futó rózsa

istvan józsef boroi

a futó rózsa szereti a wuxál tápoldatos öntözést

#33697
Pap Edina

A tavalyi hajtásokat, ha túl sűrű, ritkítsák, és kötözzék a vízszinteshez közeli helyzetben a támasztékhoz. Az időseket tőből távolítsaák el. A túl hosszú hajtásokat akár felére is visszavághatják, rügy (most már hajtáskezdemény) fölött.

#13723
pallai pal

Először is üdvözlöm!
Kérdésem a következő:12-éves futó-rózsám van,amit lakás csere alkalmával örököltem meg.Szeretném tudni hogy ilyenkor tavasszal milyen metszési eljárást kell alkalmazni.Ugyanis elég hosszúak a tavalyi hajtások,kb 0,5-1,0m-ek.
Segítségét előre is köszönöm!!

#13643
Pap Edina

Fent olvasható.

#12316
Balogh József

Futó rózsa metszése. Köszönöm!!

#12294
Pap Edina

Amennyiben nem remontáló, vagyis másodvirágzársa nem hajlamos kúszórózsája van, akkor elvirágzás után a virágokat el kell távolítani, az idősebb levirágzott vesszőket, elhalt és sérült részeket el kell távolítani. A fiatal oldalhajtásokat 8-10 centire visszavágni, a tőből előtörő hajtásokat, amin a következő évben virágzik a rózsatő, szépen, arányosan el kell rendezgetni a támasztékon, szükség esetén hozzákötni. Ha olyan rózsája van, amely ősszel újból virágzik, akkor azt tavasszal kell metszeni, vagyis inkább ritkítani. A beteg, sérült, rossz helyen növő részeket tőből eltávolítani. a fiatal vesszőket elrendezgetni a támasztékon. A közepes növekedésű vesszőket gyengébben, a gyegébbeket erősebben metsszük vissza. Ügyelni kell a föld alól, az oltás helye alól, a vad alanyból előtörö vékony, halványzöld leveles hajtásokra, amit tőből el kell távolítani.
A rózsa rendkívül tápanyagigényes növény. Kihajtástól egészen augusztus végéig hetente tápoldatozza úgynevezett rózsatáppal. A téli takaráshoz használjon komposztot, amit a tavaszi \"kibontáskor\" szétterít a tő körül, és ezzel szerves anyagot is juttat a növénynek.

#1531
simon mihalyné

Tisztelt Szaktanácsadó !

A futó rózsával kapcsolatban szeretnék információt kapni. 1 éves futó rózsáim vannak. Hogyan kell metszeni, hány hajtást kell meghagyni, hogy szépen fejlődjön. Trágyázni mikor érdemes.

Köszönettel: Simonné

#1501