2021. 09. 18.

festmeny

2021. évi 20. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

A kései szilva és őszibarack fajták és az almatermésűek még a szüretre várnak. Bár még rajzik az almamoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly is, de már nem érdemes permetezni ellenük, kivéve a későn érő, kifejezetten tárolásra szánt almafajták esetében.

Egy-két hetes késéssel a szőlőszüret is elkezdődött. Az előző felhívásban írtam a szürkepenészről, erre még figyelniük kell a gazdáknak!

Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, amelyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. Több permetszer is kapható, amelyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyen pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.) Ez utóbbit a monília elleni szerek között is felsoroltam. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „bio szer”. Jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az élelmezés-egészségügyi várakozási időben (é.v.i.).

Alaposan takarítsák ki, akár meszeléssel a tárolókat, kénlap égetésével is fertőtlenítsék a helyiséget! A szakkönyvek szerint +2 oC-os és 85-90% -os páratartalmú helyiségek az ideálisak a termények tárolására. Ezt a tankönyvekben leírt ideális környezetet szellőztetéssel, időnkénti párásítással tudjuk elérni, vagy legalábbis megközelíteni. Csak a kellően érett (barna magvú, megfelelő nagyságú), betegségektől és sérülésektől mentes gyümölcsöket válogassanak be a megtisztított ládákba. A tél folyamán minél gyakrabban nézzék meg és válogassák át az eltett terményeket!

A Magyar Nemzeti Galériában látható Karcsay Lajos Almaszüret című képe, 1885. körül festette. Érdemes elidőzni a részleteknél. A kitakarított, szellőztethető pincében az egészséges gyümölcsöket válogatja ki a fiatal lány, majd egymás mellé, a szalmaágyra helyezi az almákat. Tiszta ruhában, tiszta kézzel dolgozik. Az idős munkás kosárban, roggyantott lábbal óvatosan, rázkódásmentesen hozza be a következő adagot. Fagyos napokon biztosan begyújtották a kályhát. Ilyen tárolásnál, ezeket az almákat még húsvétkor is az asztalra tehették!

Bizakodó üzeneteket kapok a kertbarátoktól. Az idén sokkal kevesebb dióburok-fúrólégytől károsított termést látnak a fákon. Óbudai megfigyelőkertemben is ezt tapasztalom! Tavaly ilyenkor már feketéllett a fa a baktériumos, nyálkás szemektől, amelyek a nyüvek rágása nyomán fertőzték meg a zöld szemeket.

Míg 2020-ban több csapdaponton is 100 fölé emelkedett a heti fogási szám, addig az idén eddig, egyedül Győrben lépte át a 70-et. Érdekes, hogy 2021-ben korábban jelentek meg a legyek, de talán az időjárás alakulása lelassította a felszaporodásukat. Pénzes Béla professzor úrhoz fordultam a kérdésemmel. „Valami nem teszik a légynek.”– zárta le a fejtegetését professzor úr. Örömmel fogadtam a válaszát!

Ne feledjék, hogy ez most a dió augusztus végi állapota, és csak októberben szüretelünk! Addig még változhat a helyzet! Jelenleg a zöld héjon látható 2-3 mm-es, fekete foltok árulkodnak a légy jelenlétéről. Még érdemes permetezni! A Mospilan 20 SG (30 nap é.v.i.) + a Karate Zeon (14 nap é.v.i.), illetve az idei újdonságok, a Combi-protec + csökkentett dózisú Mospilan 20 SG és a Coragen 20 SC (21 nap é.v.i.) is használható. A dióbél már nagyra hízott, egészséges. A lehullott termés gyors megtisztításával, az idén több diót tudnak megmenteni, mint korábban. A fertőzött terméshéjat pedig semmisítsék meg! Egy percig se hagyják a fa alatt!

Üdvözlettel:
Zsigó György, NMNK