krizantém termesztése fólia alatt

Pap Edina Szaktanácsadó

Amennyiben árutermelő, szakszerű, fajtára és termesztési körülményekre adott tanácsokért, kérem, lépjen kapcsolatba a szaporítóanyag-forgalmazóval!

#49738
Mária Novák

Tisztelt Tanácsadó
Krizantém termesztéssel foglalkozom. A palánta nevelésnél van problémám,mert most a palántáim csak szenvednek. Egy része el s rothadt.
A kérdésem az lenne hogy esetleg valamilyen táppal helye hozhatóak a még élő palánták? Vagy csak elég az óvatos öntözés?Köszönöm szépen a választ.

#49663
Pap Edina Szaktanácsadó

Mennyire párás a levegő? Hány százalék? Ezt mérlegelni kell, mert a krizantémot az éjszakai erős lehűlés is károsítja, így jobb bezárni a fóliát.

#35356
Imréné Laczai

Tisztelt Tanácsadó! Azt szeretném megkérdezni, hogy a kinyílott krizantémra, északára be kell-e zárni a fóliasátor ajtaját, most, hogy nincsenek fagyok? A levegő párás, az árthat neki?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv. Lné

#35307
Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, hogy részletes termesztéstechnológiáért és helyszínre szabott tápoldatozási szaktanácsadásért keresse meg a szaporítóanyag forgalmazóját.

#32466
Ágota Varga

Azt szeretném megkérdezni ,hogy ha most ültetek Palisade és Snowdon krizantém palántát ,akkor van esélye ,hogy időre kinyíljon (október vége ) ? Visszaolvastam itt lejjebb ,hogy 9 hét a reakcióideje, és ezért gondolom ,hogy még lehet ilyenkor.Erősebb tápozással be lehet hozni a lemaradást ? Három szálra szeretném visszacsípni , fólia alá tenném,fűtésre van lehetőség, sötétítés nélkül,mert az nem lehetséges. . Az nem baj ,ha nem lesz olyan hosszú a szára.
Mit kell tennem ,hogy sikerüljön ?
Válaszát előre is köszönöm .

#32406
Vétek Gábor

Kedves Róbert!

Kórtanos kollégáim legfrissebb vizsgálati adatai alapján a fotókon bemutatott szárelhajláshoz hasonló tüneteket kiváltó kórokozó krizantém esetében egy baktérium. A védekezés nálunk még nincsen kidolgozva, azt azonban lehet tudni, hogy öntözővízzel (is) terjed a kórokozó. A jövő év eleji 59. Növényvédelmi Tudományos Napokon (ez egy ingyenes szakmai rendezvény Budapesten, az MTA-n) éppen erről a betegségről is lesz majd előadás, remélhetőleg ott többet meg lehet majd tudni a problémáról, mely idén nagyon sok termesztőt érintett.

#31145
Róbert

Igen, sajnos jellemző. A szár elhajlik, a közepében pedig kb 1 mm átmérőjű lyuk található, Kaptános oldattal locsoltuk, de sajnos még mindig található beteg virág az állományban.

#30930
Vétek Gábor

Kedves Róbert!

Kérem olvassa el ezt a levélváltást, és nézze meg a képeket is itt: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=2&topic=1643#hozzaszolas218146

Ez a jellemző az ön esetében is?

#30920
Róbert

És ilyen a közepe,ennél gondoltunk szklerotíniára.

#30879
Róbert

Így elhajlik a száruk

#30878
Róbert

Töltök fel képeket,sajnos egyre több virág szirmai barnulnak.Ezeknek a szárával nincs gond. Viszont sok olyan található az egészségesnek látszó virágok között, amelyiknek a szára a szirom alatti részen egyszerűen elhajlik, és el van barnulva,

#30877
Dr. Varga Mária

Képet kérek és a szklerotíniáról is.

#30842
Róbert

Creamist krizantém alsó szirmai sötétbarnák. Sajnos szklerotínia miatt az állomány egy része el is pusztult.Az okozhatja a barnulást is?Mivel lehet védekezni ellene?

#30772
Vétek Gábor

Tisztelt Veszelka Antal!

Az ön által említett készítményeken kívül, ami még számításba jöhet, és más hatásmódú, mint a jelzettek, a következők: Actara 25 WG vagy Mospilan 20 SP (utóbbi helyett Spilan 20 SG vagy Gazelle 20 SP is lehet még, hatóag. és dózis ugyanaz, mint a Mospilan 20 SP-nél, az árat érdemes nézni), ezek mind felszívódó neonikotinoidok. Van még a Laser vagy a SpinTor (mindkettő spinozad hatóanyaggal), illetve ismert a levéltetűölő Teppeki tripszek elleni hatása is (dohánytripsz esetében). Ügyeljen a szerrotációra, bármely készítményeket is választja!

#30751
Antics Katalin

Kedves Bangó Zoltán!

A rövid nappalos kezeléssel, hétre pontosan lehet irányítani a virágzást. Napi 13 órás takarást kell alkalmaznia. Sötétítő anyaggal kell takarni, így meglehet akadályozni a bimbózás. A fekete fóliás takarással kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak akik azt vallják, hogy tilos a fekete fóliás takarás.


#30716
Veszelka Antal

okt. 03.-án kb. 10Ft-os nagyságú palisade tripszes és nem tudok mit tenni hiába permetezek. Sherpa, Decis, Vertimec, Karate, Bi58 nem hatnak. Mit tegyek.SOS

#30613
bangó zoltán

jónapot kivánok
szeretnék érddeklődni hogy már a krizantémjaim bimbóba vannak már néhány elkezdett nyilni is
most szeptember 15-dike van.
ha nem sötétitek akkor november 1-re nekem kifognak nyílni????????
creamst krizantémról lenne szó
válaszét előre is kőszőnőm
üdv. zoli

#30296
Pap Edina

Nitrogénhiány a legvalószínűbb ok. Képet kérünk!

#29101
Tóth Balázs

Tistelt tanácsadó!
Azt szeretném kérdezni , hogy krizantémjaim sárgulnanak milyen hiányossága lehet(poliszád).Tul öntözve nincs ,vassal fej trágyázom+mikromix g-vel+vuxal heti rendszereséggel .Tápoldatot is kap 12/12/12.
T.Balázs

#28967