Amalgerol 1 l

T06610
Talaj-, és növénykondícionáló készítmény. Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak.   Hatásmód és hatékonyság Az Amalgerol egy svájci vegyész által kifejlesztett termék. Főként, állati és növényi olajokból, gyógynövény kivonatokból, nyomelemekből, eszenciákból áll, és minimális mennyiségben algakivonatot is tartalmaz. Amalgerol 100 %-ban... Részletes leírás
7 734 Ft (nettó: 6 090 Ft)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 nap info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

Talaj-, és növénykondícionáló készítmény.

Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak.

 

Hatásmód és hatékonyság

Az Amalgerol egy svájci vegyész által kifejlesztett termék.

Főként, állati és növényi olajokból, gyógynövény kivonatokból, nyomelemekből, eszenciákból áll, és minimális mennyiségben algakivonatot is tartalmaz. Amalgerol 100 %-ban génmanipulált mentes alapanyagokból készül és kijuttatását követően környezetterhelés nélkül teljes mértékben biológiai úton lebomlik.

Milyen hatása van a talajéletre?

Az Amalgerol egy könnyen emészthető szénforrás a hasznos talajlakó mikroorganizmusok számára. Kijuttatható beöntözéssel, vagy permetezéssel is. Az elegy akár permetezéssel történő használatakor értelemszerűen jut a talajra is. A kezelés hatására a talajban rendkívül gyorsan és számottevően (176%) felszaporodnak a számunkra kedvező bontási folyamatokat segítő, gyorsító, a területünkben honos baktériumok.

Emiatt és ezzel párhuzamosan jelentősen csökken a növény számára káros hatásokat kedvelő (pl. savas, betömörödött, levegőtlen talaj), és káros hatásokat okozó mikroorganizmusok (pl. burgonyavarasodás, gyökérfoltosság, fuzáriumos gyökérnyaki megbetegedések, stb.), talajlakó magasabb rendű kártevők (fonálférgek, talajlakó rovarkár-tevők, stb.) száma. Átalakítja, csökkenti a terület gyomosodását.

A hasznos baktériumok jelentős felszaporodása, aktivitása gyorsabb szervesanyag bomlást, szerves kolloidok képződését eredményezi, ami mérhető talajmelegedést (+2°C) okoz. Ez pedig a növények gyorsabb kelését és fejlődését eredményezi. A növényi maradványok teljes lebontásával megszüntetjük a következő növényünket fertőző kórokozók életterét, áttelelését, azaz a majdani újbóli fertőzési lehetőségét is.

Szintén ennek a folyamatnak része a magasabb mennyiségű széndioxid (+10% CO2) képződés, ami egyrészt újabb szénforrás a talajbaktériumoknak, másrészt lazítja a talajrögöket. A magasabb CO2 tartalom nedvesség jelenlétében szénsavat képez, ami oldhatóvá, felvehetővé teszi pl. a talaj kalcium tartalmát. A bontási folyamat vége a jelentős tápelem feltáródás és elérhetőség. A fokozott kolloidképződés ragasztja a talaj por frakcióját, vagyis kialakul a morzsalékos szerkezet. Ez ekkor részben köti a vizet (talajharmat), és a morzsalékos szerkezet kialakulásával jelentősen javul a talaj felesleges vízének (belvíz) elvezetése. Így kialakul az egészséges víz-levegő arányú talaj, melynek jelentősen javul a hőháztartása is. Az ilyen talajokon nincsenek betömörödött, levegőtlen, víznyomásos foltok. Aktívabb talajélet mellett sokkal gyorsabban bomlanak el a területre korábbi évben, vagy években kiszórt mára nem kívánatos, a kijuttatás után akár 4-8 év múlva is visszaköszönő növényvédő szer hatóanyag maradványok.

A jobb talajélet következménye a földi giliszták újbóli megjelenése, a gyomviszonyok átalakulása is. A talaj akár 1 méter mélyen is morzsalékos szerkezetűvé válik. A csírázó, a kelő vagy a kikelt növény könynyebben jut fizikailag is a morzsalékos és harmatos talaj miatt, a lényegesen magasabb mennyiségben feltárt, és folyamatosan feltáródó, könnyen elérhető tápanyaghoz. Ekkor a növény +35% Zn, +30% P jelenléte mellett jobban gyökeresedik, gyorsabban és egyszerre kel, egyöntetűen növekszik. Ezzel kevesebb fejtörést okoz az első gyomirtási munkákkor, pl. cukorrépánál, hagymánál, stb.

Milyen hatása van az Amalgerolnak a növényekre?

Amikor Amalgerol-lal permetezzük a növényt, akkor a gyökér szőrözöttsége meghétszereződik. Ekkor nitrogénből 15%-kal, foszforból 72 %-kal, káliumból 89%-kal képes felvenni magától többet. Pont ezekből következik az, hogy nem fázik (fagy), betegszik meg olyan könnyen. Könnyebben vészeli át az olyan napokat, amikor 45°C van. Könnyebben kiheveri a jég-, vagy porverés, a szélviharok, a gyomirtók okozta stresszt. Több olyan eset van, amikor az Amalgerol a kétszikű kultúrnövényeket hormon, vagy totális gyomirtók elsodródása miatt a halálból hoz vissza úgy, hogy szinte semmilyen idő, vagy terméskiesés sem történik a kezelés után és miatt.

A növény a korábban említett körülményváltozások és a gyökérszőrözöttség megnövekedése miatt gyakorlatilag terített asztalról válogatva (!) abban az arányban jut hozzá a tápanyagokhoz, és annyihoz, amilyenre neki akkor és amennyire szüksége van. Ez adja azt, hogy a növényünk néhány nappal a kezelések (talaj és/vagy lomb) után haragos zöldre vált.

A jó kondicióban levő növény, miután könynyen és gyorsan tudja szállítani a talajból felvett tápanyagokat a számára genetikailag kódolt önvédelemhez (!), könnyebben védi ki a kórokozók okozta támadásokat is.

Az így kezelt növény turgora sokkal erősebb, nem dől le olyan könnyen erős szél vagy az öntözővíz nyomására sem. Gyorsabban fejlődik, előbb érik, vagy hosszabban termel, mert nem öregszik le.

A virágokban, vagy a földalatti részeken is lényegesen jobban kötnek a növényeink, mint az Amalgerol? használata nélkül. Még aszályban is a jó turgor miatt a termők nem fonnyadnak el, be tudnak a virágok porzódni. Vagy, burgonya esetében kiemelhető, hogy a jóval nagyobb kötésszám mellett a gumóméret is egyenletes lesz. Ezek a gumók még hajtatott állományban sem üregesednek, pontosan a harmonikus ellátás és ellátóképesség miatt.

Ezek mind okozzák azt, hogy a növényünk nem csak többet, de lényegesen jobb minőséget is állít elő. Szőlő, dinnye, cukorrépa esetében a plusz 1-3% cukor mellett javulnak az egyéb beltartalmi mutatók is. A sörárpa szintén magasabb szénhidrát mennyiséget állít elő. Olajos növényeknél szinte minden esetben kimutatható 2-3% olajtartalom növekedés.

Fás szárú növények vesszői beérnek pl. pont a magas PK felvétel miatt, és így lényegesen kisebb a fagyok okozta kockázat. Lágyszárú növények is jobban ki tudják védeni ugyanezen okok miatt akár a mínusz 5-6°C-ot is. Kritikus meleg napokon is bizonyítottan jobban viselik az Amalgerollal kezelt növények a csapadék hiányt, könnyebben vészelik át a hosszú csapadékmentes időszakokat.

Az Amalgerol-lal kezelt növények termései kitelítődnek, hosszabb ideig elállnak minőségromlás nélkül, hosszabban tarthatók pulton. A növény (alma, hagyma, burgonya) számára pl. a szükséges Ca szint biztosítottsága miatt jobb lesz a termény tárolhatósága, mert az egészségesen táplált, tehát egészségesen betárolásra kerülő termény a tárolás során is kevesebb vizet veszít, kevésbé apad. A fentiek komplex folyamatok eredménye. Minden mindennel összefügg.

Hogyan használjuk?

Felhasználási javaslatok:

Az Amalgerol vegetációs és nem csak évenkénti adagja növény fajtától függetlenül 8-15 l/ha. Ajánlott a vegetációs adag kb. 40%-át a talajba juttatni, kipermetezve és bedolgozva, magágy készítés, vetés, ültetés előtt, vagy közvetlen utána, pl. öntözéssel. Ez esetben dózisa a talajba bedolgozva 4-5 l/ha. A vegetációs adag fennmaradó részét az állománykezelő permetezések során kell a növényre juttatni, egyenletesen elosztva a permetezések között, maximum 1%-os töménységben, a virágzás előtt kezdve, a betakarítást megelőző időszakig. Ez általában a 3 l/ha dózis használatát jelenti egy vagy több adagban kipermetezve.

Kiskerti dózia:

50ml Amalgerol 10l vízbe

Nagyüzemi felhasználás:

A tarlómaradványok gyorsabb bontása miatt praktikus még ősszel további 4-5 litert hektáronként 20 kg/ha karbamid együttes adagolásával a területre juttatni és bedolgozni a fent leírtak alapján.

Kalászosokban: ősszel a tarlómaradványok bontása, jobb talajhigiénia kialakítására, a biztosabb átteleléshez szükséges gyökérnövekedés elősegítésére 3 l/ha, tavasszal a jobb begyökeresedéshez a felfagyási, vagy a gyomirtási stresszek kivédésére 3 l/ha adagban használható. Célszerű a virágzás előtt a lombvédelemmel egy menetben szintén 3 l/ha adagban a beporzódás, és a jobb szemkitelítődés miatt használni.

Repcében: ősszel, a regulátorozással egy menetben 2-3 l/ha ajánlott. A kezelés hatására a regulátor használata leállítja a lombozat növekedését, míg az Amalgerol a gyökerek növekedését serkenti fokozottan, ami a télállóságot és a fagytűrést növeli. Dózisa tavasszal szintén a regulátorozás alkalmával 2-3 l/ha, majd virágzás előtt 3-5 l/ha.

Kukoricában, napraforgóban: a vetés után, de kelés előtti gyomirtással egy menetben az egyöntetűbb kelés elősegítésére 4-5 l/ha. A késői talaj menti fagyok okozta stressz kezelésére és a gyökérnövekedés elősegítésére a kukorica és a napraforgó 2-8 leveles állapotában dózisa 3-5 l/ha, majd a virágzás előtt használható, a terméskötődés elősegítésére 3-5 l/ha dózisban.

Cukorrépában: már a bedolgozásos gyomirtásokkal egy menetben is ajánlott az egyenletes és egyöntetű kelés érdekében 4-5 l/ha adagban a talajba keverni. A kelés utáni gyomirtások okozta stressz kezelésére 3-4 l/ha, valamint a lombvédelmi kezelésekkel az erős kondició elérése érdekében, egy menetben 2-3 l/ha.

Burgonyában: a talaj-előkészítéssel a talajba keverve vagy az ültetéssel egy menetben a bakhátba permetezve 4-5 l/ha adagban használjuk először. A következő kezeléseket a virágzás előtti burgonyavész elleni kezelésekkel együtt célszerű folytatni legalább 3 l/ha adaggal. A későbbi állománykezelő permetezésekkel ajánlott még legalább 2-3 alkalommal további 2-3 l/ha adagot kiadni. Hajtatásos korai burgonyatermesztésben a kitakarás során fellépő kései fagyok kivédéséhez extrém, 10 l/ha-os dózissal rendkívül gyorsan lehet regenerálni a növényállományt.

Borsó, bab: a magasabb számú nitrogénkötő baktériumokat tartalmazó gyökér gümőképződés segítésére már itt is célszerű a talaj-előkészítéskor 3-4 l/ha mennyiségben a talajt is kezelni. A virágzás előtt használható 4-5 l/ha dózisban a peronoszpóra, levéltetű elleni kezelésekkel egyidejűleg kell erősíteni az állomány ellenálló képességét. A kezelések hatására az állomány később öregszik le.

Kertészeti kultúrákban:

Zöldségfélék, szabadföldi paprika, paradicsom, bogyós gyümölcsűek: szintén praktikus a talajelőkészítéssel a vetés vagy ültetés előtt a területet 4-5 l/ha adaggal kezelni. Ültetés előtt a tápkockázott állományt 0,5-1%-os oldattal beöntözni, vagy a tápkockákat bemártó kezeléssel segítsük a kiültetési stressz elkerülése érdekében. A további kezeléseket célszerű két héttel az ültetés után folytatni, majd 10 naponta megismételni 2-4 l/ha-os dózisokal, esetleg az egyéb állománykezelő védekezésekkel egy menetben. Ezek a kezelések ellenálóbbá teszik a növényeket a vírusos és baktériumos fertőzésekkel szemben is.

Hajtatásos kultúrákban (paprika, paradicsom, káposzta-félék, dinnye, stb.): ezekben a kultúrákban kifejezetten ajánlott a magasabb dózisú talajkezelés már az ültetési előkészítés során. Ekkor 5-10 l/ha adaggal a több éven keresztüli egy helyben való termesztés, a fokozott vízmennyiségek felhasználása miatti talajbetömörödést, eliszaposodást és a helyes vetésváltás elmaradása, valamint ezek együttes kórtani és rovartani problémáit látványosan lehet orvosolni, javítani. Természetesen nem csak kipermetezve és bedolgozva, hanem a csepegtető rendszeren keresztül az öntözéssel egy menetben is kijuttatható, akár heti gyakorisággal is. Extrém magas adagok sem okoznak semmilyen fitotoxikus hatást, vagy elváltozást, viszont dózistól függően jelentős és látványos javulás áll be a talajéletben. A további kezeléseket itt is célszerű az állomány-kezelő védekezésekkel egy menetben 2-4 l/ha adagban, vagy 0,2-0,4%-os (1000 l/ha víz adag mellett) töménységben végezni.

Szőlő és gyümölcs ültetvényekben: az első kezeléseket célszerű a sorkezelő gyomirtások során a talajszerkezet intenzív javítása érdekében elvégezni, teljes felültre számított 4-5 l/ha-os dózisban. A további kezeléseket még virágzás előtt érdemes elkezdeni, majd a további permetezések során a védekezésekkel egy menetben minden második alkalommal, 2-4 l/ha dózisban folytatni. A kezelések mérséklik a stressz hatások következményeit (szárazság, hosszan tartó vízborítás, növényvédő szer perzselés, stb.).

Súly: 1.09 kg
Szélesség: 100 mm
Magasság: 300 mm
Hossz: 100 mm
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Bio, Díszkert, Dísznövény, Gyümölcs, Pázsit, Szobanövény, Zöldség
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.