tőzeg

C. Péter

Nem véletlen a lassú fejlődés.

Mondjuk már ki, hogy a Jiffy korongban (a kókusztéglához hasonlóan) egy csepp azonnal felvehető tápanyag sincs a növények számára. Ezért nem javallják külföldön a Jiffy használatát magvetésre, ergo dinnyét sem érdemes előnevelni benne.
Ha mégis magvetésre használja, javaslom a korongot beáztatáskor a beültetendő növény igényeinek megfelelő enyhe! tápoldatba áztatni.

Gyökereztetésnél viszont kiváló, itt a kezdeti tápanyagszükségletet a növény magából nyeri. Talpmeleggel érdemes kombinálni..

Péter

#11104
Pap Edina

Nagyon kicsi és túl laza, könnyen kiszáradó a tőzegtáphenger neki. Nagyobb méretű, agyagosabb tápkocka való a dinnyének.

#8695
Novák Edina

Az lenne a kérdésem, hogy a Jiffy tőzegkocka mennyire alkalmas görögdinnyepalánta felnevelésére? Próbálkoztam már vele, de nagyon lassan nő benne. Lehetséges, hogy a benne található tápanyag kevés a görögdinnyének?

#8638
Pap Edina

A nálunk is kapható tápkocka a JIFFY-7 táphenger, ami egy összepréselt, cellulózhálóval körülvett tőzegkorong. Használat előtt a korongot fel kell szivatni vízzel és így a magába szívott nedvességetől lesz henger alakú, amit egy a számára kilakított tálcábe helyeznek többesével. Palántanavelésre dugványgyökereztetésre való, kiültetésig vagy becserepezésig tartózkodik benne a növény. Tápanyag nem sok van benne. A tőzegcserép az tőzegből préselt cserép, amit a műanyag cseréphez hasonlóan földkeverékkel meg kell tölteni, és ebbe ültethető a növény. Előnye, hogy a talajba cserepestől kiültethető a növény, a cserép a talajban lebomlik.

#3190
Gyöngyösi Krisztina

T. Szakértő!
A tőzeggel, tőzeg edénnyel kapcsolatosan szertnék információkat kérni, annak előnyeiről, hátrányairól, beszerezhetőségéről, áráról valamint a vele ekvivalens anyagokról melyek alkalmasak helyettesítésére.
Válaszát előre is köszönöm: Gyöngyösi Krisztina

#3186