Fügefa szaporítása

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tavasz elején célszerű az átültetés, minél nagyobb földlabdával.

#34780
Kitti Kis

Sziasztok! Van egy gyönyörű 2-3m magas fügefánk az udvaron, de sajnos mérete miatt már nagyon szűkösén fér el a kerítés mellett (a házzal együtt kaptuk...) és szeretném átültetni. Mit javasoltok, hogyan kezdjek hozzá és inkább ősszel vagy tavasszal teszek jót neki? Előre is köszönöm a segítségeteket!

#34766
Pap Edina

Lentebb leírtam már a lehetséges módokat.

#30499
Kígyós Edit

Hogyan lehet a fügefát szaporítani. Mivel van egy vadon élő fügebokor a közelünkben, de a közös nyilt kertbe is szeretnénk ültetni. Hogyan szapiríthatnánk?

#30122
Pap Edina

Védett, meleg fekvésben, az egyéves vesszőkön, ezért nem szabad visszavágni tőben, csak az elfagyott ágvégeket visszacsípni.

#25720
szokolay attila

Üdvözlöm,a kérdésem a következő.a fügefa mikor hoz sok gyümölcsöt?

#25566
Pap Edina

Lehet dugványgyökereztetéssel, laza, mésékelten nedves talajban, talpmelegen. Az eredési arány kb. 50%. lehet légbujtással is. Ehhez a növény szárára az egészséges levéltől 8-10 cm-el lejjebb egy kis fóliazacskót erősítünk, amibe nedves mohát, vagy rostos tőzeget helyezünk. A növény szárán, a moha- vagy tőzegréteg alatt 1 centis gyűrűben lehántjuk a kérget, és ezt a részt bekenjük lágyszárú növények gyökereztetésére ajánlott (B1 jelű) gyökereztető porral. A fóliát felül is rögzítjük. Ugyanezt megcsinálhatjuk tejfölös pohárral is, amit a szárra erősítünk, és ezt töltjük fel rostos tőzeggel, vagy mohával. Ebben az esetben azonban gondoskodni kell a folyamatos nedvesen tartásról. Néhány hónap múltán gyökerek jelennek meg a zacskóban/tejfölöspohárban. Az alsó kötés alatt elvágjuk a szárat, levesszük a gyökereztető közeget, és elültetjük a növényt.

#16675
Tihanyi Károlyné

Tisztelt Szerkesztőség!
Szeretném tudni, hogy a fügefa levágott hajtásából lehet-e gyökereztetni. Ha nem, akkor hogyan lehet
egy szép termésű bokorból hajtást gyökereztetni.
Tisztelettel: Tihanyi Károlyné

#16655