citromfa nem terem csak virágzik

Hománné Sinkovics Piroska

Kedves Edina!

Köszönöm szépen sorait és segítségét! Piroska

#5522
Pap Edina

Köszönöm az ünnepi jókívánságokat! A citromfát, különösen ha már begyökeresedett, ne bántsa. Az említett hőmérsékleten a lehető legtöbb fényt kapja, és igyekezzen lágy vízzel öntözni és párásítani a növényt.

#5481
Hománné Sinkovics Piroska

Kedves Edina!
Szívből köszönöm sorait és a sok-sok jótanácsot, amivel elltott. Igen, mostmár sejtem a hiba okát... Csakhát, az az igazság, hogy jót szerettem volna a növénynek, így lelkesedésemben átültettem úgy egy hónapja... és persze.... virágföldbe! Elég jól állja a "sarat", csak néhány levelének a vége pöndörödött meg kissé. Azt kérdezném, inkább ületessem át tőzeges földbe, vagy hagyjam békén? Nem tudom melyikkel ártok Neki többet...? És milyen időközönkét kéne öntözni?A levegő páratartalma 40-50% között mozog, a hőmérséklet 20-21 fok (a pincében nem sok fényt kapna, így ide vagyok kénytelen tenni... Hacsak nem viszem fel a padlásra, ott olyan 16-17 fok van, az ablakba állítva némi fényt is kapna), csakhát az megint "éghajlatváltozás"...
Köszönöm előre is a válaszát.
Engedje meg, hogy Önnek is békés ünnepeket kívánjak. Baráti tisztelettel: Piroska

#5437
Pap Edina

Kedves Piroska! A virágzás elmaradásának oka sokféle lehet. A ki- és behordás a teleltetőből fokozatosan történjen, és a szabadban inkább félárnyékos helyen, és ne tűző napon tartsa a növényt. Ez számára sokkhatás, ami miatt a virágzás is elmaradhat. A következő nagyon fontos dolog, hogy a hajtásfejlődés időszakában kiegyenletett nitrogént, foszfort és káliumot egyenlő arányban tartalmazó tápoldatot adjon a növénynek, majd amikor látszani kezdenek a rügyek, kálium- és foszfordús tápoldatot használjon. A citrom nem szereti a meszes talajt, a rendszeres csapi vízzel történő öntözés azonban "meszezi" a talajt, ezért térjen át lágy vízre, és a talajjavításhoz savanyú tőzeget (csak tőzeget, ne virágföldet!) használjon. A hajtások vízszintes irányú, óvatos lekötözésével is serkethető a virágnyílás.

#2726
Hománné Sinkovics Piroska

Kedves Edina!

A fórumot olvasgatva sok érdekes és hasznos tanácsot kaptam Öntől, még ha nem is nekem címezte, köszönöm. Valószínúnek tartom, hogy nálunk is tartási problémák okozhatják a citromfánk nyűgeit. Azért várnék egy kis megerősítést. Ami furcsa az az, hogy a mi kis fácskánk már hat éves, de még virágot sem láttam rajta soha, nem még citromot! Többször lekopaszodott, fel is nyurgult. Ezeken sikerült felül kerekednünk, metszéssel, és lehetőleg azonos fény- és hőmérsékleti viszonyok megteremtésével. Tavasztól amíg az időjárás engedi, kint lakik a teraszon, a kert napos részén (déli fekvés) úgy éreztem nagyon melege volt, mintha megégett volna a levele...
Nem tudom miért nem örvendeztet meg virággal, gyümölccsel. Pedig már két éve nagyon odafigyelünk a tartási feltételekre. A pajzstetveket is egyenként símogattuk le a leveleiről. Lehet, hogy "meddő"? Pedig be van oltva. Várom válaszát. Minden hozzászólónak békés, áldott ünnepeket kívánok!

#5421
Pap Edina

Virágzáskor olyan tápoldatot adjon a növénynek, aminek magasabb a foszfortartalma (pl. áruházunkban is kapható Damisol Foszfor tápoldat). Ez segíti a gyümölcskötődést.

#2942
Szálkai piroska

nmagynénémtől örökölt citromfám virágzik ugyan, de a kis citromok lepotyognak. Borzasztóan bánatos vagyok emiatt, mivel nagynénim folyton kérdezi, hogy mi a helyzet.
Ő valószinüleg beszélgetett vele vagy nem tudom...
Rendesen öntözöm, tápozom, hatalmas leveleket hajt. Mit tegyek?

#2939