Gömbszivarfa

Pap Edina

A szivarfa későn hajt. Legyen türelemmel.

#27335
Mészáros Hajnalka

Tisztelt Növénydoktor!

Tavaly ültettem el a szivarfámat, ami kb. 50 cm-es volt. Erős gyökérzettel, rüggyel szállították. Ültetésének megfelelően (neten olvastam) iszapoltam, trágyáztam és télire a gyökerét védtem a fagytól. Napos helyre, pihent , nem nedves talajú földbe ültettem. Vártam, de idén még nem látok rajta rügyet! :( Miért? Mit kell tennem?
Kérem mielőbbi tanácsát.
Tisztelettel: Hajnalka

#27255
Pap Edina

A fa hajtatásához néhány metszést kell rajta ejteni egy-egy rügy fölött, a formáját megtartva. A sebzett részeket fasebkezelővel kenje be, és rachel hálóval kötözze be, vagy törzsvédőt tegyen a fára.

#14978
Gábor

kép

#14788
Gábor

kép

#14787
Gábor

További képek

#14786
Gábor

Kedves Edina!

A két sérült fából az egyik el kezdte hozni a leveleit. A gond csak az, hogy nem minden ágon "fut" végig a rügyből fakadó hajtás. Enyhén szólva is csálé, félgömb alakja van. Kérdés, hogy a még nem kipattant rügyek aktivizálodnak-e?
A másik fán egyáltalán nincs levél, ez a képen is látható. A fa tőből illetve tőközelből hajt, a háncs sérülés alatt. Van foto az egészséges törzsről illetve a sérült részről.
A fa koronáján lévő ágak még rugalmasak nem pattannak el mint egy száraz ág. Talán van remény.
Kérdésem az, hogy milyen megoldás létezik a fa hajtatására, "újraélesztésére"?
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel Gábor

#14785
Pap Edina

Kérnék képet a kéregsérülésről és a fáról. Amennyiben a törzs végén hoz hajtásokat, elvileg új korona nevelhető belőle. A kéregsérülésre, főleg ha nem hegesedik, váladékozik, nő, megoldást kell találni.

#14737
Gábor

Kedves Edina!

A fa törzsén, ahol nem sérült a kéreg ott hoz levelet a fa. Kérdés az, hogy mit csináljak ezekkel a hajtásokkal. Vágjam le vagy haggyam nőni? Ebből gondolom, hogy a gyökérzete ép a fának. Nem tudom, mit tudnék vele tenni.

Üdvözlettel Gábor

#14665
Pap Edina

Sajnos igen. Meg kéne nézni, hgy milyenek a gyökerek.

#14642
Gábor

Kedves Edina!

A szivarfa még mindig kopasz, nem hajt. Idén lesz belőle valami vagy vessek rá keresztet?

#14605
Pap Edina

A macska nem mélyeszti olyan mélyen bele a kéregbe a karmát, hogy az kárt okozna. Várjon türelemmel, hajtani fog.

#14149
Gábor

Kedves Edina!

A kertemben 3 gömbszivarfa található, ebből 2 a déli oldalon 1 az északin. Eddig minden évben szépen fejlődtek. Most vettem észre, hogy az északi oldalon lévő fa el kezdte bontogatni leveleit. A déli oldalon lévők pedig egyáltalán nem! Hozzáteszem ez utóbbiakat rendszeresen éri nedvesség illetve a fű tápozása közben műtrágya is.
A 2 fa törzsén észrevettem, hogy a macskák használják a körmeik élesítésére. Kérdésem az, hogy lehet-e ez az oka annak, hogy nem leveleznek?
Ha igen akkor mit érdemes tennem a fa törzsével? Gondoltam rá, hogy bebandázsolom valamivel. Fog-e még egyáltalán kizöldelni a fa?
Egyébként a fák 5. éve vannak a kertemben.
Várom válaszát
Tisztelettel Gábor

#14114