padlizsán termesztés

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Zoltán Tick Szaktanácsadó

  Tisztelt Telepoczki Ferenc!
  A tüneteket a szederatka okozza. Ellene rügypattanáskor poliszulfidkénes - olajos lemosó permetezéssel kell védekezni. a tünetek észlelésekor a fertőzőt gyümölcsök összeszedése és megsemmisítése a megoldás.
  tisztelettel Tick Zoltán

 2. Telepoczki Ferenc

  Érdeklödnék hogyan lehetne a képen látható betegség ellen biómodszerekel védekezni.Köszönöm

  thumb
 3. Tick Zoltán

  A padlizsán akkor fogyasztható,a színétől függetlenül, ha héja feszes és fényes. A szín az fajtatulajdonság.

 4. czako maria

  Kedves Szakertok,
  resszint nekunk sem lett sotet lila a padlizsanunk,de ugyanakkor kifejlodott es szep nagy lett,csak a szine maradt halvany fako zoldesbarna.
  Az ilyen padlizsan eheto feldolgozhato,vagy eretlen?
  Ha ilyen allapotban van a padlizsan es meg fenn van a novenyen, akkor lehet rajta segiteni meg valamit hogy befeketuljon?
  koszonom a valaszt!
  Marika

 5. Zombori Zoltán

  Köszönöm szépen a válaszát. Amely növények nem hullatták el leveleiket, azokon nem látszik semmilyen tünet. Egy növényvédős boltban is megkérdeztem (vittem be levélmintát). Azt mondták atka. Ezután megpermeteztem Sunmite atkaölővel. Nagyítóval megnéztük a leveleket, találtunk rajtuk pici barna bogarakat is. Most már a felső hajtások újra növekedni kezdtek, de még nagyon csúnyán néz ki a kert. Remélem lesz még rajta termés is. Káliummal és kalciummal is tápoldatozni fogom. Küldök később képeket is.
  Köszönöm segítségét.
  Tisztelettel: Zombori Zoltán

 6. Tick Zoltán

  Kedves Zombori Úr! A tünetek egyértelműen kálium hiányra utalnak, ami annál is inkább érdekes, mert, mint írta, Ferticare-rel tápoldatozott. A leveleken betegségre utaló jel nincs, a gyökérzet egészséges.
  A többi növényen milyen tünetek vannak?
  Mindenképpen kell egy talajvizsgálat. Különösen a kálium - kálcium arányra kell odafigyelni.

 7. Zombori Zoltán

  7.

  thumb
 8. Zombori Zoltán

  6. gyökere

  thumb
 9. Zombori Zoltán

  5. levél fonákja

  thumb
 10. Zombori Zoltán

  4. levél

  thumb
 11. Zombori Zoltán

  3.

  thumb
 12. Zombori Zoltán

  A képfeltöltést csak egyesével engedi elküldeni.

  thumb
 13. Zombori Zoltán

  Tisztelt Tick Zoltán Úr! Küldöm a növényekről a képeket. Várom válaszát.

  thumb
 14. Tick Zoltán

  Tud küldeni néhány képet? Kérem, ha megoldható, akkor legyen az egész növényekről, a levelek színéről és fonákáról, a termésről és a kiásott növények gyökeréről.

 15. Zombori Zoltán

  A padlizsánt szabadban termesztem, napsütésnek kitett (nem árnyékos) helyen sík-fóliázva. Az ikersorok 70cm-re vannak egymástól, a tőtávolságok pedig 30cm-re. Az öntözést, tápoldatozást csepegtető csövekkel végzem, mindig a reggeli órákban. A kiültetés után eleinte nitrogén és foszfor túlsúlyos Master műtrágyáztam, az első bogyók megjelenésétől viszont kálium túlsúlyos Ferticare-val. A levelek barnulása először csak foltokban, utána a teljes felületére átterjedően jelentkezik függetlenül a kifejlettségétől. A termés "csumája" is teljesen megbarnul. Ezt követően csak a szár marad, minden levelét teljesen elhullatja. Egy sorban 2-3 tő egymás mellett ilyen, a mellettieknek meg szinte semmi baja nincs. Permeteztem gombabetegségek ellen Dithane M 45-el és rovarkártevők ellen Mospilannal egyszerre kijuttatva 7 naponként. Vizet, mindent egyformán kap az állomány. Az ismerőseim, akik szintén termesztenek padlizsánt (évek óta) csak találgatnak, hogy mi lehet a probléma. Nagy meleg, peronoszpora, rovarkártevő ??? Nekik is ugyanezek a tünetek a növény szinte "levetkőzik". Azt mondták, majd idővel újranöveszti a leveleit, csak a termése nem biztos, hogy be fog érni. Megpróbálok képeket is készíteni róla. Későbbiekben küldöm. Tisztelettel: Z.Z

 16. Tick Zoltán

  Kérdéseim a következők:
  - kívülről befelé, bentről kifelé vagy foltokban terjedt a száradás?
  -A szárazságon kívül milyenek voltak a körülmények? ( pl.: árnyékolás, öntözés, -Mikor és mivel!?)
  - Az elszáradt leveleken volt -e betegségekre utaló jel?
  - Milyen levelek barnultak el? idősebbek vagy fiatalok?

 17. Zombori Zoltán

  Szaktanácsot szeretnék kérni! A padlizsán levelei hirtelen megbarnulnak és leesnek. Mi lehet az oka? Az utóbbi napokban (hetekben) tartó nagy meleg vagy esetleg gomba fertőzés? Mivel kezeljem? Válaszát előre is köszönöm.

 18. Pap Edina

  Kedves József. A vízhiánytól kesrű a padlizsán.

 19. Pap Edina

  Lehet használni, termésnövekedés stádiumában, megfelelő mennyiségben. http://www.biolchim.hu/user_files/specification/kbomber.pdf

 20. Horváth Józsefné

  K-KOMBER permetanyagot lehet e padlizsánban használni , nem okoz e korai érést a gyümölcsökön