fekete apró bogarak

Pap Edina

Az apró, repülő, muslicaszerű rovarok valószínűleg ún. tőzeglegyek, melyek jellemzően a folyamatosan nedves, nyirkos, túlöntözött közegben szaporodhatnak el. Alapvetően korhadékot, szerves törmeléket fogyasztanak, így ha megfelelőek a tartási körülmények, számuk elenyésző, és kárt sem okoznak. Ahhoz, hogy a növény valóban miattuk (lárváik táplálkozása miatt) sínylődjön, nagyon el kell szaporodniuk, de ilyenkor már egyébként is korhadhat, rothadhat a növény gyökérzete a talajban.
A lényeg tehát, hogy nem növényvédő szerrel, hanem az öntözés optimalizálásával, a közeg valamilyen módon történő nedvességtartalom csökkentésével vagy kicserélésével (átültetéssel) lehetne legcélravezetőbben akadályozni a tőzeglegyek további szaporodását.

#17285
Attila

Minden szobanövényem földjében, apró fekete, repülni is tudó bogarak jelentek meg és repdesnek is a lakásban néha. Olyasmi mint a muslinca, de nem az szerintem. Amikor megöntözöm a földet vízzel, akkor mozgolodnak jobban. A kérdésem az lenne, hogy mik ezek és hogyan tudom kiírtani őket? A virágok nem rég voltak újraültetve. Másik lakásba is került ilyen föld, de ott nem teremtek meg ilyen bogarak.
Köszönöm előre is választ.

Üdv,
Attila

#17192