Csépben tartott örökzöldek

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kovács Ferenc!
A fotók alapján egy problémát látok. Nagyon fontos lenne, hogy a konténerek oldalát betakarja. Nagyon vékony a faluk és könnyen átfagynak. A gyökereket így nem védi semmi. Az örökzöldeket mindenképpen öntözni kell a fagymentes napokon, hiszen ők folyamatosan párologtatnak. A – 10 0C fokos határ nem ennyire merev. Több függvényből tevődik össze. Számít például, hogy konténerben van-e a növény vagy ki van ültetve.

#41583
Ferenc Kovács

Köszönöm a válaszát, kellemes ünnepeket

#41577
Ferenc Kovács

A boróka is így telel

#41576
Ferenc Kovács

Polyfoamva vanak tekerve meg buborékos fóliába, és mulcs van a közegükön

#41575
Ferenc Kovács

2-ik kép.

#41574
Ferenc Kovács

Íme a képek, közben találtam pár külföldi bonsaios oldalt, ahol azt írták, jogy -10fokig nem károsodnak a gyökerek visszafordídhatatlanul, ki szokták bírni a növények, sőt a pikelyleveleseket fagymentes napon lombon keresztül is lehet locsolni, mert valamennyit fel tud venni úgy is. Meg csak a szelek és a napsütés jelent nagy gondot ha fagyott a föld, mert olyankor a növény intenzív párologtatásra kényszerül és kiszárad, mert a fagyos közegből nem tud vizet felvenni. Nem tudom ez a -10 fokos kritikus határ mennyire igaz.?

#41573
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kovács Ferenc!
Igen, előfordul, hogy nem volt elégséges a fagyvédelem. Kérem, hogy küldjön fotót!

#41554
Ferenc Kovács

T. Szakértő! Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy mennyire normális, ha a fagyok beáltával némelyik cserépben/konténerben tartott növényemnél kemény a föld, vagyis gondolom fagyott. Cserépmérettől függetlenül, pl a pinus mugonak teljesen puha a földje a larixnak, vacciniumnak, pinus nigrának, juniperusnak pedig fagyott, pedig ugyan ott vannak, ugyan olyan védelmet biztosítottam. Karton dobozban van mind műanyag hab és mulcs keverékben tartom őket, minden cserép buborékfóliában be van tekerve és a kartondoboz körbe van rakva vastag hungarocellel, és nylonból csináltam nekik tetőt. Normális folyamat ha ezek ellenére megkeményedik a földjük, illetve ha nem mit tehetnék ennek megakadályozására? Köazönöm a válaszát.

#41547