fás ágak hajtatása

Pap Edina

Pontosan így kell írni: Osmocote. Ez egy tartós hatású, burkolt műtrágya. Oldalunkon is és a www.scotts.hu oldalon is talál róla bőven információt.

#6640
Macz János

Elnézést a tudatlanságomért, de nem tudom, hogy mi az az osmocott. Rákerestem, de semmi értelmeset nem találtam róla. A segítséget ebben a témában előre is köszönöm.

#6615
Pap Edina

Kedve Kovács Károly! Valószínű, hogy az ön kedvelt birs fajtája a Berecki birs, ami a legnagyobb és legillatosabb gyümölcsű birs fajta. Oltással lehetne szaporítani tavasszal, vagy pedig úgy, hogy az önhöz legközelebb eső fasikolában új oltványt vásárol.
Most ősszel az a lehetősége lehet még, hogy a sarjak közül kiás egy, vagy több kb. ceruzavastagságú sarjat, becserepezi, és hagyja, hogy megerősödjön, majd a nememesről is levág egy hasonlóan vastagot, és úgynevezett nyelves összenövesztéssel megkísérli az oltást. Ehhez egyforma méretű metszlapokat kell vágni a hajtások kérgén, majd az alanyon felülről lefelé, a nemesen pedig alulról felfelé nyelvet vágni bele, ezeket összecsúsztatni, ésa vesszőket összekötözni . A levágott nemes vesszőt egy vízzel telt flakonba állítsa bele. Nem tudom, hogy mennyire lesz sikeres ez most, így ősszel. Én mindenképpen új oltvány telepítsét javasolnám. Lelőhely pl.: www.sieberz.hu.

#2742
Kovács Károly


Segítséget kérek!

Költözés miatt , szeretnék hajtást átmenteni bírsalmafáról.
A fa igen öreg, de álomszépek a gyümölcsei.
Honnan kell hajtást ásni, metszeni?
Mikor kell ezt elvégezni?
Milyen helyre ültessük ?
Hogyan segíthetem a gyökereztetését?

Köszönettel : Kovács Károly

#2723
tájékoztató

Bioplant kertészeti laboratórium
20/9289-463

#2305
Pap Edina

Fás szárú növények dugványozásához a B3 jelű gyökereztető port ajánlom, ami 5 dkg-os kiszrelésben áruházunkban 631 forintba kerül:
http://demo.aemnet.hu/gazdabolt/index.php?content=8&kategoria=39&TermekOrder=

#2159
Urbán Gabriella

Kedves Dezső!

Ezek az un. gyökereztető hormonok.A nevük Incit. Többféle van forgalomban attól függően mit szeretne gyökereztetni (lágyszárú, fásszárú, nehezen gyökeresedő örökzöldek...stb.). A kiszerelés 50 g,ára kb.400 Ft. De kevés kell belőle, igy sokáig elég. A nedves dugványokat bele kell mártani 5mm mélyen, lerázni és az ültetőközegbe tenni.Tavaly dugványoztam nagy sikerrel én is. Az ültetőközeg nálam homokos-perlites föld, Osmocottal keverve.Még tuját is sikerült gyökereztetnem.

Sok sikert! Gabi

#2141
Szabó László Dezsõ

Tisztelt Barátaim! Tudomásom szerint létezik egy por állagú un. hajtatóenzim, melybe belemártva a fás szárú ágvéget, nagy eséllyel meggyökerezik.Hol lehet ehhez az anyadhoz hozzájutni, és mi a pontos neve? Üdv: Szabó L.Dezső

#2140