lágyszárű dugványozás rohadás

Ádám Nagy

Köszönöm. A palántákat hűvösebb (20 fok) szobában is át lehet teleltetni, vagy akkor nagyon elkezdenének nőni? Tehát amíg nincs ilyen 5-6 fok, addig kint hagynám, utána behozom. Vagy inkább hozzam be most?

#38194
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Ádám. A bohócvirágmagonc enyhe télen áttelelhet a szabadban is. Vigye védettebb helyre. A dugványozáshoz finomrostú, darát tőzeget válasszon. Melegtalpra van szükség a gyökeresedéshez, a begyökeresedett növényeket nem túl meleg, de fagymentes, fényes helyen, 5-10- fokon teleltesse ki

#38182
Ádám Nagy

Itt egy kép a bohócvirág palántákról. tényleg rengeteg van belőlük, csak nem tudom hogy lehetne átteleltetni, hogy jövőre rendesen megnőjenek

#38121
Ádám Nagy

Mármint fele-fele tőzeg és perlit a dugványozáshoz.

#38120
Ádám Nagy

Köszönöm. És ezek szaporításának valóban ilyenkor van az ideje? Télen a lakás túl meleg neki kb 22 fokkal? Inkább hűvösebb lépcsőházba jobb? Vagy a gyökérképződéshez kell a meleg?
Arra gondoltam, meg tőzeget ( http://www.gazdabolt.hu/kozeg/tozeg/T06035-Tozeg-Natur-Litvan-Novobalt-80-l?filter_name=t%C5%91zeg&page=2 ) és megpróbálom fele-fele arányban, az jó lehet? akkor kisebb az esély hogy berohad?

Valamint lenne egy kicsi másra vonatkozó kérdés. Az egynyári bohócvirág a nyár során nagyon magot elszórt é s a balkonládában ezek kikeltek, a legtöbb már 1-2cm-es de van amelyik már 6-7cm-es szép példány. Ezeket meglehet valahogy menteni? Tavaly hasonló eset volt árvácskákkal, akkor kint hagytam a télen a pár centis palántákat, de szépen megmaradtak... Köszönöm a segítséget.

#38119
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Jobb félfás dugványokról szaporítani, amelyet a szár közepéről vág 1-2 levéllel. A csúcshajtások lágyak, könnyen rothadnak.

#38111
Ádám Nagy

Itt pedig a már beteg margaréták

#38100
Ádám Nagy

Kedves Gazdabolt!

Olvastam, hogy a képen látható margarétáról és az afrikai aranyvirágról ilyenkor kell dugványokat készíteni. a margarétától már próbáltam is kb. 2 hete, csak akkor teljesen tömör tőzegbe tettem, nem száradt ki a közeg 2 hét után sem (a végén bevittem lakásba, mikor láttam rosszabbodik a helyzet, de ott sem) és a növények pedig elkezdtek alulról rohadni. ezért gondoltam, hogy most megpróbálom hogy a fele perlit és hátha akkor nem lesz ilyen gond. mi a véleményük? Bár ez a rohadás probléma a nyáron is többször előjött. Van egy ilyen félig üveggel fedett teraszrészünk a kert egyik felében, és ott próbálkozom, nem lehet hogy a levegő ott túl párás, és azért kezdenek el rohadni a dugványok? Be szoktam takarni műanyag palackkal, zacskóval.. persze néha szellőztetve, de egy idő után elkezdtek barnulni a levelek aztán a tő is tönkre ment. aztán próbáltam, hogy nem takarom őket vagy csak 1-2 napig, de később megint előjött ez a probléma.

Köszönettel: Nagy Ádám

#38099