Mangó fácska

Józsa Botond

Kedves Antics Katalin!

Nagyjából fél éve magról növesztettem egy mangó fát. Szépen növöget már 35-40 cm magas, viszont megjelentek a levelein aggaszt foltok, valamint levél szélein barnulás. Sajnos az egyik legfrissebben hajtott levele már le is hullott.
Mi lehet ennek az oka és miképpen lehetne megállítani a további romlást?

Előre is köszönöm a segítséget és boldog új évet!

thumb
#52090
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves B. H.!
A talajban levő legyek a túlöntözésre utalnak!
Nem jó párosítás, egybeültetni a növényeket, mivel más az igényük. Most teleltetés ideje van. Mindkét növénnyel rendelkezem magam is. Ha rendelkezik megfelelő ’teleltető’ hellyel akkor egyszerű a megoldás. Amennyiben nem, az megnehezíti a feladatot. A mangót ezen a klímán nehéz megtartani. Közvetlen csapvízzel ne öntözze, megfelelő párásításra van szükség, stb. A talaja nem megfelelő, főleg mivel nem ’virágok’ hanem gyümölcsök. Ezért ennek megfelelő talajra, stb. van szükség. A fűtőtest nagyon rossz ötlet, elpusztul mellette minden …
Javaslok egy cikket, korábban írtam, de éppúgy aktuális.
A citromfa nem dísznövény / https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/151-a-citromfa-nem-disznoveny

#52001
Barna Hárs

Üdv!

Magról növesztettem egy mangó fát, most körülbelül 20 cm magas. Ez a második próbálkozásom, az első mangó fácska 10 cm magasra sem nőtt meg. Először megállt a növésben, majd a friss hajtásai elkezdtek elszáradni, majd a nagy levelei lehullottak és meghalt. A mostani mangó fa is megállt a növekedésben és a legnagyobb friss hajtása mintha elkezdett volna száradni, földjénél muslicák vannak. Féltem, hogy hátha ennek is baja lesz. Hetente 1x öntözöm, virágföldben van.

Tudni kell még róla, hogy a föld amibe ültettem (sima virágföld) citrom magokat tartalmazott, mert szerettem volna citromfát is növeszteni belőle korábban, azonban nem nőttek ki a magok, így úgy voltam vele, hogy mehet bele a mangó... Amióta a mangó nem növekszik, négy citromfa elkezdett nőni mellette.

Két kérdésem van.
1. Kell-e aggódnom amiatt, hogy nem nő a fa illetve, hogy az új hajtás mintha száradna (mellékeltem képet).
2. Probléma-e hogy a kis citrom palánták is ebből a földből nőnek ki és ha igen, akkor mit kell tennem (hallottam, hogy a mangó gyökere nagyon érzékeny).

Köszönöm a segítséget!

thumb
#51952
Csánó Ernest

Köszönöm szépen gyors válaszát.

#33283
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves Csánó Ernest!

A téli hónapokban természetesen nem fejlődik úgy, mint a növekedési időszakban. Amennyiben az előírt körülmények között neveli úgy a növekedése is rendben lesz.

#33281
Csánó Ernest

Körülbelül 1 éve ültettem magról mangót. Szépen ki is kelt, növekedett, viszont az utóbbi 2 hónapban nem mutatott semmi féle növekedést. Szeretném tudni, hogy csak erősödik e a szára, vagy valamilyen tápanyaghiánya van. Nyár folyamán át lett ültetve trópusi növényeknek való talajba, amit itthoni rendes földdel kevertem 1:1 arányban, heti 1x van öntözve (ami persze függ a föld száradásától is). A felső levelei vége elkezdett elszáradni, de az utóbbi időben mintha megállt volna a száradása. Mérete kb. 50cm.

#33277
Pap Edina

A két dolog nem függ össze. A pötty utalhat baktériumra (levél nedvesen tartása, túlöntözés miatt), ellene Cuproxattal (0,3%) beöntözés javasolt. A muslicaszerű rovarok tőzeg legyek, ezek is a túlöntözés jelei. Vegye vissz a vízadagot, és eltűnnek.

#19750
Kálvin Judit

2 hónappal ezelőtt sikerült magról egy kis mangó fácskát nevelnem. Ma észrevettem, hogy levelein apró barna pöttyök vannak és pici muslica szerű állatok röpködnek körülötte. Mi lehet a baj, hogy tudnék segíteni ezen?
Köszönettel-Kálvin Judit

#19651