yukka panasz

Pap Edina

Nagy valószínűséggel nagyon kevés fényt kap a növény, és emellett nagyon sok vizet. Tegye közvetlenül az ablakba a yukkát, és mérsékeltebben öntözze.

#5976
Kósa Mariann

Szobai yukkám eddig gyönyörű szépen fejlődött,most azonban azt vettem észre,hogy a frissen hozott levelek szélei érdekesen alápöndörödnek illetve spirál formában csavarodnak is.Ez az állapot akkor sem múlik el miután teljesen kifejlődött a levél.
Semmilyen más elváltozás nem látható rajta csupán ez,hogy össze-vissza állnak a levelek.
Mitől lehet?

#5945
Vétek Gábor

Tisztelt Derecskey Imre!

Kicsit életlen a kép, de a látottak és elmondottak alapján valóban más az ok. Valószínűleg pajzstetvek támadták meg a szobai yukkát, melyek ragacsos ürülékében penészgombák telepednek meg. A fekete foltok így ragadnak, ezt, kérem, nézze meg. A sötétbarna pontok, maguk a pajzstetvek is lehetnek. Amennyiben ezek fennállnak, akkor a pajzstetvek ellen a folyamatosan öblített, szappanos vizes szivaccsal történő alapos ledörzsölés, valamint 7-10 naponta, 2-3 alkalommal Vektafid A/E-el történő szabadtéri permetezés, illetve Actara 25 WG megfelelően hígított oldatával való ismételt beöntözés segíthet.

#2447
Derecskey Imre

Tisztelt Vétek Gábor úr!
Köszönöm gyors válaszát. Azt hiszem, más jellegű a panaszom: a cserépben nevelt yukkáimon az alábbi képen látható fekete "telepek" jelentek meg sűrűn és szaporodnak; erős dörzsöléssel mind a fekete telepek, mind a sárgás foltok nyom nélkül eltüntethetők a levélről.

#2451
Derecskey Imre

Yukkáim levelét sűrűn ellepték apró fekete pontok. Minek lehet ez a jele? Állati kártevő? Mi a teendő?

#2441