tuja betegség

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves E. Bálint!
Az a helyzet, hogy ez sajnos a Boróka-tarkadíszbogár nagyrészt ez a faj tehető felelőssé a tuják pusztulásáért. Jelenleg nincs megoldás ellene. A tojásait a fa törzsére helyezi. Onnét a kikelt lárvák befúrják magukat a fába és nincs az a szer, amivel utána lehetne menni.
A törzset szétfurkálják. Szépen lassan elszárad a teljes fa.

#50461
Erdei Bálint

Előző hozzászóláshoz tartozó képek.

#50172
Erdei Bálint

Előző hozzászóláshoz tartozó képek.

#50171
Erdei Bálint

Tisztelt Szakeértő!
A csatolt képeken látszik mennyire sárgul a tujasoron a hajtások vége. Számos kezelést kapott már, adtam neki friss tuja földet, tápot, magnéziumos és vasas öntözést. Permeteztem atka elleni szerrel is mert tavaly "pókhálósodott" ezért idén is lepermeteztem már atkaölővel. Vissza is nyírtam de az alatta lévő zöld részek hamar besárgultak. Van esetleg ötletük hogy mitől javulhatna a helyzete? Felfedeztem az egyik törzsön boróka díszbogár lyukait (a többin nem voltak), azt levágtam és elégettem. Két éve mikor ide költöztünk még szép zöldek voltak és a körülöttük lévő tuják is zöldellnek.
Van még valami amit tehetek hogy javuljon a helyzet.
Köszönettel,
Bálint

#50170
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Váradi Marianna!
Kora tavasszal lehet metszeni, mivel áprilistól- májusig beindul az intenzív növekedés időszaka. Az oldalhajtásait finoman le lehet vágni. Azonban a tujákat nem ajánlott ’lefejezni’, mivel rosszul tűri a metszést.

#35645
Marianna Váradi

Tisztelt Szakértő!
Csatolok egy képet, melyen látható, hogy az általunk most vásárolt, felújítandó háznak jóval a teteje fölé nőttek a tuják. Gyönyörűek, de szeretnénk bőven visszavágni, hogy a benapozás is megmaradjon a lakásba. Ezt milyen módon a legalkalmasabb megtenni? Egyáltalán javasolja, vagy milyen megoldás jöhetne szóba?
Köszönöm válaszát!

#35619
Dr. Varga Mária

A barna foltok a fás részeken gomba-eredetűek, nem kártevőtől származnak. A belső részek száradása fény és levegő-hiány következményei.

#27995
Csörgi Anna

Középen a silányabb tuja van a képen,de a mellette lévőkön is már megjelentek az élőlények.

#27714
Csörgi Anna

T. Szakértő!
Smaragd tujáinkon élősködőkre lettünk figyelmesek, az egyik már eléggé lepukkant állapotba került, de már a többin is felfedezni véltük az élőlényeket. Mik lehetnek ezek és mi lenne a megoldás ellenük,illetve a száradás ezeknek köszönhető-e? Továbbá még azt kérdezném ,hogy a külsőre szép dús tujáknak a közepén lehet felfedezni elszáradó leveleket,nem nagy tömegben ugyan,de imitt -amott el-el szárad időnként levél a tuja közepén,kérdésem hogy ez is az élőlényeknek köszönhető vagy esetleg természetes dolog ez? Köszönöm.

#27713
Pap Edina

Pedig ez kutyapisi lesz. Körbe kell keríteni a növényeket, alaposan rendszeresen beöntözni őket tiszta vízzel.

#23702
Gergely Tibor

Fotoim

#23589
Gergely Tibor

Fotoim

#23588
Gergely Tibor

Fotoim

#23587
Gergely Tibor

Tisztelt szerkesztók!

Segítségüket kérném,hogy a pár éves oszloptujáim mitöl száradnak.Eleinte a növények alja kezdett barnulni,azt hittem hogy a kutyánk pisili,de késóbb mindegyiken megjelentek a tünetek és egyre rosszabbodott a helyzet.Kérem tanácsukat mit tegyek mi lehet a probléma.Az elszáradt részeket vágjam le vagy sem?Válaszukat elöre is köszönöm.

#23586
Dr. Varga Mária

A tavaszi intenzív nedvkeringés megindulásától érdemes permetezni a tujákat Chorus szabad forgalmú vagy Folicur feltételes forgalmi kategóriába sorolt készítménnyel. A kezelést két héten belül célszerű megismételni, és akkor hozzátenni felszívódó rovarölő szert is (Actara vagy Mospilan ill. Calypso). Az első szabadforgalmú.

#13832
Rajcsányi András

Kérdés :
Tuják-örökzöldek tavaszi permetezése ?

#13750
Pap Edina

Ezek a növények láthatóan szenvednek a helyükön. Nagyaon laza, széteső az ágrendszerük,vagy a talaj rossz, és/vagy az öntözés, tápoldatozás nem megfelelő. Emiatt érzékenyek lehetnek a kártevőkre. Nagyon nagy a valószínűsége, hogy a tujafúró moly támadta a meg a növény. Erről biztosat nem lehet azonban távolról mondani. Kérem olvassa el az alábbi cikkeket, és azok alapján vizsgálja meg a körülményeket és a növényeket is alaposabban.
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=198
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=199

#7205
hopják rita

Képek

#7189
hopják rita

Képek

#7188
hopják rita

kÉPEK

#7187