szilvafa metszése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  Tisztelt Savanya György úr!
  A Besztercei szilva öntermékenyülő, ezért nincs szüksége porzó fajtára. Egy három éves fától nem szabad nagy terméseket várni. Ez a fajta aránylag későn fordul termőre, utána bőven, de szakaszosan terem.
  Üdvözlettel Tick Zoltán.

 2. Savanya György

  Besztercei szilvafáim vannak, és az lenne a problé. mám-kérdésem hogy a fák már 3 évesek és eddig minden évben csak néhány szem termés jelentkezett rajtuk. Nem voltak erősen metszve, a tápanyagellátásuk is rendben van, vízzel is el vannak látva , fagy sem károsította őket, tehát teljesen egészségesek és mégsem hoztak termést csak egy pár szemet... Porzóra van szükségük talán, vagy csak ennyire későn fordulnak termőre? Válaszát előre is köszönöm! Savanya György

 3. Tick Zoltán

  Egy kétéves szilvafánál még a korona alakító metszésénél tartunk. Kiskertekben a termőkaros orsófa a legalkalmasabb. A kívánt törzsmagasság felet Ilyenkor a vázágak kialakításához kiválasztunk 3 - 4 vesszőt. Ezeket hosszúságuk egyharmadára vissza metsszük. Törekedjen arra, hogy a visszavágott koronaveszők csúcsa azonos magasságban legyen, és a végálló rügyeik lehetőleg kifelé álljanak. A visszametszet oldalvesszők csúcsa felett, mintegy arasznyira, vágjuk vissza a korona tengelyét, a sudarat. A következő évben a második ágemelet hasonlóan történik, a különbség az, hogy a legfelső oldalág felett a sudarat eltávolítjuk. Ügyeljen arra hogy az első és második emelet között 70 - 80 cm távolság legyen. Fontos , hogy a vázágak kellően megerősödjenek és a korona őríze meg a szellős jelegét.

 4. Gattyán János

  A szilvafa nevét nemtudom.Ugy vettem,hogy "nagy méretű gyümölcsre van szükségem".Most két éve van nálam,szépen fejlődik, de nem tudom kell e metszeni?Válaszát előre is köszönöm.

 5. Antics Katalin

  Azt javasolom, hogy a suhángot körülbelül 90-110 cm törzsmagasság felett ez körülbelül 7-8 rügyet foglal, magába ez felett vágja vissza.

 6. Vigh Zoltán

  Ősszel ültettem kb. 40 db Elena szilvafát (ültetéskor nem metszettem), azt szeretném megkérdezni, hogy most tavasszal kell-e metszeni, ha igen akkor hogyan metszem meg? Van olyan csemete, amelyik csak egy 1,5 m-es egyenes szál.
  Előre is köszönöm a választ!

 7. Pap Edina

  Milyen idős a fa?

 8. molnár jános

  szilvafa metszése?

 9. Patakiné Judit

  Szeretném,megtudni,hogy ribizlibokor helyére ültethetek szilvafát?A ribizli nem beteg,csak helyhiány miatt venném ki a bokrot.
  köszönettel Patakiné

 10. Gyökös Gergõ

  A törzsmagasság kb 90-110 cm. Ha ezen a magasságon is jönnek ki ágak a törzsből, akkor a 60-70 cm-en lévő ágakat el lehet távolítani. Arra vigyázni kell, hogy az ágak ne egy pontból jöjjenek ki. Ha nagyon erősek a hajtások, akkor 2/3-ára vágjuk vissza, ha gyengébbek, akkor a felére.

 11. Rácz Miklós

  Tavaly ősszel ültettem eggy besztercei szilvafát /konténereset/ sajnos a metszésével gondba vagyok.A fának az alsó ágai a főldtől már 60-70.cm.nél elkezdődnek a felette lévő ágak pedig hosszúra nyúlottak.Kérem a fa metszésében segitséget nyujtani. Segitségét előre is köszönöm.

 12. Pap Edina

  A Besztercei az erős metszésre erős hajtásnövekedéssel válaszol. Ne metssze vissza vesszőket, csak ritkítsa meg, hogy ne legyen túl sűrű, főleg a befelé növő vesszőket távolítsa el tőből. Bimbós állapotban még metszhet.

 13. Marianna

  kezdő és lelkes kertészként két éve erősen megmetszettük fiatal besztercei szilvafánkat.
  Az eredmény: 2-3 méteres hosszú egyenes ágak (10-12 db).
  Tavaly a férjem a hosszú ágak 1/3-át vágta le. Visszanőtt ugyanakkorára.
  Mit tehetnénk? Vágjam le a hosszú ágakat tőből, vagy hagyjam őket? Mennyire lehet megritkítani?
  És főleg: meddig lehet őket megmetszeni?
  köszönöm a segítséget

 14. Pap Edina

  Nem tudom, hogy milyen fajta a szilva, de pl. a Besztercei erős, sűrű koronát nevel, ha erősen metszik. Ezért a fiatal fánál a lényeg, hogy szép, harmonikus, viszomyéag szabályos térállásban álljnak a vesszők, és csak a ritkítsa meg. Később inkább végezzen zöldválogatást, a tél végén pedig szintén csak ritkítson.

 15. Nyúl Róbert

  Nekem fiatal szilva fácskáim vannak.
  Az lenne a kérdésem, hogy hogyan a kell a koronalakítást végezni egészen a kezdetekben.

 16. Pap Edina

  Elegendő ritkítani, de azt minden évben célszerű elvégezni, hogy laza, jólbenapozottlegyen a korona. Nem kell elsietni, elég rügypattanás után elvégezni.

 17. Gyulai Gábor

  Érdeklődöm, hogy a 1o éves szilvafa koronája teljesen elseprüsödött. Érdemes e ugy kiritkitani,hogy meghagyni egy fővezérágat és 4-6 oldalvezért, és a többit kivágni.
  Vagy ilyenkor már nincs értelme alakitó metszésnek, csak ritkitani kell és kész.

  Üdvözlettel Gyulai Gábor