ápolási tanácsadás

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L-M. Mónika!
A fényigényének megfelelő erősségű izzót válaszon. Meglehet próbálni. Vannak, növények melyeknél pótmegvilágítást alkalmazunk. Speciel a pálmánál teleltetésnél nem bevett szokás. Rengeteg fényre van szüksége, ha nem kapja meg, akkor megnyúlik.

#51679
Mónika Lódi-Márton

Kedves Katalin!
Több nagyméretű mediterrán növénnyel rendelkezem, költözés miatt a teleltetésük egyre nehezebb. A garázsban a hőmérséklet megfelelő, de nem elég a fény. A leanderek, pálmák ennek ellenére átteleltek tavaly, ám van egy kb huszonöt éves cikász pálmám is, amit nagyon féltek. Kérdésem, hogy a garázs izzóit növénylámpa izzóra cserélve tudom e pótolni a természetes fényt, jó e az teleltetéshez? Milyen fajtát válasszak a rengeteg izzó közül?
Köszönöm szépen a választ!
L Mónika

#51651
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Tamás!
Nagyon sok minden a tartáson múlik! Ön nem biztosítja számukra a megfelelő klímát! A tápanyag sem megfelelő! Valószínű, hogy a lakása sem megfelelő! Rengeteg fény, pára, stb.
Javaslom keressen kevésbé igényes növényeket!

#48711
Bognár Tamás

Tanácsra lenne szükségem!
4 zöld kiskedvenccel rendelkezem:
Aloe vera
Vad kakaó
Kókuszpálma
Vénusz légycsapója

Együtt nevelkednek (belvárosban) velem, de valaki jól érzi magát, van aki kevésbé. Igyekeztem hasonló igényű társakat választani, de elsőre a kókuszpálma kezdte 'feladni' a velem töltött időt. Barnás foltok kezdtek megjelenni a levelein.
Az aloe vera is barnulni kezdett, a másik kettő boldognak tűnik, bár a légycsapó kicsit 'lustának' tűnik.
A füvészkertnél ajánlottak Substral növényápolót, amit már kipróbáltam (3 hetente való alkalmazást ír), valamint a Lidl-ben kapható 'Minden növényrw' önadagolós tápoldatot is kapják, de valahogy nem tűnik egyik sem hatásosnak.

A víz/fény/huzat lehet a gond?
Általában 10-23ig dolgozom. Nem megölni vettem őket, hanem társnak. Igyekszem ezért mindent megadni nekik, vízpermet, tápoldat stb.

Kérem, segítsenek, laikusként vettem őket, mert imádom a növényeket.
A vad kakaó egyik jellemzésében azt olvastam, hogy nem egy kókuszpálma nehézség.. Tényleg ennyire elszúrtam volna a választást?

#48693
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves D. Devia!
Ezek szerint pedig a talajával van a probléma, nem érzi jól magát! Metszette?

#34006
Devia D.

Kedves Edina!
A növény nagy cserépben van, védett helyen, déltől estig kap napfényt.
Tele van levéllel, hajtásokkal, látszólag jól érzi magát.
Tavaly nyáron hetente tápoldatoztam, de azt olvastam valahol, hogy lehet azért kevesebb a virágzás.
Tudom, hogy bírja a szárazságot, szabadföldben régebben nekem is mindent befutott, tele volt virággal.

#33996
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves D. Devia!
Nagyon sok minden lehet a háttérben. Milyen a talaj, a fekvés, klíma, stb. A megfelelő környezetet kell kialakítani a növény számára.

#33784
Devia D.

Kedves Edina!
3. éve nevelem a trombitafolyondárt a teraszomon, de alig volt rajta egy-két virág.
Tápsóztam tavaly nyáron hetente, talán az a baj?
Köszönöm előre is válaszát.
Éva

#33780
Zsófi ..

Kedves Katalin!
Nem, nem leértékelt növény volt. Állott vízzel szoktam locsolni.

#33693
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Zsófi!
Kérem, ne vágjon bele a levelébe, hagyja, hogy teljesen elszáradjanak. Ezek leértékelt növények voltak? Tartsa továbbra is félárnyékos, huzattól, hidegtől védetten. Ne öntözze csapvízzel egyáltalán.

#33682
Zsófi ..

és akkor ahogy megígértem, a kép.

#33658
Zsófi ..

ma két hete, hogy vettük az ikeában. A gyökerei méh nem kezdtek kibújni a lyukakon. Szerintem megfelelő méretű, bár még abban a műanyag tartóban van amivel vettem. Bent tartom a panelba, félárnyékos helyen. Honnan tudom, hogy elpusztult? képet holnap csatolok! Leveli végéből vághatok le, vagy nem lenne túl szerencsés?

#33642
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Tunya Munya!
A fotó nagy segítség lett volna! A huzatot nagyon nehezen viseli, el is pusztulhat tőle. A 22-26 0C fok az ideális, a számára. Télen szüksége van a pihenésre így akkor a 16-18 0C fokot kell számára biztosítanunk. Én azt tanácsolom, hogy a talajt tartsa nyirkosan és ne hagyja kiszáradni, de figyeljen oda, mert nem szabad túlöntözni sem. A levélpermetezése nem mindig szerencsés. Inkább azt javasolnám helyette, hogy a cserepet helyezze kavicságyra és így biztosítsa számára a párát. Fontos, hogy ne használjon csapvizet. Javasolnám még a levéldísznövényeknél használatos tápoldatot.
Mikor ültette át? Mekkora cserépben van?

#33633
Zsófi ..

Sziasztok! Sárkányfával lenne egy kis gondom. Leveinek vége elkezdtek barnulni, nagyon sajnálom, lehet huzatot kapott. Kérdéseim a következők lennének.
- Lehet rajta segíteni?
- a levelek végéből le lehet vágni ott, ahol megbarnult?
Mivel nem vagyok ilyen téren tapasztalt, ezért lenne még pár kérdésem, ha nem gond.
-Hogy öntözzem? (Mennyi vízet kapjon)
- öntözések között hagyjam megszáradni a földjét?
2 helyen is olvastam róla, az egyik oldal azt mondta 2 öntözés között hagyjam megszáradni, de olyat is láttam, hogy közbe tartsuk nedvesen. Akkor hogy legyen? Úgy szoktam, hogy megöntözöm, és naponta lespriccelem vízzel a földet, illetve a leveleket.
-Valahol nem követtem el hibát?
A válaszokat nagyon szépen köszönöm, nagy segítség.

#33607
Antics Katalin

Kedves Éva!

Nagyon kicsi a cserép! Mikor ültette át utoljára? Szinte kifordul a cserépből.

#30702
Éva

Tisztelt Tanácsadó!
Van egy jó magas krotonom és sajnos az alsó levelei lefele lógnak,nem tudom mi a baja de nem szeretném ha ezek lehullanának. Mi a teendőm ez ügyben?
Üdvözlettel Éva

#30398
Pap Edina

Képet kérünk!

#29096
Splény Solange

Tisztelt Tanácsadó!
Kroton és virágcsalán növényeimet világos helyen, közel egyenletes hőmérsékleten tartom, nyáron kétnaponta öntözöm. Tüneteik hasonlóak: a leveleken fehér, apró pontok jelennek meg, majd később a levelek fonákán feketedés (a krotonnál), végül a levelek a szélüknél száradni kezdenek és lehullanak. A kroton hajtásai visszamaradtak, a virágcsalán hoz új leveleket. Gombás megbetegedéstől tartok. Mi lehet a megfelelő kezelés?
Köszönettel: Solange

#28902
Pap Edina

Kedves Lászéó. Ilyen gyűjteményről nem tuodk. Az Édenkert.hu-n talál részletsebb tanácsokat: http://www.edenkert.hu/szobanoveny/egzotikus-szobanovenyek/. A banán számára jó az említett táp.

#26831
László

Tisztelt Tanácsadó!
Az lenne a kérdésem, hogy a virágtáp guánoval (mivel semmilyen más tápot nem kaptam) jó e a banánfához. Illetve létezik e olyan gyűjtemény, ahol a növény és a hozzá való tápodat, nővényvédőszer és azok helyettesítői, esetleg összetétel a teljesség igénye nélkül megtalálható például webes felületen?
Köszönöm válaszát

#26621