Mangó fácska

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Melinda. A mangó nem nevelhető meg nálunk szobai körülmények között. Trópusi növény, megfelelően párás, meleg, kiegyenlített mikroklímára van szüksége. Az éghajlatunkra jellemző szélsőségeket a szabadban sem viseli el.

#56454
Melinda Molnár

Üdvözlöm!
Kb.egy éve elvetettünk egy mangómagot. Ki is kelt, növekedik. Nemrég észrevettem hogy a levelei károsodnak. Mit csináljak hogy ismét egészséges legyen?
Válaszát megköszönöm.
Üdvözlettel,
Molnár Melinda

#56390
Botond Józsa

Kedves Katalin!
Köszönöm szépen a linket alaposan elolvasom.

#52892
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves J. Botond!
A növényvédelme már a lemosó permetezéssel kezdődik.
Írtam erről korábban egy cikket, ahol összefoglaltam. Javaslom az elolvasását.
A citromfa nem dísznövény címmel.
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/151-a-citromfa-nem-disznoveny

#52794
Botond Józsa

Kedves Katalin!
Köszönöm szépen a tanácsot.
Sajnos minden egyes levelén megjelentek már a foltok, de több levéltőből kinőtt ágacskán is nőnek új levelek. Remélem időben meg tudja őket növeszteni.
Növényvédő szerek közül melyiket ajánlaná ennek mango fának?

#52686
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves J. Botond!
Természetesen lehet kísérletezni és védeni a növényt. Azok a foltok nem múlnak el. Majd idővel ledobja azokat a leveleket. Én nem bántanám azokat. Az új leveleken már nem lesz rajt. Az ablakban azért vannak hőmérséklet különbségek, páralecsapódás, ami annyira nem tesz jót a növénynek! Ne feledkezzen el róla, hogy nem dísznövény. Szüksége van a növényvédelemre, főleg ha ki is teszi majd a szabadba, a fagyok elmúltával.

#52444
Botond Józsa

Kedves Katalin!

Gondoltam inkább legyen esélye a szobában mint, hogy elfaggyon kint.
Ha felesleges a növényvédő szer akkor mik lehetnek azok a fekete pöttyök a levélen?
Én azért ennek ellenére drukkolok a növénynek, hogy megerősödjön :)
A levél fekete pöttyei jóval a teleltetés előtt jelentkeztekk és valószinű ha sikerül a telet megúsznia utána is ott lesznek.
Azt semivel sem lehet meggyógyítani vagy megelőzni a terjedését?

Válaszát előre is köszönöm.

#52274
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves J. Botond!
Jelenleg a teleltetés ideje van. Semmiféle tápot nem szabad adni a növényeknek. Az a baj a meleg helyen való teleltetésnek, hogy kimerül a növény és elpusztul.
Ha ennyire speciális növényt szeretnénk tartani és nem vagyunk képesek számára biztosítani a feltételeket, akkor kudarc élményben lesz részünk. Az enyém sem túl szép. Sajnos a teleltetés nem minden növénynél egyszerű. Feleslegesnek tartom a növényvédő szerek használatát, ebben az esetben.

#52271
Botond Józsa

Ennek a levélnek a tövén az fő ér mentén is elkezdtek a kis fekete pöttyök megjelenni.

Előre is köszönöm a választ és a segítséget.

#52237
Botond Józsa

A lehullott levelek a töve eléggé bebarnult, de remélem ott is új hajtás fog kinőni.

#52236
Botond Józsa

Ha esetleg e-mailen lehetne beszélni az talán megkönnyítené a dolgot.

#52235
Botond Józsa

kötelező a 25 karakter, hogy el tudjam küldeni a képet.

#52234
Botond Józsa

Sajnálatos módon egyszerre csak 1 képet lehet ezen a felületen külddeni így több üzenetben vagyok kénytelen a további képeket feltölteni.

#52233
Botond Józsa

Kedves Katalin!

Ez az egyetlen példány. Eleinte kint volt a körfolyosón fényben és napsütésben, de amint jött a hideg idő kénytelen voltam behozni a lakásba, de a legnaposabb ablakhoz raktam így mindennap érte valamennyi napfény. Apránként átszoktattam a benti időhöz de sajnos kevés fényt kapott. Az előző írásom óta a legújabb nagy leveleket (6-8 darabot) lehullajtotta. Ezek nagyrésze elszáradt még a fácskán, így jó képet nem tudok azokról már küldeni. Néhány levélen megállt a száradás a levél végeken így azon levelek végeit levágtam, hogy arra már ne legyen gondja a növénynek.
Enyhén savas virágföld keverékbe ültettem el rendszeresen locsoltam naponta/kétnaponta. Időközönként táp oldatos vízzel. Amióta lehült az idő azóta kevesebb vizet adtam neki, de rendszeresen. A fekete sárga pontokra a leveleken a keleti pályaudvari gazdabolt javaslatára Dithane m45 gombaölő permetezőszerrel permeteztem az előírtak alapján. Kissebb nagyobb sikerrel.
Készítettem újabb képeket, megpróbáltam minél jobbakat csinálni.
A leghamarabb elhullajtott levél helyén már elkezdett nőni az új hajtás.

#52232
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves J. Botond!
Köszönöm és viszont kívánom!
Aggasztóak az apró sárga foltok. Kérem, készítsen olyan éles és jól nagyítható felvételeket, amik nem a fénnyel szemben vannak, mivel így nagyon zavaró. Helyezze karanténba. Írja le részletesen, hogy hogyan tartja és gondozza (mindent).

#52158
Botond Józsa

Kedves Antics Katalin!

Nagyjából fél éve magról növesztettem egy mangó fát. Szépen növöget már 35-40 cm magas, viszont megjelentek a levelein aggaszt foltok, valamint levél szélein barnulás. Sajnos az egyik legfrissebben hajtott levele már le is hullott.
Mi lehet ennek az oka és miképpen lehetne megállítani a további romlást?

Előre is köszönöm a segítséget és boldog új évet!

#52090
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. H.!
A talajban levő legyek a túlöntözésre utalnak!
Nem jó párosítás, egybeültetni a növényeket, mivel más az igényük. Most teleltetés ideje van. Mindkét növénnyel rendelkezem magam is. Ha rendelkezik megfelelő ’teleltető’ hellyel akkor egyszerű a megoldás. Amennyiben nem, az megnehezíti a feladatot. A mangót ezen a klímán nehéz megtartani. Közvetlen csapvízzel ne öntözze, megfelelő párásításra van szükség, stb. A talaja nem megfelelő, főleg mivel nem ’virágok’ hanem gyümölcsök. Ezért ennek megfelelő talajra, stb. van szükség. A fűtőtest nagyon rossz ötlet, elpusztul mellette minden …
Javaslok egy cikket, korábban írtam, de éppúgy aktuális.
A citromfa nem dísznövény / https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/151-a-citromfa-nem-disznoveny

#52001
Hárs Barna

Üdv!

Magról növesztettem egy mangó fát, most körülbelül 20 cm magas. Ez a második próbálkozásom, az első mangó fácska 10 cm magasra sem nőtt meg. Először megállt a növésben, majd a friss hajtásai elkezdtek elszáradni, majd a nagy levelei lehullottak és meghalt. A mostani mangó fa is megállt a növekedésben és a legnagyobb friss hajtása mintha elkezdett volna száradni, földjénél muslicák vannak. Féltem, hogy hátha ennek is baja lesz. Hetente 1x öntözöm, virágföldben van.

Tudni kell még róla, hogy a föld amibe ültettem (sima virágföld) citrom magokat tartalmazott, mert szerettem volna citromfát is növeszteni belőle korábban, azonban nem nőttek ki a magok, így úgy voltam vele, hogy mehet bele a mangó... Amióta a mangó nem növekszik, négy citromfa elkezdett nőni mellette.

Két kérdésem van.
1. Kell-e aggódnom amiatt, hogy nem nő a fa illetve, hogy az új hajtás mintha száradna (mellékeltem képet).
2. Probléma-e hogy a kis citrom palánták is ebből a földből nőnek ki és ha igen, akkor mit kell tennem (hallottam, hogy a mangó gyökere nagyon érzékeny).

Köszönöm a segítséget!

#51952
Ernest Csánó

Köszönöm szépen gyors válaszát.

#33283
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Csánó Ernest!

A téli hónapokban természetesen nem fejlődik úgy, mint a növekedési időszakban. Amennyiben az előírt körülmények között neveli úgy a növekedése is rendben lesz.

#33281