homokos talaj

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Lné. D. Ibolya!
Nem egyszerű a termesztése, nagy kézimunkát igényel. 1-1 tő nem garancia a biztos termésre fordulásnak. Általában a termőfajtákhoz 1:10 arányban van szükség a porzófajtára is. Amennyiben jó volt a terület kiválasztás, megtörtént a talaj felvételezés, szerves trágyával is feltöltötte, akkor 3-4 év után termőre fog fordulni.

#43190
IBOLYA LENHARDTNÉ DÉCSI

Hogy lehet felismerni a homoktövis növénynél a porzós ill. a termős egyedet? Egy párat ültettem az ősszel, de csak az egyik mutat életet, a másik nem hajtott leveleket sem. Mi történik, ha nincs párja ennek a növénynek?

#43175
Muzsi Miklós

Ez praktikus tanács. Már a kezdés is rosszul hangzik: "totális gyomirtás". Mérgezzük csak a talajt, a talajvizeinket, aztán a gyerekeink biztosan nem tudnak méregmentes tiszta vizeket fogyasztani, hacsak nem valami visszaásványozott desztillált maszatot öntenek a palackjaikba. Nem vicces, ez a jövő, csak kérdés, milyen hamar.

#26792
Pap Edina

Általában 2-5 kg négyzetméterenként. javítottam a hibát. http://www.biomobil.hu/aginitreszlet.htm

#20188
Pap Edina

Kedves Anikó!
Gazdaboltokban próbálkozzon. 3, 10 és 30 kilós kiszerlésben kapható. M2-enként gyeptelepítéskor 2-3 kiló kell belőle, 2-3 évente felülkezelésre ugyanennyi. Ki jell szórni, bele kell rotációs kapával, vagy ásóval forgatni, és alaposan beöntözni a területet, hogy megduzzadjon az alginit. 1 kg alginit 1-1,5 liter vizet képes megkötni. A gyepstartert közvetlenül vetés előtt a talaj felső 1-2 centimétermébe kell lazán belegerebléyzni.

#5054
Tóth Gábor

Kedves Edina,

érdeklődnék, hogy az alginitből homokos talajon akkor pontosan milyen mennyiségre van szükség?
Itt 20dkg/m2 van megadva, egy másik topicban 1-2kg/m2 (http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=9&topic=2332)?

Most szeretném kipróbálni, ezért nem mindegy hogy 30 v. 300 kg-ra lenne szükségem!

Üdv és köszönöm!
T.Gábor

#20182
Pap Edina

Igen. Egyenletesen szét kell teríteni a gyepen nyírás után, kicsit szétgereblyézni és beöntözni.

#14865
Hornung Sándor

Kérem írja meg, hogy a 2-3 évenkénti alginitos felülkezelést milyen módon kell végezni. (Csak ki kell szórni a fű közé?)

#14778
Bagócsi Anikó

Kedves Edina,
nagyon szépen köszönöm válaszát!

B. Anikó

#5075
Bagócsi Anikó


Kedves Edina,

nagyon köszönöm válaszát.

Kérdésem, hogy hol lehet alginitet vásárolni, és milyen kiszerelésben? Úgy számolom, kb. 40 kg kellene nekem. Milyen állagú dolog ez az alginit? Hogyan lehet a talajba dolgozni? Teríthetem a gyepstarterrel egyidőben?

előre is köszönöm válaszát,

tisztelettel,

B. Anikó

#5044
Pap Edina

Legelőszöris totális gyomirtóval kell elkezelni a területet, hogy a gyomfüveket kiirtsa. Három hét után, a gyom letisztítását követően a talajba dolgozzon négyzetméterenként 4 deka alginitet, és szórjon a felszínre 2 deka Scotts díszpark gyepstarter műtrágyát. Az alginit jó víztartó anyag és tápanyagot is tartalmaz. A Scotts műtrágyákkal aginittel feltölött talajon jól fenntartható a gyep homokos talajon is. A vetéshez bármilyen sport fűmagkeverék megfelel.

#5008
Bagócsi Anikó

Tisztelt Szakértő!
Hobbitelkünkön elég laza, homokos talaj van, amin locsolás mellett is csak a strapabíróbb (természetes) fűtakaró marad meg (sajnos még kicsik a frissen telepített fáink, így nincs ami árnyékolná a füvet). Három kérdésem lenne:
1. mivel tudnám költségtakarékos módon javítani a talajt (nem szeretnék földet hordani rá, 1500 nm)
2. milyen fűmagot vessek, ami bírná a homokot, és a gyerekeim általi igénybevételt (viszont nem ragaszkodom "angol pázsithoz")
3. gondom van alacsonyan termést hozó (tehát fűnyíróval nem irtható) szúrós termésű fűfélékkel (királydinnye, és azt mondták, tövisperje a másik). Ezeket hogyan irthatnám ki?
Nagyon köszönöm válaszát!

#4995