Vadszőlő levelének foltossága..

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Képet kérnénk!

#55638
Zoltán Imreh

A vadszőlő levelén a szártőtől kezdődően barna folt jelenik meg sárga kerülettel, majd az egész levél vörösbarnára szárad. A jelenség gyorsan terjed. a városban máshol is láttam ilyen jelenséget kezdődni.
Gomba betegséget tételezek fel, amire kérném a hatásos vegyszer megnevezését. A növényfelület cca. 5-6 m2.
10 literes felpumpálható tartályos permetezőm van.
Köszönettel: Imreh Zoltán

képet nem küldök, mert az megegyezik Székely Erzsébetével

#55579
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Erzsébet!
Az valóban nagyon hibás döntés volt! A növény felületét vízzel kezelni, főleg ha már a nap sem segít a száradásban … kaput nyit a kórokozók számára. A párásítást másik formáját kell választani és folyamatos párásítás szükséges. A napégés lehetőségével is számolni kell, főleg ha olyan erkélyen van, amit egésznap tűz a nap. Az árnyékolása nem tudom, hogy mennyire hatékony. Szerintem ezek következményei és nem betegség.

#53933
Erzsébet Székely

Vadszőlő levelének foltossága....Alábbi üzenet képe. .A levél fonák oldala...

#53716
Erzsébet Székely

Vadszőlő levelének foltossága.
A levél fonák oldala. Nagyítóval néztem a foltokat kezdődő stádiumban, és erősen szétterjedt formában. Nem láttam mást, mint magát az elszáradt részt .A kérdés, a 2021 07.06 dátumnál szerepel. Ismételten ,előre köszönöm a választ.

#53715
Erzsébet Székely

Vadszőlő levelének foltossága..

#53713
Erzsébet Székely

Vadszőlő levelének foltossága..

#53712
Erzsébet Székely

Vadszőlő levelének foltossága..

#53711
Erzsébet Székely

Tisztelt szakértők.
Az idén , vadszőlőt ültettem egy ládába. Társasház harmadik emelet, délkeleti fekvés, árnyékolóval védve.. Május végén június elején vettem észre, egy két levélen barnás elszíneződést, száraz foltokat. Általában a levél szélénél kezdődik, de nem mindig. Valószínűleg hibás döntés volt, hogy időnként végig permetezem minden növényemet forralt majd lehűtött vízzel, amikor már nem süti a nap , az erkélyt. Ezek a foltok terjedtek a levélen, majd szinte elszáradva lehullt. Milyen betegség ez, és mivel előzhetem meg? Milyen kezelést alkalmazzak? Válaszukat nagyon megköszönöm.

#53704