Kedvezőtlen helyekre milyen növény kerüljön?

Pap Edina

A neon jó, a fénye sokat számít. Irodában csak a teljesen zöld levelű növények jöhetnek szóba, mint:
Zamioculcas, Aglaonema, Dracaea compacta, Dracaena 'Janet Craig', Philodendron scandens, Ph. 'Imperial Red', és 'Green', Epipremnum, Syngonium, Monstera, Ficus lyrata és Ficus cyathistipula. Pót fényforrás is létezik, de drága és az emberi szem nem viseli el.

#6541
Ódor Máriusz

Tisztelt Asszonyom!
Cégemnél új irodába költöztünk, ahol nincs természetes fény, neon csövek vannak, illetve néhány opálosan áttetsző állmennyezet kocka, néhány méterrel az ugyan csak félig áttetsző tető ablak alatt. Az lenne a kérdésem hogy ilyen körülmények között milyen növényt lehet tartani? Esetleg szükséges speciális izzóval megvilágítani a növényeket?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ódor Máriusz

#6447
Pap Edina

Valószínű, hogy a hirtelen páratartalom-csökkenéstől pusztult el a pálma. Ezért kockázatos más éghajlatú országból, különösen a páradús szubtrópusi vidékekről növényt behozni. A növényt emelje ki a cserépből, és a biztonság kedvévért vizsgálja meg a gyökereket, hogy nincs-e rajtuk valamilyen elváltozás. A megtisztított gyökerű növény, ültese át C típusú virágföldbe, a cserép aljára szórjon vízelvezetést segítő kavicsréteget. Ne öntözze túl a növény földjét, és fontos, hogy a tövéhez se kerüljön víz. A legyezőpálma nagyon lassan nő, lehet, hogy csak tavasszal kezd el hajtani. Ha már kihajtott, és leveleket hoz, páratelt levegőjű helyen kell tartani, azaz lágy vízzel célszerű a lombját (főleg télen, fűtött helyen) permetezni. Nyáron árnyékos helyre kivihető a szabadba.

#2826
snomi

Volna egy kérdésem. A nyáron hoztam Tunéziából ezt a pálmát, de sajnos egy hónap alatt kiszáradt. Teljesen elszáradt ezért visszavágtam egészena tövéig, hogy hátha újból kihajt. DE sajnos semmi változás?? Azt kérdezem, hogy van-e még remény hogy most 2 hónap után esetleg kihajtson, vagy esteleg tavasszal??? Mit kell tennem, hogy valami megmozduljon benne??

#2822
Pap Edina

Ámpolnát kérdezett. Esetleg próbálja meg a kígyókaktuszt (Aporocactus flagelliformis), vagy a vesszőkaktuszt (Rhipsalis fajok), bár a közvetlen hősugárzás semelyik növények nem tesz jót.

#1961
Rábai Cecília

Nagyon köszönöm az erkélyre vonatkozó kimerítő választ. A nyugati fekvésű, fűtőtest fölötti helyre tettem már páfrányt, nedves kavicson állt a cserepe, ennek ellenére szenvedett. Áthelyeztem onnan, 1 év alatt rendbejött. Próbálkoztam még a szobai futókával és a csíkos csokrosindával, ők sem bírták ki. Valószínűleg a felszálló meleg, száraz levegő jelent problémát. Valamilyen kaktusz vagy dracéna nem élne meg ott Ön szerint?

#1960
Pap Edina

Északkeleti fekvésbe balkonnövénynek ajánlom a csüngő gumósbegóniát, amelyet tarka levelű kerekrepkénnyel lehet vegyíteni. Emellett ültethet még bohócvirágot (Mimulus), sarkantyúkát (Tropaeoleum), harangvirágot (Campanula), díszdohányt (Nicotiana). A fukszia is bírja ezt a kevésbé napos fekvést. Sajnos olyan növényt nem tudok alánlani, ami az erős szelet elviseli, az ellen valamilyen szélfogót kellene építeni. Kúszónövénynek ajánlom a borostyánt (a tarkalevelű Goldheart fajta nagyon szép), a vadszőlőt (Parthenocissus), kecskerágót (Euonymus). Ezek edénybe is ültethetők, és úgy futtathatók, télen is a szabadban hagyhatók, ha a gyökerek (edény, talaj) fagyvédelméről gondoskodnak.
Nyugati fekvésbve ámpolnának tehet valamilyen páfrányfélét, fontos azonban, hogy elegendő vizet kapjon.

#1951
Rábai Cecília

Két éve költöztünk új lakásba, ahol már majdnem mindenhová megtaláltam azt a növényt, aki jól érzi magát. Két hellyel vagyok gondban, ebben kérem segítségüket.
Van egy északkeleti fekvésű erkélyünk, ami rendszeresen rettentően szeles. A szomszédok szerint semmi sem marad meg, de szerintem csak muskátlival és anyósnyelvvel esetleg leanderrel próbálkoztak. Kérem, olyan növényt javasoljanak, ami vagy kintmaradhat télre, vagy kibírja a fűtött szobát, mert profi teleltetőhelyem nincs. A kúszónövényeket nagyon kedvelem.
A másik problémás hely nyugati fekvésű szobában, a két ablak között (ez még nem lenne baj), fűtőtest fölött. Látvány szempontjából kívánkozna oda egy ámpolna, de kezdem azt gondolni, hogy nincs élő növény, ami ott jól érezné magát.
Előre is köszönöm a segítséget!

#1942