Növényvédelem

 • thumb

  Tél végi lemosó permetezés a gyümölcsösben

  A lemosó permetezés célja, hogy a gyümölcsfák törzsén, vázágain és a kéregrepedésekben megtelepedett baktériumos és gombás betegségek szaporító képleteit elpusztítsuk, és gyérítsük a kártevő rovarok (pajzstetvek, levéltetvek, molyok, atkák) áttelelő alakjait, és ezzel megelőzzük tavaszi fertőzésüket.

 • thumb

  Kertészeti Fertőtlenítő - higiénia a termesztésben

  Az intenzív zöldség-, dísznövény- és gyümölcstermesztési technológiák, így a kőzetgyapoton és más mesterséges közegen történő termesztés elterjedése egyrészről lehetővé tette az iparszerű termelést, másrészről viszont olyan növényvédelmi problémák kialakulásához vezetett, amelyek régebben szinte ismeretlenek voltak.

 • thumb

  Kertészeti kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösben engedélyezett

  DuPont növényvédelmi ajánlata hatékony és megbízható készítményekre épül. A főbb kórokozók és kártevők szerint az alábbi permetezőszerekre hívjuk fel a termelők figyelmét.

 • thumb

  Sárgalapok a cseresznyelégy megfigyelésére

  A gyümölcsösökben javában fenyeget a kártevő rovarok támadása. A levéltetevek már hetek óta szívogatnak, és a cseresznyelégy rajzása is elkezdődött. Az ellenük való hatékony védekezést segíti, ha megfigyeljük mozgásukat, rajzásukat. Jól használhatók erre a célra a Bioplant sárgalapok (sárga színcsapda).

 • thumb

  Figyeljünk a kukoricabogárra!

  A kukorica-, így a csemegekukorica-termesztők elsőszámú közellensége 1999 óta az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera). Az Észak-Amerikából betelepült károsítót hazánkban először 1995-ben észlelték, a Csongrád megyei Mórahalom közelében. Azóta az egész országban elterjedt, 1999 óta főként a dél-magyarországi megyékben (Baranya, Békés, Csongrád, Tolna) okoz nagyobb gazdasági károkat.

 • thumb

  Vakond-gond

  Az év során sok kellemetlenséget okoz a kertészkedőknek a közönséges vakond. Bár az állat a táplálékát a föld felszíne alatt szerzi, és ritkán merészkedik a szabad ég alá, túrásai gyakran elcsúfítják a gyepet, és kárt tesznek a zöldség- és virágágyásokban. Távoltartásával kapcsolatban azonban tudni kell, hogy a vakond 1901 óta védett állat, egy-egy példányának eszmei értéke 2000 forint. 

 • thumb

  Nyár végi növényvédelmi teendők a zöldségeskertben

  A mostani időszakban a nyár végén is lábon maradó, illetve a másodvetésű zöldségnövényeknél a legnagyobb figyelmet a bagolylepkék lárvái, valamint a szárazság miatt a takácsatkák és egyes gombás betegségek károsításának megakadályozására kell szentelni.

 • thumb

  Almatermésűek szüret utáni növényvédelme

  Az alma, körte és birs szedés utáni növényvédelmében a legfontosabb feladat a leveleken áttelelő kórokozók, illetve a kéregrepedésekben megbúvó kártevők gyérítése. Ilyen az alma és a körte ventúriás varasodásának, a körte mikoszferellás levélfoltosságának, valamint a birs diplokarponos foltosságának kórokozója, valamint az almamoly, a pajzstetvek, és a takácsatkák.

 • thumb

  Megszűnő növényvédő szerek

  A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Főosztály közleménye értelmében 2004. május 1-ével, Magyarország Európai Uniós csatlakozásával több növényvédő szer-hatóanyagot vonnak be folyamatosan. Eddig 45 hatóanyag visszavonásáról született döntés, ami 60 készítményt érint.

 • thumb

  Fába fúrt védőszer

  Az idén kapott engedélyt az injektálási módszer, amely új lehetőségeket nyújt a parkfák (elsősorban a vadgesztenye) kártevők elleni, akár házilag is kivitelezhető védelmére. Ez választási lehetőséget ad a jelenleg használt permetezéssel szemben, lehetővé teszi a nagyon magas, idős, a permetezőgéppel megközelíthetetlen fák kezelését is.