Barkafűz probléma

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A száradás oka biztosan a sérülés. Igaz, látható még atka-károsítás nyoma, de az nem számottevő. A sérülés kezeletlenül akár a szép növény pusztulásához is vezethet.
Mi a teendő? A sebzés belsejét és környezetét megtisztítva - a kés vagy más szerszám ne legyen éles - tömény rovarölő szerrel /pl. Decis / az egészet bekenni és lezárni pl. sebtapasszal. A tapaszt egy hét múlva le lehet szedni, majd sebkezelővel - pl. méhviasz tartalmú fagéllel - teljesen bekenni. Végül ajánlanám a kezelt felület külső körülményektől való védelmét rachel hálóval /hagymát, burgonyát csomagolnak benne/ - hogy levegőzni is tudjon.
A vesződséget biztosan megéri és a növény "fellélegzik", Önök pedig szépségében gyönyörködhetnek. A levélhullás kis ideig még tartani fog - de sajnos, itt az ősz.

#54123
Zsolt Szabó

Kedves Mária!
Van egy félve dédelgetett barka-fűzünk, ami július kezdetéig gyönyörűen lombosodott, láthatóan nem volt problémája. Júliustól kezdődően először felül, majd mostanra lefelé is terjedően a levelei elhaltak. Elvittem egy levelet a közeli gazda boltba, ahol atkát állapítottak meg, és mondták, hogy mossam le, majd tavasszal semmi baj nem lesz. Így is tettünk, mígnem észre vettük, hogy az elhalt ágak tövében kérgében sérülés látható, amit felnyitva mintha valami kirágta volna, illetve fehér petéknek tűnő képződmények voltak láthatók. Mozgást nem tapasztaltunk, de bizonyosan ez a sérülés oka a fa "száradásának". Mi lehet ez, hogyan kezeljük? Nagyon Köszönjük! Zsolt

#54082