citrom

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Lné. B. Kinga!
A pince biztosan nem tett neki jót. Mikor ültette át utoljára? Párásítást hogyan oldja meg? Mivel öntözi? Hány éves a növény? Négy éves kórtól szerves trágyát igényel, stb.

#42880
Kinga Lovászné Barabás

Kedves Antics Katalin!

Tavaly vásároltam egy citromfát, aminek - miután felhoztam a pincéből a lakásba - gyönyörű, egészségesnek tűnő levelei vannak, gyorsan megtelt bimbókkal is, viszont azok nem nyílnak ki, hanem lehullnak, egy hét alatt, már kb 12-14 lehullott, ezzel szemben egyetlen egy nyílt ki. Mi lehet ennek az oka?

Köszönettel,
Kinga

#42843
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Tamás!
Nem, nem felel meg! Mindenképpen szerves trágyára van szüksége. Megbízható kertészetből vásároljon. Általában 3-4 évente szükséges a talajába tenni.

#42065
Tamás Farsang

Kedves Katalin!

Nem tudom, hogy ez a fa mennyi idős lehet. Ebben tud esetleg segíteni a kép alapján? Szerves trágyaként a házi készítésű komposzt is megfelel? Ha igen, milyen időközökkel és mennyit kellene adni neki? Ha ezt megkapja a heti tápoldatozás nem szükséges?

Üdvözlettel:
Farsang Tamás

#42043
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Farsang Tamás!
Az almaecetes vizet én személy szerint nem tartom jó megoldásnak. Mindenképpen végezze el rajta is a lemosó permetezést, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy gyümölcsfa. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.
A fotón látható cserép valóban kicsi. Legalább 2 mérettel nagyobba ültesse át. Helyezzen a közegébe OSMOCOTE-t. Amikor a növény 4-5 éves lesz, akkortól szerves trágyára van már szüksége.
Itt is megvásárolhatja: http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T10532-Substral-Osmocote-hosszu-hatastartamu-tragya-citrusokhoz-mediterran-novenyekhez-1-5-kg?filter_name=OSMOCOTE

#41983
Tamás Farsang

Kedves Katalin!

Tavaly vásároltam a fát egy kertészetben, ahol már akkor jelezték, hogy idén ültessem át nagyobb cserépbe. A teleltetés a szuterénben történik, ahol 5-8 fok van. Decemberben elkezdte eldobálni a leveleit, és azt vettem észre, hogy ez amiatt lehet, mert pajzstetvek vannak a fán, ezért áttöröltem nedves törlővel, illetve többször permeteztem almaecetes vízzel. Ha átültetem, mekkora cserépbe kerüljön a növény? Csatoltam egy képet a fáról.

#41938
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Tamás!
Az én szakterületem a citrom is.
Kérem, nehogy átültesse! Most semmiképpen!
Írja le pontosan, hogy hogyan telelteti a citromfát.
Kérek egy habitus fotót is.

#41866
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!
Az én szakterületem a Zöldségtermesztés. Megítélésem szerint ilyen levéltünetek általában talaj eredetű problémára utalnak. Levegőtlen, túlöntözött talaj és magasabb káros-ion tartalom állhat a háttérben (sokszor, ha barnul a levélszél, szárad a levél, hajlamosak vagyunk nyakon önteni a növényeket). Általában magas szulfátion-szint szokott ilyet okozni. Átültetést javaslom.
Tisztelettel. Kis Krisztiánné Mariann

#41843
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadó!

Citromfám levelein a csatolt foltok jelentek meg még nyáron. Milyen betegségnek a jele ez, illetve hogyan előzhető meg? Ugyanez a citromfa télre beérlelt a rajta lévő citromokból már kettőt, de mindkét citrom sokkal kevésbé volt lédús, mint a korábban megszokott piaci citromok. Ennek mi lehet az oka?

Visszajelzését előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#41822