Vulkánpálma és ZZ pálma

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Argai Kati!
Fotót kérek! Valószínű, hogy túl melegben teleltette.

#39393
Kati Argai

Kedves Tanácsadó!
A vulkánpálmám lehullatta télen az összes levelét felülről. Most kb. 6 helyen a törzsén hoz leveleket, nagyon helyesen néz ki. Kérdésem, meghagyhatom-e mindenhol a leveleket? Kaktuszföldet és tápoldatot javasoltak neki, jó az? Köszönöm!

#39379
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Szentgyörgyi Szandra!
Az ezüstös elszíneződés a tripszre utal. A tripsz azon felül, hogy kártevő még nagyon veszélyes vírus vektor is. Azt javaslom, hogy váljon meg a növényeitől mielőtt az összes fertőzötté válik. A vírusra nincs megoldás!

#38911
Szandra Szentgyörgyi

A bonsai

#38878
Szandra Szentgyörgyi

Kép még

#38877
Szandra Szentgyörgyi

Üdv.
Van egy vulkánpálmám kb. 2 éves. Soha nem volt túl szép, de most már szörnyű. A levelén ezüstös elszineződés van ( van még egy bonsai fám is amin szintén ez van...de az vígan él?), a szára puha és elhajlik. 1x volt átültetve. Nem kap sok vizet, kb. 2 hetente fél decit. Van még esélye hogy szép fácska legyen? Sajnos nem tudom teleltetni csak a lakásba, itt viszont kb. 23 fok van. Mellékelek képet. Köszönettel, várom válaszát.

#38876
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Takács János!

Nem nagyon szeretik a növények a forgatást. A növénye a szűrt fényt kedveli és a minimum 18 0C fokot. Elég, ha 12 naponta öntözi, ne csapvízzel tegye, hagyja a talaját kiszáradni a két öntözés között. Ugyanis a túlzott nedvesség hatására sárgulnak a levelei, gyökerei pedig elrothadnak. Havonta egyszer alkalmazzon növényi tápot.

#33217
János Takács

Még annyit amit elfelejtettem az előző kérdésemből, hogy az alsó levelek sárgulása a növény hetenkénti megforgatásából eredhet, vagy inkább az átültetéstől, nedves talajtól?

#33208
János Takács

Üdvözlöm!
Kb másfél hónapja vettem egy zamiokulkast, amit át is ültettem egy új, műanyag cserépbe, majd jól beöntöztem! sajnos a földje hetek múlva sem száradt ki, átültettem újra, ugyanabba a műagyag cserépbe, de a földje így sem száradt! Ekkor átültettem egy agyagcserépbe, a földlabda maradt ami a nővény gyökere körül van, és a cserepet be sem áztattam ültetés előtt, na ebben végre 9 nap alatt kiszáradt teljesen a föld felső része 2-3 centi mélyen, el is vált rendesen a cserép szélétől! Az átültetés után hamar elsárgult egy 3 leveles régi kicsi szára, majd egy szintén kicsi régi szár egyik alsó levele! Most 11 nap múlva újra elkezdett két régi kicsi száron 1-1 alsó levél sárgulni!
Hetente meg szoktam fordítani a cserepet, hogy a növény mindkét része kapjon rendesen fényt, kérdésem, mennyire árt a zamiokulkasnak ha rendszeresen meg van forgatva? És a gyökerének barnulása a túl nedves talajtól van-e, vagy mert az első átültetésnél leszedtem a földlabda aljáról pár centi földet, és jött vele pár gyökér is?

#33207
Pap Edina

Nyáron védett (nem túl szeles) helyen, pl. teraszon erkélyen tarthatja. Nem szabad túlöntözni, de kiszárítani sem. Savanyú talajt kedvel, lágy vízzel célszerű öntözni. Nyáron havonta kapjon tápoldatot. Télen világos, 15-16 fokoz helyen teleltesse, nagyon csekély öntözés mellett.

#22447
Gizi

Kaptam ajándékba egy vulkánpálmát, kiültethetem a kertbe? Télen hol és hogyan kell tárolni?

#22389
Pap Edina

Kissé savanyú, A típusú földbe ültesse. A pangóvizet és a kiszáradást sem szereti. A cserép csak egy mérettel legyen nagyobb.

#22264
Szabina

Kedves Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, h a vulkánpálmám át kell ültetnem mert kicsi neki a cserép, milyen földbe ültessem!?

Előre is köszönöm!

Üdv Szabina

#22202
Pap Edina

Kérnék képet a növényekről. Milyen körülmények között tartja őket (fény, hőmérséklet)? A fél liter víz egyszerre sok. Elég 2-3 deci..táploldatot, főleg nitrogéneset csak nyáron adjon.

#12774
Zsóka

Az előtt elfelejtettem, hogy a vulkánpálmának kb. 1 dl vizet, a ZZ pálmának egy-egy öntözés alkalmával kb. fél liter vizet, mivel nagy a dézsa.

#12768
Zsóka

Kedves Edina!
Köszönöm a válaszát.
A vulkánpálmának és a ZZ pálmának nagyon kevés vizet adok. Az előbbit kb. 2-3 hetente, a ZZ pálmát, mivel nagy dézsába van több összeültetve kb. havonta egyszer (tápoldatos esővizzel) öntözöm és minden növényt felülről. Ez esetleg gond lehet?
Valamennyi növényt összegyűjtött esővízzel öntözök, mely szobahőmérsékletű
Még ez is sok lenne?
Köszönöm a válaszát.
Zsóka

#12767
Pap Edina

Kedves Zsóka!
Ezek mind-mind szárazságkedvelő növények, szinte alig kell öntözni őket!
Mennyi vizet ad nekik, és milyen gyakran?

#12760
Zsóka

Tisztelt Szakértő!
A vulkánpálmával kapcsolatban kérdezném, hogy a törzse vajon miért zsugorodott össze.
Ősszel ugyanis e növény bimbót is kezdett fejleszteni, de elszáradt. A levelei is nagyon kicsik, nem nőnek nagyra, inkább lehullanak. Ez lenne a kisebbik baj. A törzse viszont nagyon hullámos, főleg alól. Elképzelhető, hogy kirohasztottam? Ugyanis más kettővel jártam így, és ezt azért is öntöntem kevesebbet.

A másik növény pedig a ZZ pálma. Ezzel az történt, hogy a szép vastag hajtások mind elsárgulnak folyamatosan, nem győzöm levágni. Némelyik hajtás szára pedig mintha bordázott lenne, és összeesik a felére. Esetleg kevés vizet kapna. Nagy dézsába van több összeültetve, így én úgy ítéltem meg, hogy havi egyszer öntözöm és akkor is tápoldattal. Ekkor sem locsolom túl, de egy picivel többet kap. Huzat, közvetlen napfény nem éri.
Mit csinálok rosszul?
Előre is köszönöm a válaszát.
Zsóka

#12744