Növényvédelmi teendők 2016. június 3-9.

Közeledünk a nyári hónapokhoz, de az igazi, hamisítatlan tavasz – bármennyire várjuk is - még nem köszöntött be.  Vannak ugyan rövid, néhány napos időszakok, majd következik a lehűlés és a sok eső. A  hagyomány szerint a májusi eső aranyat ér: sajnos az áprilisi fagy már egyszer szüretelt. Ezért különös segítséget kell adnunk növényeinknek, hogy fejlődésük megfelelő legyen.

 

Még mindig hatásosan alkalmazható a stresszoldó Amalgerol, de a lombtrágyák jelentőségére is nyomatékosan felhívnám a figyelmet.  Ilyen kritikus időszakokban különösen a mikro-és mezoelemek felvétele korlátozott, tehát adagolásuk célszerű. Általában jól keverhetők a gomba-és rovarölő szerekkel úgy, hogy a felhasználni kívánt készítményekből törzsoldatot készítünk. Most mindenek előtt a magnézium és kalcium használatát ajánlom.

A magnézium örökzöldekben, gyümölcsfákon, gyümölcstermő bokrokon és a szőlőn is eredményesen alkalmazható, a mikroelemek felvételét is elősegíti. A kalcium /=mész/ csak a meszes talajokra telepített növények esetében nem kedvező. Sokan azt gondolják, hogy a nitrogén nagyobb mennyiségben való adagolása jó lehet. Igaz, a nitrogénnel kezelt növények rövid idő alatt láthatóan zöldebbek lesznek, de hajtásaik megnyurgultak, gyengébbek lesznek és erőnlétük sem javul. Három kimondottan nitrogénigényes növényt ismerünk: paprika, kukorica és a pázsitot alkotó füvek. Ezeknél természetesen szükséges a rendszeres nitrogén-adagolás.

Végül két felvételen mutatnám be a fagy pusztító hatását szőlőn. A második képen látható, hogyaz elfagyott szőlő újrahajt.

 

Dr. Varga Mária szaktanácsadó