SZelíd gesztenyefa ültetés, nevelés

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Várfi Krisztián!
Az főleg attól függ, hogy hogyan telepítette a fát. Talaj felvételezést készített? Megnézte a pajorok és drótférgek számát? Alaposan beöntözte előtte a talajt? Trágyát tett alá? A trágya közvetlen érintkezik a gyökérrel?
Ezek mind okozhatják ezeket a tüneteket!

#39741
Krisztián Várfi

Üdvözlöm! 1-2 napja tűnt fel, hogy az egyik szelídgesztenyefánk mintha elszáradóban lenne, holott a mellette 2-3 méterre lévő csodálatosan virul. Elsőre az villant át az agyamon, hogy meszes talajréteget '"foghatott" valamelyik gyökere. Mellékeltem képet, Ön szerint mi lehet a gond? Orvosolható? Köszönöm előre is!

#39711
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Biró Andrea!
Amennyiben oltani szeretne, arra alanyként a jól gyökeresedett és megfelelő növekedésben levő magcsemete alkalmas.
Az áthelyezés kockázattal jár! Számít az időjárás, a hova, milyen talajba és távolságra?
A gesztenyének elég specifikus talajigénye van. Amennyiben ezt az igényt nem tudja nyújtani számára, úgy idővel elpusztul!

#37550
Andrea Biró

Kedves Tanácsadó!

Kb. 6 éve ültettem magról egy gesztenyefát, majd 1 éves korában ki lett ültetve. Szépen fejlődik idén például majdnem egy méteres hajtásokat hozott, ám olvastuk, hogy mivel nincs beoltva 10-15 éves kora előtt nem fog teremni, így két lehetőség maradt: 1: Érdeklődnék hogy ennyi idős korban még lehet-e oltani a fát. 2.: Ha esetleg nem, úgy kivágásra lenne ítélve a szüleimnél,, szóval ha esetleg kiásnám óvatosan, és átültetném a saját telkemre, azzal esetleg valami komolyabb kár keletkezhet-e a fában? Előre is Köszönöm Válaszát!

#37536
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Viola Tuzson!
Kérem, küldjön fotót! A leveleket megrágták vagy aknázták? Ön ültette? Faiskolában vette az oltott csemetét? A gesztenyének rengeteg kártevője és betegsége van!

#36099
Tuzson Viola

Kedves szaktanácsadó!
Szelidgesztenyefám kb. 3 éves de még nem volt termés rajta. Lehetséges, hogy más fát is kellett volna ültetnem ? Mármint porzót? Másik kérdésem, mi támadhatta meg a leveleket? Nagyon sok levél mintha moly ette volna. Mivel lehet védekezni ellene? Válaszát megköszönöm.
Üdvözlöm.

#36069
Dr. Varga Mária

Kedves László. Egy kicsit érdemes metszeni, néhány hajtásvéget visszavágni egy-két rügyhelyet, ezzel ösztönözzük a fát. Ha lehet, ne öntözze, főleg ne meszes csapi vízzel.

#28138
laszlo

udv.egy olyan problémát szeretnék megosztani ami kezd nagyon aggasztani, van egy kb 5-6 éves gesztenyefám ami idáig minden évben rugyezett, virágzott és mindig tobb termést is adott, most azonban már május kozepe van de a rugyezés elmaradt, egyáltalán még nemvettem észre hogy elkezdodne a rugyezés, kezdek ez miatt aggodni hogy esetleg kiszáradt a fám, vagy mi lehet a gond vele.itt tobben irnak arrol hogy a szelidgesztenye kb. jun-juliusban virágzik , nos ha ez igyvan akkor szerintem valami nemstimmel nálam mert ha még a rugyezés sem kezdodott el akkor komolyan kezdhetek aggodni???pici rugyek ugyan vannak rajta de az még a téltol, de nézem szinte minden nap de semmi változást nemvenni észre hogy, hajtást illetoen.
--aki kicsit is ért hozzá kérnék erre választ hogy mi lehet a gond vagy hogy még nemkésett el maga a rugyezés,

udvozlottel laszlo

#27972
Pap Edina

Igen, valószínű, de a szelídgesztenye a savanyú talajt kedveli.

#27902
Fodorné Orsolya

Az 5 éves kisfiam elültetett egy szem gesztenyét. Érdeklődnék,hogy vajon kifog-e hajtani?

#27710
svaleria

Olvasni szeretnék a választ

#26987
Dr. Varga Mária

A termékenyüléssel van baj. Megoldás: egy jól fejlett oltvány ültetése, mely hamarosan hoz virágot . Virágzás idején - másik fa ültetése helyett- segíthet az Atonik kötődést elősegítő készítmény.

#26952
Tokaji Rezsõ

Magról kelt szelidgesztenye fám kb. kilenc éves. Három éve hoz tavasszal virágot, sőt termés kezdeményig is eljut, de megnöveszteni, beérlelni még nem sikerült. Ez természetes és soha nem is lesz értékelhető termése, vagy még legyek türelmes? Esetleg tudok segíteni a fán , hogy fogyasztható legyen a termése? Várom válaszát Tokaji Rezső Érd tel: 06 23 364 100

#26728
Pap Edina

Kedves Katona István. A Mezőgazda Kiadó és a Szaktudás Kiadó gondozásában megjhelent könyvek között keresgéljen. Pl: http://www.gazdabolt.hu/shop/szakkonyv/T07259-gyumolcstermesztes

#26299
Dr. Varga Mária

Kedves Viktória.Tisztelt Érdeklődő! A fa biztosan szelídgesztenye, a megporzás - különösen magonc esetében másik fa jelenlétében biztosított lesz. Kötődésben sokat segíthet az Atonik virágzás idején, permetlé formájában kijuttatva. Virágzás elején és teljes virágzásban célszerű vele permetezni olyan magasságban, ameddig a permetlé elér - nem kell ezért létráról permetezni, a fa nedvkeringésével eljut a készítmény magasabb régiókba is.

#26297
Katona István

Tiszteletem!

Szeretnék egy olyan könyv tippet kérni, amiben kezdőknek szánt, részletes, illusztrációkkal tarkított növénynevelési leírások vannak.
Valami kertészeti zsebkönyvre gondoltam, amiben le van írva, hogy például miért oltjuk a kikelt gesztenyemag hajtást, mikor, hogyan, különböző jó öreg bevált trükkökkel, kezelőszerekkel, stb.

Előre köszönöm!

#26277
Major Viktória

Tisztelt Dr. Varga Mária!
Nekem van egy kb. 15 éves gesztenyefám, amelyiknek rózsaszínes narancssárgás virága szokott lenni tavasszal, de termése még sohasem volt. Jól gondolom a virág alapján hogy szelíd gesztenye?
Tegnap vettem hozzá egy 2 méteres szelíd gesztenyefa csemetét, aminek a levele nem teljesen hasonló a másikhoz. Ennek ellenére számíthatok jövőre termésre?Elég egy ilyen kis fa a másik beporzásához?
Válaszát előre is köszönöm!

#26120
Dr. Varga Mária

Kérdezem: szelíd- vagy vadgesztenye fasort szeretne kialakítani? A szelídgesztenylt inkább facsoportokba ültetik, persze, lehet sorban is. Kizáró ok ebben az esetben a homok magas mésztartalma. Arról meg kellene győződni ecetpróbával. A próba során ecetet cseppentünk a talajra és ha nagyon pezseg, magas a mésztartalom.

#25842
baka jános

domonyvölgyben (homokos talaj) szeretnék gesztenye fasort kialakítani .az ültetésre , gondozásra kérnék tanácsot ill. egyáltalán alkalmas-e a hely ilyen fának , és mennyi dő alatt növekszik meg kb 2 méteresre ?

#25642
Krisztián

Tiszteletem!
Csak azt szeretném megtudni,honnan tudnék hozzájutni kb.8köbméter,gesztenyefának megfelelő savanyú talajhoz.Itt Kecskemét környékén nem egyszerű hozzájutni.Vagy esetleg milyen módszerrel lehetne savanyítani a talajt.Beszéltük máskor az agyag kérdését.Nem tűnik jónak,mivel savpróbával nézve borzasztó magas az agyag mésztartalma!(heves gázfejlődés)

#21191