potyog a zöld dió

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Póczikné Éva!
A szerves istállótrágya a legjobb. Lehetőleg ősszel szórja ki! A csapdák a kártevőkre és a kórokozókra vonatkoznak. Mindegyiknek megvan a sajátja, itt fontos az időtényező is. Majd az adatok alapján ellehet végezni a megfelelő növényvédelmet.
Ez itt több oldal lenne, ha leírnám. Ezért javaslom, hogy olvasson utána.

#40074
Éva Póczikné

Kedves Katalin!
Köszönöm szépen a választ. Tudna még abban segíteni, hogy milyen szerves trágya lenne a legjobb a diófa számára és akár már most is használhatnánk? Kombinált műtrágyát és marhatrágyát használunk a kert többi növényéhez.
Levelében a csapdák kihelyezését sajnos, egyáltalán nem értem. Kezdő kerthasználók vagyunk. :)
Üdvözlettel: Póczikné Éva

#40047
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Póczikné Éva!
Először is, növénytől függetlenül 3-4 évente szerves trágya bevitele ajánlott. Növényvédő szerek nélkül nem lehet ma termeszteni. A diónak amúgy is sok a betegsége és a kártevője is. Ha ön nem használ megfelelő védelmet, akkor előbb-utóbb a fája is elpusztulhat.
Javaslom a tápanyag visszapótlást, a télutói lemosó permetezést, a beteg ágrészek eltávolítását, megfigyelésre alapozott növényvédelmet (csapdák kihelyezését), … stb.

#40027
Éva Póczikné

Kedves Katalin! Küldöm a levélről is a fotót. Köszönettel: Póczikné Éva

#39960
Éva Póczikné

Kedves Katalin! Köszönöm szépen a gyors választ. A diófát soha nem permetezzük, nem kezeljük vegyszerrel, nem öntünk a tövére semmilyen vegyületet. Küldöm a fotót a dióról és a fa leveleiről is készítettem egyet, mert észrevettem, hogy kicsit foltos. A képet új üzenetben csatolom. A diókon fehér foltok nincsenek, csupán fényjáték. Üdvözlettel: Póczikné Éva

#39959
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Póczikné Éva!
Milyen növényvédelmet alkalmaztak tavasz óta? A lemosó permetezéstől mindent soroljon fel.
A lehulló diókon milyen tünetek láthatóak? Nagy felbontású fotókat kérek!

#39937
Éva Póczikné

Tisztelt Szakértő! Évek óta terem a kertünkben egy nagy diófa. Sajnos, ebben az évben szinte valamennyi zöld dió lepotyog, terítve van a fa alatt. A fa kérge nem beteg, levelei nem barnulnak, teljesen egészségesnek látszik. Az tudjuk, hogy a dió ledobja a felesleges termést, de ilyen nagy fokú diópotyogást még sosem láttunk. Az időjárás nem kedvez? Remélem, megnyugtató választ kapunk Öntől. Válaszát előre is köszönöm: Póczikné Éva

#39932