alga

Ádám Kiss

Árpaszalma granulátumot az Orgovan kertészetnél lehet kapni egész évben.
http://www.vizinovenyek.hu/

#33898
Pap Edina

Elvileg nagyobb kertészeti árudákban (pl. Oázis) van.

#28743
Barta Roland

Kedves Edit!

Hol lehet Zeolitot vásárolni?
Mondjuk árpaszalmát sem találok sehol, ha esetleg azt is tudja.....
üdv: barta roland

#28689
Edit

és még valami: a legjobb, legtermészetesebb kékalga irtó a zeolit! Több év, sok vegyszerezése után jöttünk rá, hogy a víztisztítónkba is lehet tenni egy megfelelő mennyiségű zeolitot! Kikapcsoltuk a kékfényt! ;-) hogy ne pusztítsa a jótékony hatású nitrifikáló baktériumokat, és tökéletes! rengeteg hallal tiszta vízű a tavunk, és nem veszünk drága vegyszereket bele!

#24829
Edit

bár ez a bejegyzés jó régen volt, nagyon jó ötlet az árpaszalma.. Azt hiszem mi is azt vesszük a Biricostore-ban, vagy 5000 Ft-ért, de most nem lehet kapni, és nekünk most kellene cserélni. Hol tudok venni?
Köszönöm a választ!

#24828
Pap Edina

Kedves Virág Zoltánné. A kútvíz lehet vasas, amivel feltölti, és a levegőn kicsapódik, oxidálódik a vas. A medence töltése előtt egy át kell levegőztetni a vizet.

#15449
Pap Edina

Kedves Samu Melyik szer? Milyen medencéhez?

#15448
Virág Zoltánné

Csatlakozom az előttem kérdezőhöz, hogy kerti medencébe lehet-e használni? Pár nap alatt elszineződik a medencében a víz azaz vasas. A klórtól még csúnyább, ezért érdekel, hogy emberi szervezetre káros anyagot tartalmaz e ez a szer?

#15408
Samu

Ez a szer alkalmas medencékhez is, nem ártalmas a szervezetre??

#15265
Somogyi Gábor

Szia!
Nekünk egy 15 köbméteres tavunk van. A kerti tavak kézikönyvében olvastam, hogy 10m3 vízhez fél kiló árpaszalmát kell behelyezni a fonalalgák ellen. A tavat tavaly építettük, akkor behelyeztem és egyáltalán nincsen benne fonalalga. A tavat egész nap süti a nap, semmi árnyék nincsen. Négy-öt havonta kell cserélni a szalmát. A szalmából kibomló anyagok gátolják meg a fonalalga kialakulását. Én egy 60 l-es hordóba beleraktam a 80 dkg szalmát krumplis zsákba egy hétre, hogy minél hamarább bomlásnak induljon és utána helyeztem a tóba. A zsákba tettem követ és kirögzítettem, hogy a víz közepén legyen. Ha lehet vízáramlás közelébe kell tenni. A rendes algára Tetra Pond algo-rem elnevezésű terméket használtam. Ami a 15m3-hez 7.500 Ft-ba került. Ez a folyadék 3-4 hétig tartja tisztán a tavat erős napsütésben. A fonalalgával kapcsolatban az árpaszalma használata 100%-osnak bizonyult az egy évi tapasztalat során. A rendes alga (kék alga) elleni szerrel kapcsolatosan még csak két heti tapasztalatom van, mert most kellett használni először. A tavat szépen letisztította. Árpaszalmát tudok küldeni, ha esetleg nem tudsz beszerezni. Remélem tudtam segíteni. Ha kérdésed lenne a következő számon elérhető vagyok: 06/30/256-8841. Ha nem venném fel visszahívlak.

#14722
Nagy Károly

no

#13966
Pap Edina

Megoldás lenne több vízparti (mocsári) növény, ílletve vízfelszínen úszó növény telepítése, ami árnyákolná nyárn a tófelszínt. A halakat nem szabad túletetni, illetve minden tóba hulló szerves anyagot el kell távolítani. Időbe telik, míg a tó egyensúlya beáll, addig folyamtosan le kell halászni az algát, vagy algamentesítő készítményt kell használni. A vásárolt berendezések jók, folyamataos működtetésükkel meglesz a várt eredmény.

#12168
Vincze Tamás

Kedves Szerkesztő!

A korábbiakban igazán hasznos tanácsokkal tudott ellátni kerti munkáim során, így ismét szeretném a segítségét kérni. Nyár elején készítettem egy kerti tavacskát, kb. 3500 literes. Igyekeztem a legfontosabb dolgoknak utána járni az építés megkezdése előtt, mégis a sok szépség mellett már sok bosszúságot is okozott az elmúlt néhány hónapban. A tavat kerti kutamból táplálom, vize az átlagosnál keményebb. Egyfajta ciszternaként terveztem működtetni, azaz egy öntözőrendszer alapjaként. Naponta kb. 1000l víz kivételével és kútból való pótlásával.
A kezdetektől vannak aranyhalaim, valójában szépen szaporodtak is. Növényből sajnos nincs túl sok és a nap is meglehetősen éri a tavat. A gond az algásodás. Mivel ismerőseimnél mindenféle szűrőberendezés nélkül is működik a dolog én is így kezdtem, mindössze egy szökőkúttal. Aztán nagyon bealgásodott, a felszínen úszó, illetve zöldalga elszaporodásával. A látvány miatt teljesen lecseréltem a vizet, magasnyomásúval kimostam, több vödörnyi algás iszapot eltávolítottam. Aztán mindezt meg kellett ismételnem két hét/!/ múlva. Így beszereztem egy profinak mondott Gardena szűrőt, UV-t, levegőztetőt, állandóan működnek, de most ismét így állok- igaz csak három hét után. És a fonalas algák az eddigieknél is tömegesebbek. Egy tavas szakember tanácsolta, hogy temessem be, mert ő is ezt tette, nem tudta orvosolni a sajátjánál sem. Ezt nem szeretném.
Van mit tenni?
Előre is köszönöm segítségét, tisztelettel
Vincze Tamás

#12135
Lencsés István

Tisztelt szakértő úr. Pond loine tavi alga írtót szeretnék használni kerti tavamba.
Halak és teknősök egyaránt vannak bene. Meg szeretném kérdezni,hogy ez nem árt az álatoknak? Használhatom ,előírás szerint?(1 tabletta 50 liter vizhez)
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel L.István

#11767
Pap Edina

Ajánlom figyelmébe a következő cikket: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=84.
Gazdaboltunkban kapható algaölő szer: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&termek_id=2578&kategoria=149#termek2578

#9511
Gálné Szatmári Anikó

Nekem is a fonalalgával van rengeteg problémám, nem tudom sehogyan se kíírtani.

#9461
Pap Edina

Mindenek előtt az algát le kell "halászni" a tóról. Olyan nagyon nagy meleg még nem volt, inkább túl sok lehet a tóban a szerves maradvány, lehet, hogy egy medertisztítás sem ártana. Az oxigénhiány is ok lehet, így már be kéne indítani a vízforgató szivattyút. Látatlan ban nagyon nehéz tanácsot adni, de sokat segítenek az algásodás ellen a növények, nem tudom telepített-e felszínen úszó és víz alatti növényeket (most van itt épp az ideje). Ajánlom figyelmébe Helen Nash: Tódoktor c. könyvét.

#3657
Puzder András


T.Hölgyem, Úram!! Van 1, kis tavam,2000l-es. Előkészitettem, TETRA POND Algo Stop kap-szulával, Ennek ellenére most a nagy melegre-teljesen, bezavarosodott, s bezöldűlt,a viz.NEM-tudom,/ mit/ tegyek!!!! Ön mit javasol!! KÉREM SEGÍTSEN!!! Köszönettel!!!! /Puzdi/

#3622
Pap Edina

Vízinövények telepítése szempontjából a tavasz vége, nyár eleje a megfelelő időszak. A tavirózsát dézsában, vízben fagymentes helyen kell teleltetni. A fagyok előtt a szivattyúkat, szűrőket le kell állítani.

#2696
Blazsek Eszter

Kedves Edina!

Köszönöm a válaszát! Igyekszünk még több növényt telepíteni. Ezzel kapcsolatban azonban érdeklődnék, hgy most ősszel érdemes-e, vagy inkább várjuk meg a tavaszt.
Ehhez érdemes tudni, hogy a tóban levő berendezéseket (szivattyú és kis szökőkút) télre kivesszük a fagy előtt és tavasszal tesszük vissza. Ebben az esetben mit javasol, mikor tegyünk bele még több növényt?

Köszönöm válaszát előre is,

B. Eszter

#2694