almafa metszése

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Gyökös Gergõ

  A koronába befelé növő, illetve meredeken a törzs mellett növő, valamint a lefelé álló vesszőket el kell távolítani. Lehetőleg ággyűrűre, vagy a következő hajtásig, vesszőig metsszünk vissza. A gyümölcsök a duzzadt termőrügyekből fejlődnek, amelyek a termővesszők végein találhatók. A vesszők oldalán zömmel magános hajtásrügyek találhatók. Ha sok (duzzadt) termőrügyet találunk, akkor azokból is lehet kicsit ritkítani.
  A cél, hogy szellős koronát kapjunk metszés után. Már most is lehet az almát metszeni, de -10 °C alatt nem ajánlott.

 2. Váradi Istvánné

  Kezdő kertész vagyok,mivel ezeket a feladatokat a férjem végezte el.Sajnos ez már az én feladatom lett.Szeretném megtudni a golden és az idared alma fa helyes tavaszi metszését, és az idejét.Köszönettel

 3. Pap Edina

  Szintén a rendelkezésre álló szakirodalmat ajánlom. Pl: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=8&reszletestermek_id=4203&kategoria=143#termek4203

 4. Katinka

  Hogyan kell az almafat heyesen metszeni?

 5. Pap Edina

  Januárban. Javaslom Önnek a "Metszés ABC-je" c. könyvet.

 6. Ibi

  Hogy kell M9-es alfafát metszeni?? És mikor??

 7. Pap Edina

  Az M 26-os alany gyenge növekedésű, szabadorsó koronaformára metszhető. Fiatal korban, laza talajon sekély gyökeresedése miatt támrenszer mellett célszerű nevelni. Metszése fánként eltérő. Általános szabály, hogy ez egymást keresztező és befelé növő, illetve sűrítő, esetleg, beteg, sérült hajtásokat távolítjuk el, és termőrészre vágunk vissza. Javaslom olvasására "A metszés ABC-je" c. könyvet.

 8. Éles Lászlóné

  hogyan kel az m26-os almafákat metszeni?

 9. Pap Edina Szaktanácsadó

  A szilvafát nem kell metszeni, csak ritkítani. Egyes szilvafajták hajlamosak arra, hogy egy-két évig nem hozank termést (féleg egy bőtermő év után).
  Az almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) idősebb példányait ritkító metszésben részesítsük csak. A harmadik évben a „dárda” csúcsán lévő vegyesrügre metszünk vissza. Ez virág- és hajtórügyet is tartalmaz, vagyis egyik évben terem, a másikban hajt, majd a következőben terem.
  A dárdákkal berakódott termőgally a továbbiakban folyamatosan terem és hajt, 5-6 évenként egy nyársra visszaifjítjuk. A sűrű részeket csak ritkítjuk, hogy a fa belseje elég világos legyen azért. A vezérágakon 20 centiméterenként termőgally csoportokat hagyunk. A korona tetején az egyéves vesszőket ne metsszük rövidre, mert akkor újabb egyéves hajtások törnek elő. Ezeket csak ritkítsuk, és a következő évben a kívánt magasságban nyársa, vagy dárdára kikönyököltetjük, így megállítjuk a korona további felfelé növekedését.
  A tavaszi rezes lemodópermetezés többször megismételve átalában házikertben elegnedő, és a gyümölcsben már nincs hatása. A jó tárolhatóság érdekében azonban érdemes 1-3 alkalommal kalciumtartalmú lombrtágyával lepermetezni. Ez azonban nem mérgező.

 10. Király Szabolcsné

  Köszönöm a gyors választ!!!

 11. Király Szabolcsné

  Üdvözlöm Önöket!

  Hogyan kell az almafát helyesen metszeni? Van az udvarunkban egy savanyú fajtájú és egy starking almafa; a starking nagyon sok termést hoz minden évben, de még nem metszettük soha, a másik almafa rendes termést kb 3 szemet hozott évente, de szerintem bőven le kellene metszeni, csak nem tudom hogyan. Ilyenkor tavasszal milyen kezelést igényelnek, valamint hogy lehet-e valamilyen biokezelést folytatni-van egy kislányom aki nagyon szereti az almát és nem nagyon szeretném őket vegyszerezni-ha lehet.

  Másik kérdésem, hogy a szilvafát mikor(tényleg csak ősszel) lehet metszeni és hogyan?

  Válaszukat előre is megköszönve:Királyné Mária