. A tetején lévő elváltozásról is csatolom a képet egy új kérdésben. Hogyan lehetne rajta segíteni? Köszönettel: Vidák Eszter

#42285