hibiszkusz

Vétek Gábor

Kedves Barta Petra!

Levéltetvek irtására, gyérítésére több szer is van (pl. Actara 25 WG, Bio-Sect Spray, Vektafid A/E), de ezek kizárólag szabad térben használhatók, többszöri ismétléssel. Az Actara 25 WG felszívódó készítmény, ezzel általában 2-3 kezelés is elegendő, kb. 10 napos időközökkel. (Azt azért nézze meg alaposan, hogy a tetvek a kezelések után élnek-e még, mert sokszor az általuk termelt mézharmatba beleragadva a hajtások végén ott maradnak az elpusztult egyedek, és így olyan, mintha az adott szer "nem vitte volna le" őket.) Szobában a levelekről a tetveket vizes, szappanos ronggyal törölgetheti le.

#4968
Pap Edina

Kedves Rehováné Csete Csilla!

A hibiszkusznak ebben az időszakban már egyáltalán nem szabat semmilyen tápanyagot adni, és vizet is csak mértékkel. Világos helyen, 15 fok körüli hőmérsékleten kell teletetni. A virágzás vészreakció a növényél: vesztét érzi, ezért pusztulás előtt még gondoskodni akar a maghozásról, a fajfenntartásról. Vágja vissza a felkopaszodott növényt, és az említett körülmények között teleltesse, majd tavasszal, márciustól, amikor nő a napfénytartam és melegedik az idő, kezdje el öntözni, majd a levelek megjelenésekor tápoldatozni is.

#3032
Barta Petra

Tiszetlt Hölgyem/Uram!

Van egy Hibiszkuszom, ami sajnos borzasztóan tetves lett, és hiába permetezem rovarölő szerrel, nem sikerül megszabadulnom tőlük.
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valamilyen speciális szer, amivel kezelhetném?

#4957
Pap Edina

Nem tartom valószínűnek, hogy megmarad, de lehetséges. Földbe kellett volna dugványozni, és nejlonzacskóval óvni a leveleket a túlzott párologtatástól, kiszáradástól.

#4760
Dudás Alexandra

Kedves Edina!
Először is köszönöm a banánfával kapcsolatos tanácsát, de most az a problémám, hogy Tunéziában voltam nyaralni és a szállodánk kertjében találtam egy gyönyörű hibiszkuszbokrot, és kerestem egy egészséges ágat, letörtem, vízberaktam és nőtt két kis gyökere, itthon elültettem, de leesett az összes levele. Lesz még belőle valami, vagy mit csináljak vele?Előre is köszönöm válaszát!

#4717
Pap Edina

Jó volna, ha tudna képet küldeni, és az is megmondaná, milyen hibiszkuszról van szó (rózsamályva, mocsári mályva, hawaii rózsa)??

#4440
Kõváry Tamás

Kérem, segítsenek! Az egyik, gyönyörű hibiszkuszunk levelei a végükről kezdenek összepöndörödni és elszáradni (ez nem a hibiszkusznál szokásos levélsárgulás). Az elszáradt levelek sötétzöldek, sárgás foltokkal. Állati kártevőt nem látunk. Tápot nem kapott, nem száradt ki de túl se öntöztük - ez inkább valami betegségnek néz ki.

#4395
Rehováné Csete Csilla

T. Cím!
Van - vagy inkább csak volt - egy csodálatos hibiszkuszom, ami kb. 3-4 hónapja egyfolytában hullatja a leveleit. Az újak aprók és világoszöldek. A virágzás azonban nem maradt el, az ágak végein egyfolytában jönnek a bimbók. Lassan teljesen lekopaszodik a növény. Semmiféle állati kártevőt nem látok rajta, tápanyagot hetente kap. Válaszzkat előre is köszönöm.

#3029