Kéregrepedés

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Zoltán!
Sajnos a fűnyíró ellen nincs megoldás! El kell mindenképpen kerülni a Fa (bármilyen) kérgét! Mert ha a nyalábok sérülnek, akkor a fa elszárad és elpusztul! Fotó hiányában csak elképzelni tudom az állapotot! Vannak sebzések melyek orvosolhatók. Ilyenek a metszéskor ejtett sebek.

#47543
Zoltán Markovics

Tisztelt Katalin

Nagyon reménykedem Önben, hogy tud nekem tanácsot adni.
10-15 évig nevelgetek tölgyfákat. aztán miután kiültetem őket jön egy agyatlan fűnyíró, és a talaj szinten teljesen lehántja a kérgét. Ha jól tudom nem sokkal alatta mennek a szállító szövetek ami továbbítja a tápanyagot a koronába. Egy 12 éves tölgyfám ezért már tönkrement. Kérdezném, hogy van-e olyan kenőcs, vagy valami ami megmenti a fa életét? vagy mit tudnék csinálni?
Tisztelettel és előre is köszönöm
Markovics Zoltán

#47485
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Kónya Tibor!
Fotót kérek!

#40177
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Székely Éva!
Sajnos nem tudja megmenteni a növényét. Hamarosan kifog, száradni.

#40176
Kónya Tibor

T.Szakértő!
A csüngő eperfámon kb. 10 cm-es repedés keletkezett áprilisban.Azóta szegény nedvedzik.Próbáltam betapasztani sebgéllel de természetesen kimosódik.Már próbáltam összeszoritani a sebet egy bilinccsel,satuval de nem használ.Félek "kivérzik" szegény fácska. Tudok valamit tenni?

#40144
Éva Székely dr

ezen a képen talán jól látható hogy a talajból indul ki az indaszerű képződmény

#40136
Éva Székely dr

Kedves Katalin!
A 10-12 éves juharfánk kérge 2 éve egyre nagyobb területen felrepedezett és a kéreg nagy területen levált. Úgy tűnik, hogy a fotókon látható vaskos indaszerű képződmények egyre magasabbra terjedve feszítik le a fa kérgét.
Milyen betegség ez és gyógyítható-e ?
Üdv. Dr.Székely Éva

#40135
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Falkainé Aranka!
Fotót kérek!

#40119
Aranka Falkainé

Kedves Katalin! 20 éves diófámról a termés zölden hullik le A törzs alján sötét folt jelent meg. Nagyon sajnálnám ha elpusztulna .A levélzet épp.

#40102
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Dobos Zoltánné!
Nem igazán van erre már megoldás! Gondoljon bele, hogy hány sebet és kaput nyitott meg a korokozók és kártevők számára! Nem beszélve az edénynyalábok átvágásáról.

#39898
Zoltánné Dobos

Kedves Katalin!
Tudna-e valami tanácsot adni, amivel javíthatok ezen az állapoton? Meg lehet-e menteni? Nagyon sajnánám, ha elpusztulna. Az ismerősömet pedig még a kertem közelébe sem engedem többé.

#39857
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Dobos Zoltánné!
Nem is értem! Csoda, hogy még él a fa! Hogy engedhetett neki ilyent? Döbbenet! Szerintem kérdezze inkább őt, ha eddig is bízott benne! Számomra ismeretlen az a gyógymód amit ő alkalmazott!

#39788
Zoltánné Dobos

Kedves Katalin!
Van egy 17 éves Bigaro fajtájú cseresznyefám. Tavaly tavasszal erősen gyantásodni kezdett. Ekkor egy ismerősöm, aki azt mondta, hogy ért hozzá, egy fejszével több lehyen megcsapkodta a törzsét, ezzel a kérgen több helyen kb. 5cm-es hasítékokat okozott. Idén azt tapasztaltam, hogy a kéreg kissé elfeketedett, a levelek féloldalt aprók lettek. Okozhatott-e kárt az ismerősöm javaslata, vagy valami más baja lehet?

#39777
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Rajkai Zsolt!
Többféle sebkezelő is létezik!
Például itt a boltunkban is megvásárolhatja: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=product/search&searchin=product&filter_name=sebkezel%C5%91

#39384
Zsolt Rajkai

Milyen sebkezelő anyagot kell használni a rákos seb kivágás utám?

#39317
Máté Lőrincz

Köszönöm szépen a segítséget.

#39196
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Lőrinc Máté!
Sajnos a fagél nem gyógyít, csupán lezárja a sebet.
A hőmérséklet különbségnek biztosan köze van hozzá. Fagynál a repedések a törzs belseje és külseje közötti nagy hőmérséklet ingadozások során keletkeznek. De a nap is okozhat hasonló repedéseket. Viszont ezek általában teljesen függőlegesek.
Viszont a sebparazita gomba is okozhatja, ami sérülések által kerül a fába. Megoldásként a törzs rákos sebeit vágja ki, sebkezelő készítménnyel zárja le. Réztartalmú szerekkel, ősszel és tavasszal lemosó permetezést kell végezni. A seb utat nyit a különböző kár és kórokozóknak.
A kémiai növényvédelmet nem lehet megspórolni.
A széltől pedig óvni kell főleg a fiatal fákat. Erre javaslom a facsemete védőrácsot. http://www.gazdabolt.hu/folia-szovet-muanyag/facsemetevedo-racs/T07590-Facsemete-vedoracs-feher-55-cm-6-cm-atmerovel?filter_name=t%C3%B6rzs%20h%C3%A1l%C3%B3

#39117
Máté Lőrincz

A kéreg nem puha, egyszerűen csak szét van nyílva, semmi más tünet nincs. Nem alkalmaztam permetezést, csak fagéllel kezeltem a sebeket, amikor észrevettem azokat. Nem alkalmaztam kéregvédelmet sem, csak annyit, hogy a mezei pockok ellen a fák alját körbevettem kivágott műanyagflakonnal, de ez nem hiszem, hogy itt számít. A fagykár nekem is megfordult a fejemben, de amiket eddig láttam, azok nagyobbak voltak, meg nem volt ennyi belőlük. Ezek kis repedések csak, és a képen is látható, hogy vagy 4 van egymás alatt, és én ilyen fagyási sérülésről még nem hallottam. Bár még egyszer mondom én csak egy amatőr kertész vagyok. Azért is kizártam ezt a lehetőséget, mert az utóbbi 2-3 évben elég enyhe teleink voltak. Esetleg még fontos lehet, hogy olyan helyen vannak ezek a fák, ahol nem védi a széltől nagyon semmi sem őket.

#39092
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Lőrincz Máté!
A repedezések környékén milyen a kéreg (puha)? Lemosó permetezést alkalmazott? Alkalmazott kéregvédelmet télen?

#39088
Máté Lőrincz

Valamelyiken több, valamelyiken kevesebb ilyen repedés van. Kint vannak egy tanyán Dél-Kelet Magyarországon, az Alföldön. A talaj fekete kissé kötött, de jó minőségű. Körbe is ásom őket legalább egy méter átmérőjű körben, mert füves területen vannak.

#39040