Ökogazdálkodás a ház körül

Dr. Varga Mária

Amit leírt, mindent jól tud a biotermesztéssel kapcsolatban. Ne is változtasson eddigi gyakorlatán, csupán a réz használatát kell konkrét betegségekhez igazítani. Monília ellen sem tud mást alkalmazni a biotermesztő, mint a rezet, de két lemosó /3%-os Bordóilé kora tavasszal, rügyfakadáskor 1%-os, viráégzáskor nem, de virágzás kezdetén és elvirágzáskor már lehet a meggyfát rézzel kezelni. A réz általános gomba- és baktériumölő hatással rendelkezik. Bizonyos almafajták /általában sárga színűek és az őszibarack rézérzékeny, de lemosó permetezés itt is szükséges rézzel.

#18699
Pintér János

Üdv!

A témát olyan szándékkal hoztam létre, hogy megvitathassuk ki, hogyan gondozza, ápolja a kertjében lévő növényeket vegyszerek nélkül.
Én idén álltam át teljesen a biogazdálkodásban is használható szerek kizárólagos alkalmazására. Eddig nem nagyon tapasztalok olyat, hogy rosszabb lenne, mint korábban. Milyen szereket használnak ilyen téren?
Én gombabetegségek ellen ThoviJet és Kocide 2000, rovarölőként pedig Dipel, Biola valamint színcsapdák és feromoncsapdák.
Azt vallom, hogy a növényeknek is van egyfajta "immunrendszerük", és elsősorban ezt kell erősíteni. Komposztálóból tápanyagutánpótlás a tövekhez, szarvasmarhatrágya kiszórása, lombtrágya. És persze az elmaradhatatlan lemosópermetezés (Vegesol-t használtam idén), de előtte még ágkaparás, tisztítás.

Annyit kérdeznék így konkrétan, hogy monília ellen milyen szer vált be valakinek hatékonyan? Nálunk jó pár csonthéjas van (meggy, kajszi, szilva, cseresznye), de ezek közül szinte kizárólag csak a meggy a monília áldozata. Ilyen esős, meleg idő után úgy gondolom kell a védekezés. Holnap kipróbálom a Kocide-t, reméljük hatásos lesz.

Egyébként még annyit kérdeznék, hogy a réz tartalmú szerekkel mennyire kell óvatosan bánni? Persze soha nem lépem túl a szer előírt adagolását, de hallottam már olyat, hogy könnyen perzsel, ezért pl. virágzás alatt ha lehet kerüljük a rezes szereket. Utána ez mennyire igaz? Mert több olyan gombás betegség van, amire jó a réz.

#18662