fikusz betegség , mi lehet a baja ?

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina

  Kérem, röviden írja le, hogy milyen körülmények között tartja a növényt, és egy képet kérünk a teljes növényről.

 2. Lívia

  Fikuszom levelei lekókadtak. Más rendeellenességet eddig nem tapasztaltam nála. Mi lehet a baja?

 3. Pap Edina

  Képet kérünk.

 4. klau

  Jo estet...AZ en fikuszom egyszeruen megallt a növekedesben :( es kezd hervadni levele....

 5. Pap Edina

  Kedves Barbara. A párásítás, illetve permetezés helyén gyakran perzselődik a levél, ha közvetéen napfény éri. Tetvek ellen jobbnak találom a rovarirtós táporudat (Celaflor), vagy az Actara-s beöntözést, szükség esetén. Különösen szobanövényeknél, mivel zárt térben nem egészséges vegyszerezni.

 6. Pap Edina

  Kedves Mónika. A levelek valamitől megperzselődtek, pl. túl erős napfénytől. Ezeket eldobja, de ha hajt a növény, akkor nincs nagy gond.

 7. Szabó Barbara

  Kedves Mónika!

  Érdeklődni szeretnék, hogyan tudta úgy kezelni a fikuszt, hogy helyrejöjjön, ugyanis két esernyővirágomnál is gombás megbetegedésre gyanakszom. A pára biztosítása miatt sokat permetezem a leveleiket, talán még ez is ront a helyzeten.
  Köszönettel:
  Barbara

 8. Zeleszkó Mónika

  Időközben megoldottam a problémát,tele is vagyunk új levéllel..nem kell ide szaktanács!

 9. Zeleszkó Mónika

  íme még pár levél..

  thumb
 10. Zeleszkó Mónika

  Kedves Edina!

  Küldöm a levelet a pöttyökkel,remélem kivehető..és csatolok még egy két levélről képet.Talán így rá lehet jönni a problémára.Elég öreg fikuszról van szó,és nagyon meleg a lakásunk..lehet ez is a probléma.

  thumb
 11. Pap Edina

  Az apró, fekete pöttyökről kérünk képet!

 12. Zeleszkó Mónika

  Kedves szakértő!
  Segítségét kérném.Gyönyörű fikuszunk hullajtja a levelét,úgy fest mint ami kiszáradóban van..:S levelén apró fekete pöttyöket is észre vettem,ez valami gomba lehet?Segítségét kérném,mit tegyek?Mellékelek egy fotót.
  Válaszát előre is köszönöm!

  thumb
 13. Kitty

  Köszönöm szépen akkor ügyelni fogok erre..

  Kitty

 14. Dr. Varga Mária

  Kedves Kitty! A permetezés a páratartlom biztosítását szolgálja. Csak a növény körül, és nem a növényt kell permetezni, mert a közvetlen víz foltosodást okoz. A víz lehetőleg langyos legyen, jobb a párolgása. A hideg víz biztosan ártott a leveleknek.

 15. Kitty

  Jó napot kívánok! Szeretnék segítséget kérni. Van egy fikusz barokk szép kis szobanövényem és a levelei elkezdtek foltosodni, és kezd a friss hatások közül is elszáradni.
  Néha (2-3 naponta) permetezem vízzel hogy jól érezze magát..lehet hogy ettől van?
  Küldök képeket róla....kérem ha tud segítsen nekem hogy mi lehet az oka.

  Köszönöm előre is a segítségét.

  Kitty

  thumb
 16. Pap Edina

  Kedves Nikoletta. Az átültetés mindig stressz a növénynek. Ne öntözze túl, és próbáljon kedvező feltéteket biztosítani neki.

 17. Pap Edina

  Kedves Szilvia! Vizsgálja meg a növény fonákát. Küldjön képet.

 18. Pál Nikoletta

  Kedves Edina!
  körülbelül másfél hete vettem egy ficus retusat, ami elvileg bonsai. elég kókadt volt a boltban, de mikor hazahoztam és megöntöztem feléledt, aztán egy-két napra rá átültettem egy másik cserépbe, megmetszettem kicsit és azóta kókad az összes levele.
  Mit csinálok rosszul?
  a föld amibe ültettem kifejezetten bonsai akadama föld, elég lenne egy normális virágföld is neki? öntözni is öntöztem. mi lehet a probléma?

 19. Horváth Szilvia

  Kedves Edina,
  köszönöm a választ, tápanyaghiány lesz valószínűleg, viszont Angelika Throll féle Szobanövények című könyvben egy ilyen fikuszlevél van lefényképezve, alatta a felirat, hogy tripsz kártétele....tehát tripsz tutira nem lehet?

 20. Pap Edina

  Már nem találom a választ, de a tünet egyrészt tápanyaghiányra utal, másrészt túlöntözésre vagy egyenetlen vízellátásra.