Pikírozás szükséges?

Richárd Ódor

Köszönöm a választ. Úgy gondolom, hogy mivel a végén úgy is nagyobb lesz a helyigény, sőt még távolabb is érdemes rakni a palántákat egymástól, nehogy felnyurguljanak, pár száz palántánál nem lehet gond a kezdeti néhány négyzetméter, és előbb-utóbb föld is kellene ennyi. Ezek szerint akkor végül is gond nélkül vethetem egyből kis cserépbe vagy pohárba a magokat, csak legyen elég helyem és földem. :)

#31639
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Richárd Ódor:
A szórt palánta nevelésnek az igazi oka a termőfelület jobb kihasználása. Ha a magokat egyenként vetjük el, már az elején nagy helyigény keletkezik, ami még plusz földet is igényel, illetve nagyobb helyiséget kell fűteni. A pikirozással a növénykék fejlődését is vissza vetjük, bár ez behozzák. A szórt vetésnek az aprób magvaknál van annyi előnye, hogy a kis növénykék könnyebben kibújnak a földből.

#31635
Richárd Ódor

Tisztelt szakértők!

Eddig nemigen készítettem palántákat, tavasszal a piacon vettem őket, de idén szeretném kipróbálni. A kérdésem az lenne, hogy feltétlen szükséges-e pikírozni, tűzdelni a kis növénykéket? A különböző leírásokban mindig csak azt látom, hogy a szórt, tömeges palántaneveléssel állítják szembe, de mi van akkor, ha a magokat külön-külön egy-egy kis cserépbe vetem, gyakorlatilag abba, amiből majd ki is ültetem? (Esetleg a biztonság kedvéért több magot, amiből növényfajtától függően egyet-kettőt tartok meg.) Bennem természetesen az az elgondolás élt mostanáig, hogy emiatt nem lennének gyengébbek a palánták, de szeretném ez ügyben megkérdezni a palántanevelésben tájékozottabb szakértőket is, mielőtt belevágok.

A választ előre is köszönöm!

#31634