Kártevő könnyezőpálmán

Vétek Gábor

Tisztelt Tóth Zoltán!

A Vape Garden-Fito Pajzstetű elleni aeroszol ellenőrzötten csak Dieffenbachia, Codiaeum, Dracaena, Fatsia és Ficus fajokra nem fitotoxikus. Nagy a valószínűsége, hogy megperzselte a pálma leveleit a permetszerrel. Ez ellen most már nem lehet mit tenni, de a növény feltehetően ki fogja heverni a kezelést. Ha esetleg újrapajzstetvesedne a pálma, akkor vagy csak a szappanos lemosást alkalmazza (de ügyeljen, mert a hajlatokban és levélvégeken összegyűlő lúgos víz szintén perzselhet!), vagy használjon másik készítményt (pl. Vektafid A/E) az előírt dózisban, a léelfolyást kerülve, lakáson kívüli szabad térben.

#3424
Tóth Zoltán

Hatóanyagként 12% ásványolaj volt feltűntetve.

#3417
Tóth Zoltán

VAPE rovarirtó aeroszol.

#3416
Vétek Gábor

Melyik növényvédő szert használta?

#3394
Tóth Zoltán

A pajzstetveket sikerült lemosni a növényről, és hogy 100%-ban biztos legyek a sikerben, ezután pajzstetű elleni aeroszolt is használtam. A terméket árusító üzletben kifejezetten állították, hogy a szer nem károsítja a növényt, és a használati utasítás szerint sem kifejezetten toxikus egyetlen növényre sem. Mégis apró, fekete pontok jelentek meg a leveleken, amik idővel nagyobbra növekedtek. Egy hét elmúltával a kezelést megismételtem, pajzstetűnek már nem sok nyoma, de a leveleken most már nagy, fekete foltok alakultak ki. A tetvekkel összefügő, hasonló megjelenésű korompenészre kevés esélyt látok, mert annak okozóját, a tetveket eltűntettem. Akkor tehát mégis a rovarirtó a bűnös? (Hatóanyaga ásványolaj, az útmutató szerint nem tartalmaz mást.)
Üdvözlettel: Tóth Zoltán

#3382
Pap Edina

Valószínűleg pajzstetűről van szó. Próbálkozzon a levelek, hajtások alapos ledörzsölésével, szappanos vízzel átitatott szivaccsal, használt fogkefével. Minden növényi részt alaposan tisztogasson meg, zuhanyozzon le. Zárt térben permetszert ne használjon!

#3342
Tóth Zoltán

A lakásomban található nagy méretű könnyezőpálmát az utóbbi hetekben teljesen ellepte egy eddig általam ismert kártevő. A leveleken erezetén és a száron telepednek meg, apró (1-2 mm-es) barna - levéltetűhöz hasonló - pontok formájában. Szemmel láthatóan nem mozognak, de lassan terjednek és növekednek a levelek erezete mentén. A növényen eddig nem mutatkoztak betegség vagy élősködő károkozásának jelei, de ettől függetlenül úgy tűnik hogy a kis kártevők belőle nyernek tápanyagokat. Még abban sem vagyok biztos hogy növényi vagy állati eredetű élőlénnyel állok szemben. A barna pontok viszonylag könnyen lemoshatóak, de biztos vagyok benne hogy ez a tisztítás nem tűnteti el a a 100 százalékukat. Ezért kérem javasoljanak valamilyen növényvédő szert vagy más gyógymódot.
Előre is köszönöm!

#3332