Növényvédelmi teendők – 2017. március 20-26.

Néhány nap még, és hivatalosan is beköszönt a tavasz. Elérkezett a telelőhelyükön tartott virágaink kihelyezése a szabadba. Akinek sok virága van, egész évi öröme alapjait most rakhatja le.

Lehetőség szerint a cserepeket friss földdel – muskátli és leánder esetében a gyökérzet alá tett porrá érett marhatrágyával – töltse fel. Az erősen bojtos gyökereket kissé visszavágva, a károsodott (elbarnult, elnyálkásodott, száraz) gyökérzet eltávolítását követően kis ideig vízben áztassa. Ezután ültesse el és jól öntözze be, majd néhány napig ne mozgassa a cserepeket.

 A nagy edényekben tartott virágok földjének kicserélését nem kell évente elvégezni, elég az új virágföldet csak a cserép felső 10-15 cm-es részén felújítani. A néhány napos pihentetés közben újra öntözni nem kell. Ezt követi a száraz, beteg vagy kártevők képleteivel fertőzött növényi részek, levelek, szárak, rászáradt virágok eltávolítása és összegyűjtése. Nagyon fontos lépés ez a tisztogató munka, amellyel az újrafertőzés esélyeit akadályozzuk meg. A leánderek virágzatán és szárán észlelhető fekete, kemény göbökre különösen figyeljenek (képen), mivel ezekből a pár évtizede hazánkban is ismert baktériumos betegség, leánder rákos betegsége néven vált ismertté a pszeudomonászos fertőzés (Pseudomonas savastanoi pv. nerii) fellépését segítjük elő, ami a legtöbb esetben végzetes lehet.  Az ilyen növényeket azonnal permetezzük réztartalmú gombaölő szerrel (Cuproxat 0,3 %), majd a későbbiekben is néhányszor.

Melegebb telelőhelyeken gyakori a takácsatkák felszaporodása. A megmetszett növényeket ilyenkor speciális atkaölő készítménnyel kezeljük (pl. Sanmite 20 WP). A foltos, elbarnult leveleket távolítsuk el. Öntözzünk és a későbbiekben tápoldatozzunk szükség szerint.

 

Dr. Varga Mária, növényvédelmi tanácsadó