mohásodás

Pap Edina

A mohásodás magas talajvizes területeken gyakoribb, ilyen esetben már a kert kialakítása előtt gondoskodni kell a megfelelő drénezésről. Savanyú vagy homokos, rossz tápanyag-ellátottságú talajon is előfordulhat a moha. Ilyen esetben a tápanyag-utánpótlás, illetve a meszezés (0,5 kg/m2 ősszel kijuttatva) jöhet számításba. A lassú feltáródású gyepműtrágyák egész éven át folyamatosan pótolják a tápanyagot. A tartós nyári szárazság is okozhat ősszel mohásodást. A gyep öntözése ma már létkérdés. Áruházunkban kapható Scotts díszpark műtrágya mohásodás csökkentésére, ami vasszulfát tartalmú készítmény. Hatástartama 8-10 hét, és négyzetméterenként 20-25 gramm elegendő belőle. Lehet vele csak a mohás foltokat kezelni. Két hét után moha teljesen elpusztul, és gereblyével eltávolíthatja a gyepből.

#919
Vadász Aranka

Hobbykertünkben 2003. évben kezdődött a veteményes, ill. a füves területen mohásodni a talaj. Mostanra már nem csak az ágyások közötti szakasz és a füves terület, hanem a haszonnövények között is egyre nagyobb felületen jelentkezik a mohásodás. A telek Kelet-Nyugati fekvésű.
Nem tudom van-e összefüggés a trágyázás és a mohásodás között, de 2003 őszén gombatrágyát használtunk. Ezt megelőzően, ill. azóta is visszatérve a megszokotthoz, zsákos marhatrágyát szoktunk ősszel kiszórni.
Abban kérem a segítségüket, hogy mit lehet tenni a mohásodás megakadályozására.
Köszönettel:
Vadász Aranka

#910