habosodás

Pap Edina

A habzás a szerves anyag feldúsulásának a következménye. Akkor is előfordulhat, ha csapvizet enged a tóba, és klórgáz távozik, de az átmeneti. Mikor volt utoljára tisztítva a tó? Nem túl vastag-e az iszapréteg? Sok növénymaradvány, sok hal (vagy túletetés), a tó méretéhez képest kicsi szűrő?

#14150
KOVÁCS JÁNOS

Szeretném,ha segitenének abban,hogy mi az oka a vizhabosodásnak(mint amikor a hajsampon úszik a viz tetején) és mit lehet ellene tenni! Előre is köszönöm.Üdv. :János

#14051
Pap Edina

Ha telepített növényeket, akkor milyen közeget használt? Nem lehet, hogy tőzegalapú keveréket, amiben műtrágya is van? Kapcsolja ki a keringtetőt, különösen, ha halak a tóban telelnek. Most már kevesebbet etesse őket. emelje ki a szűrőket, keringtető szivattyút és tisztítsa ki. Itt talán hasznos információkat: www.kertito.hu

#8086
Haskó Roland

Volt alkalmazva algaírtó szer mert hiába az ucv lámpa kezdett zöldülni egy idő után. A tó 5500L-es és az algaírtó flakon csak félig volt mert a legelején is kezeltem megelőzésnek igy elvileg csak 5000L-nek megfelelőt öntöttem bele. A patak a mögötte lévő sziklakertből csordogál amit maga a forgatórendszer táplál. A sziklakertbe úgy ültettem a növényeket hogy se levél se termés ne hullhasson bele a vizfolyásba. Az idegen anyag bekerülés a patakba vagy tóba sajnos nem teljesen kizárt mert van jobbról balról roszindulatú szomszédunk de eddig a tó élete alatt mindössze két hal pusztult csak el de ők olyan faiskolából származtak ahol volt az eladók közül több beteg hal is.

#8072
Pap Edina

Nem alkalmazott-e algátlantó szert? A patak természtetes vízfolyás? Nem szennyeződhetett-e valamivel?

#8056
Haskó Roland

Tisztelt Szakértő!

Körülbelül fél éve van a kertemben saját épitésű disztó. Igyekeztem olyan szűrő rendszert választani ami bőséggel ellátja feladatát, telepitettem növényeket minden ültetési zónába, a halakat is csak a megengedett mennyiségben tartok hogy a víz tisztaságát fent tudjam tartani. Mostanáig sikerült is, de egy három hete eredménytelenűl külzdök a víz habosodásával ami a patak alján alakul ki. Probáltam az esetleges leülepedéseket tóporszívóval kiszedni, bevetettem aktív szenet, zeolitot és még valamilyen szerves anyag megkötőt de eredményetlenűl. A vízminőség vizsgáló papírcsikok nem mutatnak rosz eredményt a tó aljáig le lehet látni. Szeretném megkérdezni hogy mit tehetek a pobléma megszüntetéséért és mivel kerülhető el ez a jövöben. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

#8030