algairtás

Zsolt Németh

Nekem így sikerült megszabadulnom az algától: kb. 20 literes műanyag virágcserép aljára elhelyeztem a méretre vágott 5 cm vastag műanyag szivacs szűrőt. A szűrő hatást lehet több réteg elhelyezésével fokozni. Ez a réteg biztosítja a mechanikus szűrést, az apró, lebegő szennyeződések eltávolítását. A kémia szűrés az erre a rétegre elhelyezett zeolit réteggel történik. A 12000 literes kerti tó vizét a keringető szivattyúval gravitációs úton szűröm. A megtisztított víz a műanyag virágcserép perforált alján távozik. UV lámpát egyáltalán nem használok a biológiai egyensúly megtartása miatt. A szűrőket 2-3 naponta rendszeresen tisztítom. A víztisztaság 1 hónap alatt jelentősen javult. Most kb. 1.2 méter.

#36760
Pap Edina

Szivattyú járatásával lehet megelőzni az algásodást. Valószínű, hogy pang a víz a kótban. Meleg napokon fedje le a kutat.

#11424
Kováts Hanvay Barna

Az asott kutamban 3 méter viz van, minden nyaron algasodik.

#11068
Szabó Nikolett

Köszönöm a javaslatot! Én is valami ilyesmi problémára gondoltam, mivel a városban és környékén (Kaposvár) a víz szennyezettsége miatt már többen panaszkodtak.
Köszönettel:Szabó Nikolett

#1843
Pap Edina

Kedves Nikolett! A képet tekintve az a gyanúm, hogy nagyon magas a víz vastartalma, és az csapódott ki a levegővel érintkezve. ha nincs más vízvételi lehetősége, akkor egy nagyobb kádban csapassa ki először a vasat, és azt szivattyúzza át (zeolit) szűrőn keresztül a tóba. A csapvíz klórtartalmától is megszabadulhat a külön edényben, ha valamilyen módon áramlotatva, mozgatva segíti a gáz formájában távozó klór eltávozását. a vasas, klóros víz árt a növényeknek, halaknak is, és a vas tönkreteheti a gépi berendezések alkatrészeit.

#1826
Szabó Nikolett

A tavunk 4m×2m, kb 80cm mélységgel. Amikor elkészült feltöltöttem csapvízzel, növényeket és szűrőt még nem telepítettem bele. A feltöltés után 2 héttel a víz bevörösödött. Nem jöttünk rá, hogy mi okozhatja.Talán a biológiai szűrő hiánya?? Ha tudnak kérem adjanak tanácsot.
Köszönettel: Szabó Nikolett

#1815
Pap Edina

Előszöris az algásodás okát kell megszüntetni. Javaslom, olvassa el Tudásbázis rovatunkban a Vízvirágzás a kerti tóban c. cikket. Minél kevesebb szerves hulladék kerüljön a gyepbe, és telepítsenek oxigén termelést segítő, illetve nyáron árnyékoló hatással bíró felszínen úszó vízinövényeket. A vízkezelő termékekkel kapcsolatban kéren nézze meg a következő waboldalt:
http://www.kertito.hu/katalogus/vizkezelok.html, vagy a www.oase.hu oldalon

#1458
Demeter Tibor

Milyen hatékony algairtó készítményt használhatunk fel közterületen található tónál? Ugyanez érdekelne saját kerti tónál is.
Köszönettel:
Demeter Tibor

#1210